S&P 500 ^GSPC
5,252.02
+0.07%
Apple AAPL
$170.76
-1.47%
Tesla TSLA
$177.46
-1.32%
Meta META
$490.16
-0.75%
Nvidia NVDA
$907.87
+0.59%
Amazon AMZN
$180.75
+0.51%
Alphabet GOOG
$151.60
-0.22%
Microsoft MSFT
$421.19
-0.06%

Zuckerberg így búcsúzott el az általa kirúgott alkalmazottaktól. Miért éli a META a legrosszabb időszakát?

György Sárosi
21. 11. 2022
5 min read

A META mostanában határozottan nem a legjobb időszakát éli. Ezért döntött úgy Mark Zuckerberg vezérigazgató, hogy radikális lépést tesz. Mi ez?

Zuckerberg úgy döntött, hogy radikális lépést tesz

A Meta$META-0.7% vezérigazgatója, Mark Zuckerberg radikális lépésre szánta el magát. Az utóbbi időben problémákba fulladó vállalatnak meg kellett szabadulnia munkatársai jelentős részétől. A vezérigazgató azonban meglepően jól kezelte a helyzetet, annak ellenére, hogy hidegvérű zseniként ismert. Elismerő és bátorító szavakat intézett a távozó alkalmazottakhoz. Legalábbis egy kiszivárgott videofelvételen ez látszik egy beszélgetésről, amelyet belsőleg folytatott az alkalmazottakkal.

A hívás egy része felbukkant az interneten, amelyben Zuckerberg dicséri a munkájukat, és azt mondja, nehéz volt ennyi munkahelyet megszüntetni. Az elbocsátások mintegy 11 000 embert, vagyis a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot birtokló vállalat 13%-át érintették.

A Big Five tagja idén már 67%-ot esett

"Te tényleg szíved-lelked beleadtad ebbe az egészbe " - mondta Zuckerberg. "Nem számít, hogy melyik csapatban dolgoztatok, mindegyikőtök hozzájárult olyan termékekhez, amelyeket emberek milliárdjai használnak nap mint nap."

Úgy tűnik, ez volt az egyik a két különálló videóhívás közül, amelyet Zuckerberg szerdán tartott a Meta alkalmazottaival: egy videóhívás az elbocsátott alkalmazottaknak, és egy másik a nem érintetteknek.

https://www.youtube.com/watch?v=wUByzuLTvcM

Zuckerberg azt is közölte az elbocsátottakkal, hogy "teljes felelősséget" vállal a döntésért.

"Én vagyok az alapító és vezérigazgató. Én felelek a vállalatunk egészségéért, az irányvonalunkért és annak megvalósításáért, beleértve az ilyen dolgokat is. És ez végül is az én döntésem volt" - mondta.

"És ez volt az egyik legnehezebb döntés, amelyet a vállalat 18 éves vezetése alatt meg kellett hoznom" - tette hozzá.

Bár vállalta a felelősséget az elbocsátásokért, Zuckerberg Meta feletti hatalmát soha nem kérdőjelezték meg. Ő ellenőrzi a vállalat szavazati joggal rendelkező részvényeinek többségét, így a Meta igazgatótanácsa vagy részvényesei nem szavazhatják le vagy rúghatják ki. A Wall Street pozitívan reagált az elbocsátásokra, a Meta részvényeinek árfolyama több mint 5%-kal emelkedett a hír után.

Miért van bajban Meta?

A harmadik negyedéves eredményjelentés megjelenését követő napon a Meta még nagyobb bajba került. A vállalat különösen azután került bajba, hogy a befektetők meggyőződtek arról, hogy a Metaverse talán nem is olyan jó ötlet.

Valószínűleg az sem segít a helyzeten, hogy a Meta metaversumával kapcsolatban egy sor igen jelentős belső és külső kétely merült fel. A vállalat arról számolt be, hogy idén eddig több mint 9 milliárd dollárt keresett a Reality Labs részlegén, amely a VR-hardverek és a virtuális közösségi hálózatok terén tett agresszív előretöréseknek ad otthont.

Hosszú távon úgy tűnik, hogy az Instagram és a Facebook versenytársakkal szemben is elveszíti a csatát. Platformjaik egyre kevésbé érdekesek a hirdetők és a felhasználók számára. És annál inkább elkezdtek fogadni Mark Zuckerberg "őrült" víziójára.

Úgy tűnik, hogy a befektetők megértették ezt az üzenetet, vagy annak hiányát. A vállalat manapság minden korábbinál inkább csak a vezérigazgatójának szóló show. A kérdés most az, hogy Zuckerbergnek, mint látnoknak van-e igaza, vagy a befektetők tömegének, akik egyre kevésbé bíznak a vállalatban.

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.