S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Buffettova Berkshire Hathaway letos utratila za nákup akcií 66 miliard dolarů. Tohle jsou jejich nejnovější přírůstky

Pavel Botek
21. 11. 2022
4 min read

Warrena Buffetta snad asi ani nemusím představovat, legendární investor nás nejednou přesvědčil o své genialitě. Proto se dnes podíváme na to, co Warren Buffett v posledním čtvrtletí přikupoval do portfolia Berkshire Hathaway.

Warren Buffett

Berkshire utratila ve třetím čtvrtletí na burze zhruba 9 miliard dolarů, přičemž zhruba třetina těchto peněz šla na energetické společnosti Occidental Petroleum $OXY+1.2% a Chevron Corp. $CVX+0.9%, podle podání.

Berkshire také otevřela nové pozice v těchto společnostech 👇 

Dále Berkshire navýšila podíl v Paramount Global $PARA+0.6%, Celanese Corp. $CE+1.3% a RH.

Celkově Berkshire utratila za prvních devět měsíců roku za nákup akcií 66 miliard dolarů. To je více než 13násobek výdajů ve stejném období v roce 2021.

"Tohle je klasický Buffett," řekl David Kass, profesor financí na University of Maryland's. "Je chamtivý, když se ostatní bojí, a bojí se, když jsou ostatní chamtiví."

Jednotlivé nákupy 👇

Taiwan Semiconductor Manufacturing $TSM-0.5%

Jedno z velkých překvapení u Berkshire Hathaway je, že společnost investovala několik miliard dolarů do Taiwan Semiconductor. Vzhledem k velikosti investice je pravděpodobné, že Buffett sám investici provedl, nebo alespoň dal souhlas. Zatímco Berkshire se stále více sžívá s investicemi do technologií, bylo to velké překvapení vzhledem k velikosti a skutečnosti, že se nejedná o společnost se sídlem v USA.

S hodnotou 4,1 miliardy dolarů ke konci 3. čtvrtletí je TSM nyní 10. největším holdingem Berkshire Hathaway. Buffett uskutečnil nákupy během třetího čtvrtletí, podle regulačního podání.

Louisiana Pacific $LPX+0.4%

Mezi další nové investice ve třetím čtvrtletí patřil nákup 5,8 milionu akcií výrobce bytových produktů Louisiana Pacific.

  • Podíl v hodnotě 297 milionů dolarů. Nejspíš však nejde o nákup Buffetta.

Jefferies Financial $JEF-4.4%

Berkshire Hathaway také investovala do investiční banky Jefferies Financial Group, které koupily 433 558 akcií v hodnotě 12,8 milionu dolarů. Stejně jako LPX představuje pozice JEF méně než desetinu procenta celkové hodnoty portfolia Berkshire Hathaway. Opět se zde spekuluje, že ani v tomto případě se nejedná o výběr akcií Warrena Buffetta.

Paramount Global $PARA+0.6% 

Berkshire rozšířila svou stávající pozici v Paramount Global, která provozuje filmová a televizní studia a filmové kanály.

  • Berkshire držela na konci září 91,2 milionu akcií, oproti 78,4 milionu akcií v červnu.

Occidental Petroleum $OXY+1.2%

Berkshire pokračovala v navyšování svého podílu v energetické společnosti Occidental Petroleum během třetího čtvrtletí.

Berkshire držela na konci března 136,4 milionu akcií, na konci června asi 158,5 milionu akcií a na konci třetího čtvrtletí oznámila, že drží 194,4 milionu akcií v hodnotě asi 11,9 miliardy dolarů.

  • Berkshire také vlastní warranty, které by mohly ještě více zvýšit její pozici.

Chevron $CVX+0.9% 

Berkshire během čtvrtletí mírně posílila své podíly v Chevronu, přidala téměř 4 miliony akcií ke svému již tak velkému podílu a na konci září zvýšila svůj podíl na 165,4 milionu akcií.

Společnost je jedním z pěti největších holdingů Berkshire. Chevron těží z vyšších cen energií a vykázal ve třetím čtvrtletí roku 2022 zisk ve výši 11,2 miliardy dolarů, oproti 6,1 miliardám dolarů ve stejném čtvrtletí loňského roku, což je opravdu enormní nárůst.

Celanese Corp. $CE+1.3% 

Berkshire také posílila svou pozici ve společnosti Celanese, která dodává materiály pro chemický, malířský a nátěrový průmysl.

Berkshire držela na konci druhého čtvrtletí asi 9,2 milionu akcií a v posledním čtvrtletí to zvýšila na více než 9,7 milionu akcií.

RH $RH+17.2% 

Berkshire také zvýšila svůj podíl v prodejci nábytku RH. Pozice měla na konci září hodnotu asi 580,1 milionu dolarů.

  • Posledně zde zazněla i otázka - Jak zjišťujeme jaké investice někdo ze slavných investorů provedl?
  • Americká Komise pro cenné papíry a burzy vyžaduje, aby všichni institucionální investoři, kteří spravují více než 100 milionů dolarů, podali formulář do 45 dnů od konce každého čtvrtletí. Vzhledem k tomu, že instituce musí zveřejnit své majetkové podíly a velikost svých pozic ve formuláři.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.