S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Ето как Зукърбърг се сбогува с уволнените служители. Защо META преживява най-лошия си период?

Игор Иванов
21. 11. 2022
1 min read

META определено не преживява най-добрите си времена в момента. Ето защо главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг реши да предприеме радикална стъпка. Какво е то?

Зукърбърг реши да предприеме радикална стъпка

Главният изпълнителен директор на Meta$META-0.5% Марк Зукърбърг предприе радикална мярка. Компанията, която напоследък е потънала в проблеми, трябваше да се освободи от значителна част от персонала си. Но главният изпълнителен директор се справя със ситуацията изненадващо добре, въпреки репутацията си на хладнокръвен гений. Той изказа благодарност и насърчение на напускащите служители. Поне така изглежда от изтекъл видеозапис на негов вътрешен разговор със служители.

В интернет се появи част от разговора, в която Зукърбърг хвали работата им и казва, че е било трудно да се премахнат толкова много работни места. Уволненията засягат около 11 000 души, или 13% от компанията, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp.

Членът на "Голямата петорка" вече е спаднал с 67% през тази година

"Наистина сте вложили сърцето и душата си в това", каза Зукърбърг. "Без значение в кой екип сте работили, всеки от вас е допринесъл за продукти, които милиарди хора използват всеки ден."

Очевидно това е бил един от двата отделни видео разговора, които Зукърбърг проведе със служителите на Meta в сряда: един видео разговор за съкратените служители и друг за тези, които не са засегнати.

https://www.youtube.com/watch?v=wUByzuLTvcM

Зукърбърг също така каза на съкратените, че поема "пълна отговорност" за това решение.

"Аз съм основател и главен изпълнителен директор. Аз отговарям за състоянието на компанията, за посоката ни и за начина, по който я изпълняваме, включително за неща като това. В крайна сметка това беше моето решение", казва той.

"И това беше едно от най-трудните решения, които трябваше да взема през 18-те години управление на компанията", добави той.

Въпреки че пое отговорност за съкращенията, властта на Зукърбърг над Мета никога не е била поставяна под въпрос. Той контролира мажоритарния дял от акциите на компанията с право на глас, така че не може да бъде прегласуван или уволнен от борда на Meta или от нейните акционери. Уолстрийт реагира положително на съкращенията, като цената на акциите на Meta се повиши с повече от 5% след новината.

Защо Мета е в беда?

В деня след публикуването на отчета за приходите за третото тримесечие Мета се сблъска с още по-големи проблеми. По-специално, компанията се оказа в затруднено положение, след като инвеститорите се убедиха, че метавселената може би не е толкова добра идея.

Вероятно не помага и поредицата от изключително важни съмнения, както вътрешни, така и външни, относно метавселената на Мета. Компанията съобщи, че досега през тази година е спечелила над 9 милиарда долара от подразделението си Reality Labs, в което агресивно навлиза в областта на хардуера за виртуална реалност и виртуалните социални мрежи.

Освен това изглежда, че губи битката с конкурентите си в Instagram и Facebook в дългосрочен план. Техните платформи стават все по-малко интересни за рекламодателите и потребителите. И те започнаха да залагат още повече на "лудата" визия на Марк Зукърбърг.

Изглежда, че инвеститорите са разбрали това послание или липсата на такова. В наши дни компанията е повече от всякога шоу само за своя главен изпълнителен директор. Въпросът сега е дали Зукърбърг като визионер е прав, или тълпата от инвеститори, които все по-малко се доверяват на компанията.

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.