S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Tento nezvyklý druh ETF vás podle světoznámého ekonoma zaručeně ochrání proti šíleným krokům Fedu

Dominik Petrnoušek
22. 11. 2022
4 min read

Pro některé je aktuální situace noční můrou. pro jiné naopak perfektní nákupní příležitostí. Volba správného sektoru či nástroje může být ale pekelně těžká. Světoznámý ekonom ale tvrdí, že má recept pro všechny.

Mohamed El-Erian je světoznámým ekonomem

Všichni jsme tady na Buliosu investoři, tudíž vám asi není nutné vysvětlovat, že vzhledem k prudké inflaci nemusí být držení hotovosti moudrým krokem. Ta se navíc nyní drží na historických úrovních, které se Fedu svými podivnými kroky nedaří zkrotit.

To je jeden z důvodů, proč mnozí investoři místo toho drží akcie a dluhopisy. Tedy často je to důvod, proč vlastně vůbec investujeme. Podle Mohameda El-Eriana, působícího na Cambridgeské univerzitě a hlavního ekonomického poradce společnosti Allianz, je však možná načase zvolit něco úplně jiného, nezvyklého.

"Musíme se vymanit z těchto pokřivených trhů, které způsobily mnoho škod," řekl v rozhovoru.

Akciový trh i trh s dluhopisy se v poslední době propadají a El-Erian poznamenává, že když tyto tržní korekce probíhají současně, měli by se investoři přesunout k rizikovějším aktivům. Což je zajímavé, protože většina profesionálů si nedovolí doporučovat agresivní volby či strategie. 

Hlavní index klesá - a s ním i výnosy dluhopisů. Což je podle El-Eriana naprosto nepřípustné

"Od poloviny srpna jsme se opět naučili, že akcie i dluhopisy mohou klesat současně," říká. "V takovém světě se musíte poohlédnout po krátkodobém pevném výnosu."

Jenže kde ho najít?

Hotovost můžete schovat pod matraci nebo ji uložit na spořicí účet. Nebo můžete využít tzv. Short-Term Bond ETF.

Co jsou Short-Term Bond ETF?

Dluhopisové ETF jsou typem fondu obchodovaného na burze, který investuje výhradně do dluhopisů. Jsou podobné dluhopisovým podílovým fondům, protože drží portfolio dluhopisů s různými konkrétními strategiemi - od amerických státních dluhopisů po dluhopisy s vysokým výnosem a dobou držení.

Dluhopisové ETF jsou pasivně spravovány a obchodují se podobně jako akciové ETF na hlavních burzách.

Na rozdíl od jednotlivých dluhopisů, které jsou prodávány mimo burzu prostřednictvím makléřů, se s dluhopisovými ETF obchoduje po celý den na centralizované burze. Struktura tradičních dluhopisů ztěžuje investorům nalezení dluhopisu s atraktivní cenou. Dluhopisové ETF se tomuto problému vyhýbají, protože se obchodují klasickou cestou - jako akcie.

Mohou tak investorům poskytnout příležitost získat expozici na trhu s dluhopisy se snadností a transparentností obchodování s akciemi. Dluhopisové ETF jsou také likvidnější než jednotlivé dluhopisy a podílové fondy, které se obchodují za jednu cenu denně po uzavření trhu. A v dobách krize mohou investoři obchodovat s dluhopisovým portfoliem, i když podkladový trh s dluhopisy nefunguje dobře.

Dluhopisové ETF vyplácejí úroky prostřednictvím měsíční dividendy, zatímco případné kapitálové zisky jsou vypláceny prostřednictvím roční dividendy. Pro daňové účely se tyto dividendy považují buď za příjem, nebo za kapitálový zisk. Daňová efektivita dluhopisových ETF však není velkým faktorem, protože kapitálové zisky nehrají ve výnosech dluhopisů tak velkou roli jako ve výnosech akcií.

Typickým zástupcem takového ETF může být třeba $BSV+0.2% Fond Vanguard Short-Term Bond ETF.

Fond se výrazně zaměřuje na americké státní dluhopisy, které k 30. září představovaly 67,9 % jeho držby. Současně investuje také do podnikových dluhopisů a mezinárodních dluhopisů. V současné době činí 30denní výnos podle SEC u BSV 4,75 %. Fond se může pochlubit velmi nízkým nákladovým poměrem ve výši pouhých 0,04 %.

https://www.youtube.com/watch?v=lgQ3j6vUG1U

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.