S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Това е една голяма глупост. Поредица от скандали в света на криптовалутите затвърждава позицията на Уорън Бъфет

Игор Иванов
21. 11. 2022
1 min read

Уорън Бъфет е може би най-великият инвеститор на всички времена. Но един актив не му дава мира през нощта. Напоследък той се ориентира все повече към криптовалутите. Какво толкова притеснява легендарния милиардер?

Уорън Бъфет изразява ясно мнението си за криптовалутите

Легендарният инвеститор и основател на свръхуспешен фонд отдавна не е привърженик на криптовалутите. През 2018 г. той беше изключително негативно настроен към тях. Той дори предрича пълната им гибел.

"Това просто няма да свърши добре ", каза тогава Уорън Бъфет пред телевизия CNBC.

А сегашните събития са в негова полза. Сравнително наскоро биткойнът достигна стойност от почти 70 000 долара за брой. Но оттогава криптовалутата е изтрила около 76% от стойността си и в момента струва около 16 000.

https://www.youtube.com/watch?v=HVm7Pfb0ilY

Какво е настоящото послание на най-известния инвеститор в света към тези, които обмислят да инвестират в биткойн?

Цената на биткойна спадна драстично

"Ако ми предложите всички биткойни в света за 25 долара, няма да ги взема", каза Бъфет пред телевизия CNBC по-рано тази година. Всъщност Бъфет има няколко основни проблема с криптовалутите.

Той няма "никаква уникална стойност "Магьосникът
не харесва биткойна, защото го смята за непродуктивен актив. Известно е, че Бъфет предпочита акции на компании, чиято стойност - и паричен поток - се дължи на производството на стоки. Според него обаче криптовалутите нямат вътрешна стойност.

"Те не се възпроизвеждат, не могат да ви изпратят чек, не могат да направят нищо и това, на което се надявате, е, че някой друг ще се появи по-късно и ще ви плати повече пари за тях, но тогава другият човек отново има проблем."

Въпреки че се предполага, че биткойнът ще осигури реална стойност като платежна система, тази употреба все още е доста ограничена. Бъфет вижда стойността на биткойна в самата предпоставка, че някой друг ще е готов да плати за него повече в бъдеще, отколкото вие плащате днес.

Той не смята, че тя е подкрепена с париБъфет
е правил редица изключително хапливи забележки за биткойна и криптовалутите през годините: "Нямам биткойн. Не притежавам никаква криптовалута и никога няма да я притежавам." Като търгуем актив биткойнът преживява бум. Но дали отговаря на трите критерия за пари? Според най-разпространеното определение парите са средство за размяна, средство за съхранение на стойност и разчетна единица. Според Бъфет това не е така.

"Тя не отговаря на критериите за валута", каза милиардерът пред CNBC през 2014 г. "Това не е постоянно средство за размяна, не е средство за съхранение на стойност."

Той обаче добавя, че това е много ефективен начин за анонимно прехвърляне на пари. Което може би е по-скоро атака срещу класическите забележки за пране на пари и незаконни транзакции с криптовалути.

Бъфет се превръща в един от най-успешните инвеститори в историята, като държи акции, които разбира. От друга страна, самият той признава, че не разбира толкова добре биткойна.

"Решавам проблеми само в сектори, които разбирам. Защо, по дяволите, бих заел позиция по нещо, за което не знам нищо?", казва Бъфет. Самият той го признава, осъзнава го. Но той вижда проблема и в другите. Хората обичат да залагат, каза той на годишната среща на Berkshire Hathaway през 2018 г.

"Ако не го разбирате, то ви вълнува много повече, отколкото ако го разбирате."

А вие? Имате ли мнение като това на Бъфет, или смятате, че легендарният инвеститор ще пропусне тази възможност, а вие не?

Но другото, което засилва позицията на Бъфет, са скандалите, които разтърсват пазара и света на криптовалутите. Независимо дали става въпрос за скандала с Celsius това лято или за може би най-голямата тема в момента - падането на FTX.

https://www.youtube.com/watch?v=1bp5S2LKcjQ&t=3s

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.