S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Morgan Stanley: Takoj prodajte to delnico, njena cena lahko pade za 87 %

Mladen Rudonja
21. 11. 2022
3 min read

Medtem ko so v letih 2020 in 2021 delnice družbe Carvana veljale za jasnega zmagovalca obdobja pandemije, je letos ravno obratno. Težko bi našli delnico, ki je tako kot CVNA v zadnjem letu padla za več kot 97 %. Vendar to morda še ni vse, saj analitiki že napovedujejo nadaljnje padce v višjih desetletjih.

Družba Morgan Stanley

Kaj se dogaja?

Delnica družbe Carvana $CVNA-0.4% je večino let 2020 in 2021 strmo naraščala, kar ji je prineslo najvišjo tržno vrednost, ki presega 60 milijard dolarjev. Zaradi napak v dobavni verigi je začelo primanjkovati novih avtomobilov, zaradi česar so kupci množično iskali rabljene avtomobile. Cene rabljenih vozil so zato začele skokovito naraščati. V najbolj strašnem obdobju pandemije pa je podjetje Carvana ljudem ponujalo možnost spletnega nakupa avtomobilov, ki so jim jih dostavili na dom. Toda zdaj se trg rabljenih avtomobilov upočasnjuje, kar je prizadelo podjetje Carvana in druge trgovce.

Delnice CVNA so se v zadnjem letu znižale za 97,12 %

Rezultati za tretje četrtletje

Tukaj je prikazano, kako se je Carvana odrezala v primerjavi z ocenami analitikov, ki jih je zbral Refinitiv:

  • Izguba na delnico: 2,67 USD v primerjavi s pričakovanimi 1,94 USD
  • Prihodki: 3,39 milijarde dolarjev v primerjavi s 3,71 milijarde dolarjev

Skoraj vsi vidiki poslovanja podjetja Carvana so se v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšali, vključno z 31-odstotnim zmanjšanjem bruto dobička na 359 milijonov USD. Število prodanih maloprodajnih enot se je v primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2021 zmanjšalo za 8 % na 102.570 vozil, medtem ko se je bruto dobiček na enoto - kazalnik, ki ga vlagatelji zelo spremljajo - zmanjšal za več kot 1.100 na 3.500 USD.

"Gospodarsko okolje ostaja negotovo, vendar smo osredotočeni na cilj, da podjetje pripeljemo do dobičkonosnosti," je v poročilu povedal izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Carvana Ernie Garcia. "Čeprav je napredek le redko linearen, smo še vedno na dobri poti, da postanemo največji in najbolj dobičkonosen prodajalec avtomobilov na drobno."

Garcia je v četrtek opisal naslednje leto kot "težko" za podjetje, med drugim zaradi normalizacije sektorja rabljenih vozil z napihnjene ravni in zvišanja obrestnih mer.

https://youtu.be/DH4jtebrksw

Zaskrbljenost analitikov narašča

Nekateri analitiki z Wall Streeta so zaradi trenutnih razmer zaskrbljeni glede prihodnosti podjetja Carvana.

"Čeprav podjetje še naprej izvaja ukrepe za zmanjšanje stroškov, menimo, da poslabšanje razmer na trgu rabljenih avtomobilov v kombinaciji z nestabilnimi obrestnimi merami in okoljem financiranja povečuje znatno tveganje za obete," je v petek v obvestilu vlagateljem zapisal Adam Jonas, analitik družbe Morgan Stanley $MS+0.1%.

Za družbo Carvana je bilo težko leto. Novembra 2021 je podjetje sporočilo, da je prehitro kupovalo avtomobile, da bi zagotovilo svojo eksplozivno rast, in da je imelo operativne težave pri izpolnjevanju povpraševanja strank. Aprila je podjetje priznalo, da je pred prvim četrtletjem leta 2022 ustvarilo preveč zalog in da ni pričakovalo upočasnitve prodaje zaradi višjih obrestnih mer, visokih cen avtomobilov in naraščajočih cen bencina. Maja se je zadolžila za več milijard evrov, da bi kupila podjetje Adesa, ki se ukvarja z dražbami avtomobilov, pri čemer so bili nekateri analitiki kritični.

Družba Carvana je maja odpustila približno 2 500 zaposlenih, da bi zmanjšala stroške po več neuspešnih četrtletjih. Podjetje si prizadeva izboljšati dobičkonosnost, vendar je njegovo vodstvo v četrtek v pismu delničarjem priznalo, da je pred njim še dolga pot.

IZJAVA : Vse tukaj navedene informacije so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.