S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Robert Kiyosaki říká, že dnešní vysoká inflace zlikviduje zhruba 50 % amerického obyvatelstva. Jak se podle něj chránit?

Martin Bartkovský
19. 11. 2022
5 min read

Robert Kiyosaki, který je autorem nejpopulárnější knihy Bohatý táta, chudý táta, Se nyní přidal k expertům, kteří nevidí aktuální situaci dobře. Podle něj zvyšující se inflace a spolu s tím i úrokové sazby budou představovat velký problém pro 50 % amerického obyvatelstva. Co tím myslí, a jak se proti tomu chránit si řekneme níže.

Robert Kiyosaki je většinou všeobecně známý pro svou kritiku americké ekonomiky a pro předpovídání hrozivých scénářů. Nevím jak vy, ale já už jsem od něj, co se týče třeba akciových trhů pozitivní predikci neslyšel ani nepamatuju.

Počátkem tohoto měsíce Kiyosaki řekl pro Stansberry Research následující:

Až vzroste inflace, vyhladíme 50 % americké populace.

Podle Kiyosakiho jsou v současné chvíli na trhu dvě bubliny, které prasknou. První z nich je akciová a dluhopisová, a druhá z nich je nemovitostní.

Podle Kiysokakiho, v momentě, co tyto dvě bubliny splasknou, tak se akciový trh zhroutí, a američtí občané kteří mají před důchodem, nebo jsou již v důchodu, a využívají penzijní spořící plány, kde jsou akcie zastoupené, tak v důchodu nemusí mít takový majetek se kterým počítali.

Pojďme si Kiyosakiho tvrzení uvést do reality

Podle mě se tato situace nemůže ani náhodou v nejbližší době přihodit v USA. Myslím tím, že by na zhroucení trhů a případně i amerických penzijních plánů doplatilo takto velké procento lidí.

Pokud si totiž vytáhnu statistiku složení amerického obyvatelstva, tak mi zde vychází, že lidé o kterých Kiyosaki pravděpodobně mluví ( lidé ve věku 55 let a výš) tvoří pouze 30 % americké populace.

Pokud bychom se dívali na větší část populace tak zde jsou potom lidé ve věku 35 až 54 let, kteří tvoří zhruba 26 % celkové populace v USA. U této skupiny ale nepředpokládám tento scénář, protože je zde dost času na to, aby se v případě zhroucení trhy vrátily zpět.

V problémech můžou být i jiné věkové skupiny

V Americe je strašně v oblibě si peníze půjčovat, nebo kupovat věci na dluh. Tato obliba převládá právě mezi mladšími generacemi. Podle průzkumu z roku 2021 mělo nějakou půjčku více než 50 % amerických občanů. Právě nejvíce lidí si podle tohoto průzkumu půjčovalo na zalepení a splacení starých dluhů, poté následovaly půjčky na rozjezd podnikání, a na třetím místě se umístily půjčky na úhradu léčebných výloh.

V případě růstu úrokových sazeb se této skupině amerického obyvatelstva zvyšují i náklady na splácení těchto půjček. Takto to může pokračovat jenom do chvíle, něž tato skupina nebude schopna půjčky splácet právě z důvodu vysokého navýšení nákladů na jejich splácení.

Jak se proti této situaci bránit podle Kiyosakiho?

Robert Kiyosaki v této situaci doporučuje jako nejlepší obranu fyzické drahé kovy. Netají se tím, že on osobně je velkým fanouškem drahých kovů, což jsme mohli vidět i na Twitteru. Podle něj jsou drahé kovy nejlepší ochranou, protože se nedají jen tak vytisknout a drží si svojí hodnotu. S tím sice musíme souhlasit, ano zlato si skutečně drží hodnotu, ale člověk na něm nic nevydělá. Takže toto doporučení bych směřoval spíše ke starším ročníkům, kteří už nemají mnoho času do důchodu. V takovém případě ano souhlasím s tím, že je rozumné volit obrannou strategii.

Co to ale znamená pro nás mladé?

Pokud by náhodou došlo na Kiyosakiho scénář, a trhy se zhroutily, tak pro nás mladé investory to bude znamenat obrovskou příležitost.

Medvěd bohatství rozděluje a býk ho vyplácí.

Pro nás mladé investory by to znamenalo zase možnost dostat se k aktivům za velmi atraktivní ceny, a to je přesně to, co máme rádi. A jak jsme se již v minulosti přesvědčili, tak po každé krizi přichází růst. Pokud tedy věříte aktivům ve svém portfoliu, tak by pro vás scénář o zhroucení trhů měla být super pozitivní zpráva.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.