S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Po FTX další burza v problémech? Je zde až moc podivných náhod.

Martin Bartkovský
21. 11. 2022
7 min read

Po krachu společnosti FTX se svět kryptoměn otřásá v základech. Důvěra lidí vůči tomuto aktivu mírně polevila i u ostatních krypto společností. Může to mít za následek krach dalších krypto burz a krypto společností?  Dnes se podíváme na jednu takovou společnost, které se nedaří moc dobře se získáváním důvěry zpět.

Po nedávném krachu burzy FTX se investoři začali více zajímat o společnosti a burzy, u kterých mají uložené své kryptoměny, nebo u kterých s kryptoměnami obchodují. Mají totiž obavu, že po pádu takto velké burzy by mohly zkrachovat i menší burzy. Dnes se podíváme na burzu crypto.com, která stejně jako FTX investuje nemalé finanční prostředky do obrovského marketingu skrze celebrity, velké sportovní události, atd.

Tato platforma byla spuštěna v roce 2019. Vedení společnosti se rozhodlo jít cestou jako například právě FTX, kdy zvolili masivní marketingovou kampaň, která obsahovala různé celebrity, vysílala se na největších sportovních a Esportových událostech. Tato společnost je partnerem na příklad slavné organizace UFC, nebo také známého francouzského fotbalového týmu PSG.

V posledních měsících a hlavně týdnech, se ale tato burza snaží spíše investory přesvědčit o opaku, než o tom, že je finančně zdravá. Vzhledem k nedávnému krachu FTX se i o tuto burzu začala více zajímat veřejnost, a různé krypto skupiny. V důsledku toho v poslední době vyplavaly na povrch dvě věci, díky kterým investoři přirovnávají tuto burzu právě k FTX.

Propouštění zaměstnanců

V srpnu tohoto roku oznámil CEO společnosti Kris Marszalek propuštění 260 zaměstnanců, což tvořilo zhruba 5 % pracovní síly. Tento krok byl tenkrát učiněn v reakci na krach tokenu luna a širší propad kryptoměn, kdy některé ztratily přes 70 % ceny. Společnost v důsledku tohoto propadu přišla o značnou část svého majetku. Později se ale ukázalo, že Marszalek sice oficiálně propustil jenom 260 zaměstnanců, ale spolu s nimi ještě v tichosti propustil dalších zhruba 2000 zaměstnanců, což už je více jak 40 % celkové pracovní síly.

Zkrátka společnost se dostala pod tlak a byla nucena začít šetřit, aby měla na své okázalé utrácení v marketingu. Vypadá to, že zde společnost dává přednost velkému marketingu před pracovní silou. Obrovské škrty mezi zaměstnanci byly právě na zákaznickém servise, kde odešlo zhruba 1200 zaměstnanců.  Většina právě z důvodu propouštění.

Klesající objemy obchodů

Další problém, který zde je tak jsou klesající objemy obchodů. Burza totiž žije z poplatků z obchodů. Takže pokud klesá objem obchodů, klesají i příjmy společnosti z těchto poplatků. Začátkem tohoto roku, kdy byla burza crypto.com na svém vrcholu, tak byla řazena mezi top 5 burz vedle Coinbase a Binance. V současné chvíli není burza ani v TOP10.

Klesající objem obchodů může znamenat klesající zájem investorů obchodovat na této burze.

Podezřelá transakce ve výši 400 mil. USD

Koncem října crypto.com provedla zřejmě nedopatřením transakci v kryptoměně ethereum ve výši zhruba 400 mil. USD na účet jiné burzy Gate.io. Tuto záležitost se společnost snažila tajit až do chvíle, kdy tato transakce byla nalezena prostřednictvím veřejných blockchainových dat. V tu chvíli se snažil Marszalek ujistit, že se jedná o omyl a prostředky budou vráceny zpět. Došlo k tomu v momentě před prokazováním rezerv burzy crypto.com

https://www.youtube.com/watch?v=KBpYGR3MfUA

Systém depozitu a krypto úvěrů

Poslední věcí, kde by se společnost mohla potenciálně dostat do problému je jejich systém depozitů a krypto úvěrů. Tento systém funguje následovně. Pokud člověk uloží a uzamkne své kryptoměny do depozitu, tak dostává z uzamčené částky úrok. U normálních coinů je tento úrok 1-2 %, ale u CRO tokenů (tokeny vydané crypto.com) je tento výnos až 12 % ročně. Oproti tomu společnost poskytuje krypto úvěry, které si člověk může vzít až do výše 50 % aktiv, a je mu strháván úrok ve výši 12 %, v případě, že člověk drží víc jak 10 000 tokenů CRO, tak je mu strháván pouze úrok ve výši 8 %.

Otázka tedy zní. Jak je společnost, která nesahá na peníze investorů, schopna jednak vyplácet takto poměrně slušné výnosy, a zároveň k tomu poskytovat krypto půjčky. Zde se mi nabízí jednoduchá úvaha a odpověď. Společnost sice nemanipuluje s coiny, které má člověk u sebe, ale manipuluje s coiny, které má člověk v depozitu. Ví totiž jak dlouho na tyto coiny nemůže člověk sáhnout. Zkrátka vezmou coiny s depozitu a půjčí je jiným uživatelům, kteří za to platí úroky, kdy společnost tyto úroky připíše následně majitelům uzamčených coinů.

Aby tento systém mohl fungovat, tak musí být na obou stranách rovnováha. Protože na jedné straně společnost slibuje při uzavření coinů úrok. Aby toto mohla dlouhodobě ustát, musí mít i na druhé straně dostatečný počet lidí, kteří si budou ochotni coiny půjčovat. Pokud by došlo k situaci, že by spousta investorů chtěla dlouhodobě uzamykat coiny, a nebyl by zde dostatek investorů, kteří by si chtěli půjčovat, tak by se mohla společnost dostat v tomto ohledu do problémů.

Když si teda vezmeme kombinaci od šílených výdajů za reklamu, přes tiché velké propouštění zaměstnanců, až po nedávnou transakci ve výši 400 mil. USD, tak se ani moc nedivím, že mnoho investorů je nyní v obavách. Těmto burzám a společnostem se daří hlavně ve chvíli, kdy jdou kryptoměny nahoru, protože se zhodnocují zároveň i kryptoměny, které byly v minulosti získané z poplatků atd. Tím pádem má společnost po prodeji více peněz na utrácení. Samozřejmě ale tak jak to funguje směrem nahoru, úplně stejným způsobem to funguje i směrem dolů. Vzhledem k tomu, že společnosti nejsou povinné vykazovat a zveřejňovat žádné výkazy ohledně svojí rozvahy, tak se mi také samozřejmě žádnou nepodařilo najít. Takže je otázkou, zda rezerva ve výši 3mld. USD, kterou společnost uvádí na svých stránkách bude případně stačit na pokrytí velkých výprodejů. To všechno ukáže čas a případné audity, které společnost podle informací plánuje udělat.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.