S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Morgan Stanley: müüge see aktsia kohe, selle hind võib langeda 87%.

Mart Poom
21. 11. 2022
3 min read

Kui 2020. ja 2021. aastal peeti Carvana aktsiaid pandeemiaajastu selgeks võitjaks, siis tänavu on see täpselt vastupidi. Teil oleks raske leida aktsiat, mis on viimase aasta jooksul langenud rohkem kui 97%, nagu CVNA. See ei pruugi aga veel kõik olla, sest analüütikud ootavad juba edasist langust kõrgemates kümnendites.

Morgan Stanley

Mis siis toimub?

Carvana $CVNA-0.4% aktsia on enamiku 2020. ja 2021. aasta jooksul järsult tõusnud, teenides sellega turu tippväärtuse, mis ületab 60 miljardit dollarit. Tarneahela tõrked käivitasid uute autode puuduse, mis saatis ostjad massiliselt kasutatud autode turule. Selle tulemusena hakkas kasutatud sõidukite hind järsult tõusma. Ja pandeemia kõige hirmsamal perioodil pakkus Carvana inimestele võimalust osta autosid veebist ja lasta need koju toimetada. Kuid nüüd on kasutatud autode turg aeglustumas, mis on andnud löögi Carvanale ja teistele edasimüüjatele.

CVNA aktsia on viimase aasta jooksul langenud 97,12%.

III kvartali tulemused

Siin on näha, kuidas on Carvana hinnatud võrreldes analüütikute hinnangutega, mille on koostanud Refinitiv:

  • Kahjum aktsia kohta: 2,67 dollarit võrreldes oodatud 1,94 dollariga.
  • Tulu: 3,39 miljardit dollarit vs. 3,71 miljardit dollarit.

Peaaegu kõik Carvana tegevuse aspektid vähenesid võrreldes aastataguse ajaga, sealhulgas brutokasum vähenes 31%, 359 miljoni dollarini. Müüdud jaemüügiüksused vähenesid 2021. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 8%, 102 570 sõidukini, samas kui brutokasum ühiku kohta - investorite poolt väga jälgitav näitaja - langes üle 1100 dollari ja oli 3500 dollarit.

"Majanduskeskkond on endiselt ebakindel, kuid me keskendume kindlalt eesmärgile viia ettevõte kasumlikkusse," ütles Carvana tegevjuht ja kaasasutaja Ernie Garcia aruandes. "Kuigi areng on harva lineaarne, oleme jätkuvalt õigel teel, et saada suurimaks ja kõige kasumlikumaks autode jaemüüjaks."

Garcia kirjeldas neljapäeval järgmist aastat ettevõtte jaokskui "rasket", viidates muu hulgas kasutatud sõidukite sektori normaliseerumisele selle ülepaisutatud tasemelt ja intressimäärade tõusule.

https://youtu.be/DH4jtebrksw

Analüütikute mure kasvab

Praeguses keskkonnas on mõned Wall Streeti analüütikud mures Carvana tuleviku pärast.

"Kuigi ettevõte jätkab kulude kärpimise meetmete võtmist, usume, et kasutatud autode turu halvenemine koos volatiilse intressimäärade/finantseerimiskeskkonnaga suurendab olulist riski väljavaadetele," kirjutas Morgan Stanley $MS+0.1% analüütik Adam Jonas reedel investoritele saadetud märkuses.

Carvana jaoks on olnud raske aasta. Novembris 2021 teatas ettevõte, et ostab autosid liiga kiiresti, et oma plahvatuslikku kasvu toita, ja et tal on probleeme klientide nõudluse rahuldamisega. Aprillis tunnistas ettevõte, et oli 2022. aasta esimese kvartali eel liiga palju varusid kogunud ning ei oodanud müügi aeglustumist kõrgemate intressimäärade, kõrgete autohindade ja bensiinihindade tõusu tõttu. Mais võttis ta miljardite eurode ulatuses võlgu, et osta autooksjonifirma Adesa, mida mõned analüütikud on kritiseerinud.

Mais koondas Carvana umbes 2500 töötajat, et vähendada kulusid pärast mitmeid pettumust valmistavaid kvartaleid. Ettevõte töötab kasumlikkuse parandamise nimel, kuid selle juhtkond tunnistas neljapäeval aktsionäridele saadetud kirjas, et tal on veel pikk tee käia.

KINNITUS: Kogu siin esitatud teave on ainult informatiivsetel eesmärkidel ja ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. Tehke alati oma analüüs.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.