S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Bude to bolet, ale nic jiného nezbyde. Jaké extrémně nepříjemné řešení krize Fed nejspíš zvolí?

Dominik Petrnoušek
20. 11. 2022
3 min read

Inflace se pohybuje na naprosto nevídaných hodnotách. Podle mnoha odborníků je to vina Fedu. A ten podle nich také bude muset zakročit a použít zbraň, kterou nikdo z nás neuvidí rád. Co dost možná budou muset použít?

Larry Summers předpovídá, že řešení Fedu bude bolestivé

Podle bývalého ministra financí Larryho Summerse by neskutečně vysoká inflace mohla donutit Federální rezervní systém k agresivnímu zvýšení úrokových sazeb nad 6 %, což je nejvyšší hodnota za více než dvě desetiletí.

Úrokové sazby v USA. Zdroj

Americká centrální banka nastoupila jedno z nejagresivnějších temp v historii, kterým zvyšuje náklady na půjčky a zpomaluje ekonomiku. Politici již zvýšili základní úrokovou sazbu federálních fondů z téměř nulové hodnoty v březnu na rozmezí 3,75 až 4 %, což je nejvyšší hodnota od finanční krize v roce 2008.

Navzdory strmějším úrokovým sazbám se inflace ale stále pohybuje poblíž maxima, přičemž ministerstvo práce oznámilo, že index spotřebitelských cen v září meziročně vzrostl o 8,3 %.

Inflace se stále pohybuje kolem 8 %. Zdroj

Neustálý růst spotřebitelských cen nakonec nemusí dát Fedu jinou možnost než zvýšit úrokové sazby nad předpokládanou maximální sazbu 4,6 % v příštím roce, uvedl Summers v rozhovoru.

Americké CPI. Zdroj

"Nepřekvapilo by mě, kdyby úrokové sazby dosáhly 6 % nebo více," řekl Summers.

Úrokové sazby nebyly tak vysoké od počátku roku 2000. Summers, profesor Harvardovy univerzity, který působil jako jeden z nejvyšších ekonomů v Clintonově i Obamově vládě, opakovaně bil na poplach kvůli rostoucí inflaci a velkou část roku 2021 strávil argumentací, že Bidenův tým i tvůrci politiky Federálního rezervního systému podcenili riziko prudkého růstu spotřebitelských cen.

Minulý měsíc varoval, že historie ukazuje, že inflace bude klesat pomaleji, než představitelé Fedu předpokládají. Úředníci schválili šesté zvýšení úrokových sazeb v řadě - a čtvrté zvýšení o 75 bazických bodů v řadě. Na tiskové konferenci po zasedání předseda Jerome Powell naznačil, že Fed nemá v plánu v dohledné době brzdit zpřísňování.

https://www.youtube.com/watch?v=ori6vykChbA

"Ještě máme před sebou nějaký ten kus cesty," řekl Powell. "A příchozí údaje od našeho posledního zasedání naznačují, že konečná úroveň úrokových sazeb bude vyšší, než se dříve očekávalo."

Snaha Fedu ochladit ekonomiku a přiblížit inflaci ke svému 2% cíli představuje nejagresivnější zpřísňovací kampaň od 80. let minulého století.

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.