S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

See on üks suur jama. Seeria skandaale krüptomaailmas tugevdab Warren Buffetti positsiooni

Mart Poom
21. 11. 2022
4 min read

Warren Buffett on vaieldamatult kõigi aegade suurim investor. Kuid üks vara hoiab teda öösiti üleval. Ta on viimasel ajal üha enam kaldunud krüptovaluutade poole. Mis legendaarset miljardäri nii väga häirib?

Warren Buffett teeb oma arvamuse krüptovaluutade kohta väga selgeks

Legendaarne investor ja ülisuure eduka fondi asutaja ei ole pikka aega krüptovaluutadest lugu pidanud. Tagasi 2018. aastal oli ta nende suhtes äärmiselt negatiivne. Ta isegi ennustas nende täielikku hävimist.

"See lihtsalt ei lõpe hästi, " ütles Warren Buffett toona CNBC televisioonile.

Ja praegused arengud mängivad talle kätte. Bitcoin saavutas hiljuti peaaegu 70 000 dollari suuruse väärtuse. Kuid sellest ajast alates on krüptoraha kaotanud umbes 76% oma väärtusest ja on praegu umbes 16 000 väärtuses.

https://www.youtube.com/watch?v=HVm7Pfb0ilY

Milline on maailma kuulsaima investori praegune sõnum neile, kes nüüd kaaluvad investeerimist bitcoin'i?

Bitcoini hind on drastiliselt langenud

"Kui te pakuksite mulle 25 dollari eest kõiki bitcoin'e maailmas, ma ei võtaks neid," ütles Buffett selle aasta alguses CNBC televisioonile. Tegelikult on Buffettil krüptoga mitmeid põhimõttelisi probleeme.

Sellelei ole "mingit unikaalset väärtust".Võlurile
ei meeldi bitcoin, sest ta peab seda ebaproduktiivseks varaks. Buffett eelistab teadaolevalt selliste ettevõtete aktsiaid, mille väärtus - ja rahavoog - tuleneb asjade valmistamisest. Krüptovaluutadel ei ole aga tema arvates sisemist väärtust.

"Nad ei paljune, nad ei saa sulle tšekki saata, nad ei saa midagi teha, ja sa loodad, et keegi teine tuleb hiljem ja maksab sulle nende eest rohkem raha, aga siis on teisel inimesel jälle probleem."

Kuigi bitcoin peaks pakkuma reaalset väärtust maksesüsteemina, on selle kasutamine siiski üsna piiratud. Buffett näeb bitcoini väärtust pelgalt selles, et keegi teine on valmis tulevikus selle eest rohkem maksma, kui te praegu maksate.

Ta ei pea seda rahaga tagatud olevaksBuffett
on aastate jooksul teinud bitcoini ja krüptovaluutade kohta mitmeid äärmiselt süngete märkusi: "Mul ei ole ühtegi bitcoini. Ma ei oma ühtegi krüptovaluutat ja ei hakka kunagi omama." Bitcoin on kaubeldava varana õitsenud. Aga kas see vastab kolmele rahakriteeriumile? Kõige tavalisema määratluse kohaselt peaks raha olema vahetusvahend, väärtuse säilitaja ja arvestusühik. Mis Buffetti sõnul ei ole seda.

"See ei vasta valuuta kriteeriumidele," ütles miljardär 2014. aastal CNBC-le. "See ei ole püsiv vahetusvahend, see ei ole väärtuse säilitaja."

Kuid ta lisab, et see on väga tõhus viis raha anonüümseks ülekandmiseks. Mis võib olla pigem rünnak klassikaliste märkuste vastu rahapesu ja krüptovaluutade abil tehtavate ebaseaduslike tehingute kohta.

Buffett on saanud üheks ajaloo edukaimaks investoriks, hoides aktsiaid, mida ta mõistab. Bitcoiniga seevastu tunnistab ta ise, et ta ei mõista seda nii hästi.

"Ma lahendan probleeme ainult valdkondades, millest ma aru saan. Miks ma peaksin võtma mingi seisukoha millegi suhtes, millest ma midagi ei tea?" ütleb Buffett. Ta tunnistab seda ise, ta on sellest teadlik. Kuid ta näeb probleemi teistega. Inimestele meeldib mängida, ütles ta Berkshire Hathaway 2018. aasta aastakoosolekul.

"Kui sa ei saa sellest aru, erutab see sind palju rohkem, kui kui sa sellest aru saad."

Kuidas on lood teiega? Kas teil on selline arvamus nagu Buffettil või arvate, et see on võimalus, millest legendaarne investor loobub, kuid teie mitte?

Kuid teine asi, mis muudab Buffetti seisukoha tugevamaks, on skandaalid, mis raputavad turgu ja krüptomaailma. Olgu see siis Celsiuse skandaal sel suvel või ehk hetkel suurim teema - FTXi langus.

https://www.youtube.com/watch?v=1bp5S2LKcjQ&t=3s

Kui teile meeldivad minu artiklid ja intervjuud, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetist ja muudest allikatest saadud andmetel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.