S&P 500 ^GSPC 5,034.82 -0.73%
Meta META $436.57 -11.54%
Nvidia NVDA $825.95 +3.66%
Microsoft MSFT $396.35 -3.11%
Tesla TSLA $167.10 +3.07%
Amazon AMZN $172.42 -2.36%
Alphabet GOOG $157.43 -2.28%
Apple AAPL $169.20 +0.11%

Ez egy nagy képtelenség. A kriptovilág botránysorozata megerősíti Warren Buffett álláspontját

György Sárosi
21. 11. 2022
5 min read

Warren Buffett vitathatatlanul minden idők legnagyobb befektetője. De egy eszköz nem hagyja nyugodni éjszakánként. Az utóbbi időben egyre inkább a kriptovaluták felé hajlik. Mi zavarja ennyire a legendás milliárdost?

Warren Buffett világossá tette véleményét a kriptovalutákról

A legendás befektető és egy hipersikeres alap alapítója már régóta nem rajong a kriptovalutákért. Még 2018-ban rendkívül negatívan nyilatkozott róluk. Még a teljes pusztulásukat is megjósolta.

"Ennek egyszerűen nem lesz jó vége" - mondta akkoriban Warren Buffett a CNBC televíziónak.

A jelenlegi fejlemények pedig az ő kezére játszanak. A Bitcoin viszonylag nemrégiben elérte a majdnem 70 000 dolláros darabonkénti értéket. Azóta azonban a kriptopénz értékének mintegy 76%-át elvesztette, és jelenleg körülbelül 16 000-et ér.

https://www.youtube.com/watch?v=HVm7Pfb0ilY

Mit üzen jelenleg a világ leghíresebb befektetője azoknak, akik most fontolgatják, hogy bitcoinba fektetnek?

A bitcoin árfolyama drasztikusan lezuhant

"Ha a világ összes bitcoinját felajánlanák nekem 25 dollárért, nem fogadnám el" - mondta Buffett a CNBC televíziónak az év elején. Valójában Buffettnek több alapvető problémája is van a kriptovalutákkal.

"Semmilyen egyedi értékkel nem rendelkezikA varázsló
nem kedveli a bitcoint, mert szerinte nem produktív eszköz. Buffett köztudottan olyan vállalatok részvényeit részesíti előnyben, amelyek értéke - és pénzforgalma - a tárgyak gyártásából származik. A kriptovalutáknak azonban szerinte nincs belső értékük.

"Nem szaporodnak, nem tudnak csekket küldeni, nem tudnak semmit tenni, és te csak abban reménykedsz, hogy később jön valaki más, aki több pénzt fizet neked értük, de akkor a másiknak megint gondja van."

Bár a bitcoin elvileg valódi értéket nyújt fizetési rendszerként, ez a felhasználás még mindig meglehetősen korlátozott. Buffett a bitcoin értékét pusztán abban látja, hogy valaki más hajlandó lesz többet fizetni érte a jövőben, mint amennyit ma fizet.

Nem tartja pénzzel fedezettnekBuffett az
évek során számos rendkívül fanyar megjegyzést tett a bitcoinra és a kriptovalutákra: "Nincs bitcoinom. Nincs kriptovalutám, és soha nem is lesz." Kereskedhető eszközként a bitcoin fellendült. De vajon megfelel-e a pénz három kritériumának? A legáltalánosabb meghatározás szerint a pénz csereeszköz, értéktároló és elszámolási egység. Ami Buffett szerint nem az.

"Nem felel meg a valuta kritériumainak" - mondta a milliárdos 2014-ben a CNBC-nek. "Ez nem egy állandó csereeszköz, nem értékmegőrző."

Hozzáteszi azonban, hogy ez egy nagyon hatékony módja a névtelen pénzátutalásnak. Ami talán inkább a pénzmosásról és a kriptovaluták segítségével történő illegális tranzakciókról szóló klasszikus megjegyzésekkel szembeni támadás.

Buffett a történelem egyik legsikeresebb befektetőjévé vált azáltal, hogy olyan részvényeket tartott, amelyeket megért. A bitcoinnal kapcsolatban viszont ő maga is elismeri, hogy nem érti annyira.

"Csak olyan ágazatokban oldok meg problémákat, amelyekhez értek. Mi a fenéért foglalnék állást olyasmiben, amiről semmit sem tudok?" - mondja Buffett. Ő maga is elismeri, tisztában van vele. De látja a problémát másoknál. Az emberek szeretnek játszani - mondta a Berkshire Hathaway 2018-as éves közgyűlésén.

"Ha nem érted, akkor sokkal jobban izgat, mint ha érted."

És te? Önnek is olyan véleménye van, mint Buffettnek, vagy úgy gondolja, hogy ez egy olyan lehetőség, amit a legendás befektető kihagy, de ön nem?

A másik dolog azonban, ami Buffett álláspontját erősíti, a piacot és a kriptovilágot megrázó botrányok. Legyen szó a nyári Celsius-botrányról vagy a jelenlegi talán legnagyobb témáról, az FTX bukásáról.

https://www.youtube.com/watch?v=1bp5S2LKcjQ&t=3s

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.