S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Morgan Stanley: Azonnal adja el ezt a részvényt, árfolyama 87%-ot eshet

György Sárosi
21. 11. 2022
5 min read

Míg 2020-ban és 2021-ben a Carvana részvényeket a pandémiás korszak egyértelmű nyertesének tekintették, idén éppen az ellenkezője történt. Nehéz lenne olyan részvényt találni, amely a CVNA-hoz hasonlóan több mint 97%-kal esett az elmúlt egy évben. Ez azonban nem biztos, hogy minden, mivel az elemzők máris további csökkenést várnak a magasabb tízes tartományban.

Morgan Stanley

Mi folyik itt?

A Carvana $CVNA-0.4% részvénye 2020 és 2021 nagy részében meredeken emelkedett, és ezzel 60 milliárd dollár feletti piaci csúcsértéket ért el. Az ellátási lánc hibái az új autók hiányát idézték elő, ami miatt a vásárlók tömegesen fordultak a használtautó-piacra. Ennek következtében a használt járművek ára az egekbe szökött. A járvány legijesztőbb időszakában pedig a Carvana felajánlotta az embereknek, hogy online vásárolhatnak autót, és azt házhoz szállítják. Most azonban a használtautó-piac lassul, ami csapást mért a Carvana és más márkakereskedések számára.

A CVNA részvények 97,12%-kal csökkentek az elmúlt egy évben.

Q3 eredmények

Íme, hogyan teljesített a Carvana a Refinitiv által összeállított elemzői becslésekhez képest:

  • Egy részvényre jutó veszteség: 2,67 dollár a várt 1,94 dollárral szemben.
  • Bevétel: 3,39 milliárd dollár vs. 3,71 milliárd dollár

A Carvana működésének szinte minden szempontból csökkent az egy évvel korábbihoz képest, többek között a bruttó nyereség 31%-kal, 359 millió dollárra esett vissza. Az eladott kiskereskedelmi egységek száma a 2021-es harmadik negyedévhez képest 8%-kal 102 570 járműre csökkent, míg az egy egységre jutó bruttó nyereség - a befektetők által nagy figyelemmel kísért mutatószám - több mint 1100-zal 3500 dollárra esett.

"A gazdasági környezet továbbra is bizonytalan, de továbbra is arra a célra összpontosítunk, hogy a vállalatot nyereségessé tegyük" - mondta Ernie Garcia, a Carvana vezérigazgatója és társalapítója a jelentésben. "Bár a fejlődés ritkán lineáris, továbbra is azon az úton haladunk, hogy a legnagyobb és legnyereségesebb autóipari kiskereskedővé váljunk."

Garcia csütörtökön "nehéznek" nevezte a következő évet a vállalat számára, többek között a használtautó-ágazatnak az inflált szintről való normalizálódására és a kamatemelésekre hivatkozva.

https://youtu.be/DH4jtebrksw

Az elemzők aggodalmai egyre nagyobbak

A jelenlegi környezet miatt néhány Wall Street-i elemző aggódik a Carvana jövőjét illetően.

"Miközben a vállalat folytatja a költségcsökkentő intézkedéseket, úgy véljük, hogy a használtautó-piac romlása a változékony kamatláb/finanszírozási környezettel együtt növeli a kilátások lényeges kockázatát" - írta Adam Jonas, a Morgan Stanley $MS+0.1% elemzője pénteken a befektetőknek szóló jegyzetében.

Nehéz év volt a Carvana számára. 2021 novemberében a vállalat közölte, hogy túl gyorsan vásárolt autókat a robbanásszerű növekedéshez, és működési problémákba ütközött az ügyfelek igényeinek kielégítése miatt. Áprilisban a vállalat elismerte, hogy túl sok készletet halmozott fel 2022 első negyedéve előtt, és nem számított az eladások lassulására a magasabb kamatlábak, a magas autóárak és az emelkedő benzinárak miatt. Májusban több milliárd eurós adósságot vett fel az Adesa autóárverési vállalat megvásárlására egy olyan finanszírozási ügylet keretében, amelyet egyes elemzők bíráltak.

Májusban a Carvana mintegy 2500 alkalmazottat bocsátott el, hogy több kiábrándító negyedévet követően csökkentse a költségeket. A vállalat a nyereségesség javításán dolgozik, de a vezetőség csütörtökön a részvényeseknek írt levelében elismerte, hogy hosszú út áll még előtte.

KIZÁRÓLAG: Az itt közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, és semmiképpen nem minősülnek befektetési ajánlásnak. Mindig végezze el saját elemzését.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.