S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

To je en velik nesmisel. Serija škandalov v svetu kriptovalut utrjuje stališče Warrena Buffetta

Mladen Rudonja
21. 11. 2022
4 min read

Warren Buffett je verjetno največji vlagatelj vseh časov. Toda zaradi enega premoženja ponoči ne more spati. V zadnjem času se vse bolj nagiba h kriptovalutam. Kaj legendarnega milijarderja tako moti?

Warren Buffett jasno izraža svoje mnenje o kriptovalutah

Legendarni vlagatelj in ustanovitelj nadvse uspešnega sklada že dolgo ni naklonjen kriptovalutam. Leta 2018 je bil o njih zelo negativen. Napovedal je celo njihov popoln propad.

"To se ne bo dobro končalo ," je takrat za televizijo CNBC dejal Warren Buffett.

Trenutni dogodki mu gredo na roko. Bitcoin je razmeroma pred kratkim dosegel vrednost skoraj 70.000 dolarjev za kos. Od takrat je kriptovaluta izgubila približno 76 % svoje vrednosti in je trenutno vredna približno 16.000 evrov.

https://www.youtube.com/watch?v=HVm7Pfb0ilY

Kakšno je trenutno sporočilo najbolj znanega vlagatelja na svetu tistim, ki zdaj razmišljajo o naložbi v bitcoin?

Cena bitcoina je močno padla

"Če bi mi ponudili vse bitcoine na svetu za 25 dolarjev, jih ne bi vzel," je v začetku leta za televizijo CNBC dejal Buffett. Buffett ima s kriptovalutami več temeljnih težav.

Nima "nobene edinstvene vrednosti" Čarovnik
ne mara bitcoina, ker meni, da je neproduktivno sredstvo. Buffett je znan po tem, da daje prednost delnicam podjetij, katerih vrednost in denarni tok izhajata iz proizvodnje stvari. Kriptovalute po njegovem mnenju nimajo notranje vrednosti.

"Ne razmnožujejo se, ne morejo vam poslati čeka, ne morejo storiti ničesar, vi pa upate, da bo pozneje prišel nekdo drug in vam za njih plačal več denarja, vendar ima potem ta oseba spet težave."

Čeprav naj bi bitcoin kot plačilni sistem zagotavljal pravo vrednost, je njegova uporaba še vedno precej omejena. Buffett vidi vrednost bitcoina že v predpostavki, da bo nekdo drug zanj v prihodnosti pripravljen plačati več, kot vi plačujete danes.

Po njegovem mnenju ni podprt z denarjemBuffett je v
preteklih letih izrekel številne izjemno posmehljive pripombe o bitcoinu in kriptovalutah: "Nimam nobenega bitcoina. Nimam v lasti nobene kriptovalute in je nikoli ne bom imel." Bitcoin je kot tržno sredstvo doživel razcvet. Toda ali izpolnjuje tri merila za denar? Po najpogostejši definiciji naj bi bil denar menjalno sredstvo, hranilec vrednosti in obračunska enota. Po Buffettovem mnenju to ni.

"Ne izpolnjuje kriterijev valute," je milijarder leta 2014 povedal za CNBC. "Ni trajno menjalno sredstvo, ni hranilec vrednosti."

Vendar dodaja, da je to zelo učinkovit način anonimnega prenosa denarja. Kar je morda bolj napad na klasične pripombe o pranju denarja in nezakonitih transakcijah s kriptovalutami.

Buffett je postal eden najuspešnejših vlagateljev v zgodovini, saj je imel v lasti delnice, ki jih razume. Pri bitcoinih pa sam priznava, da jih ne razume najbolje.

"Težave rešujem le na področjih, ki jih razumem. Zakaj bi za vraga zavzemal kakršno koli stališče glede nečesa, o čemer ne vem ničesar?" pravi Buffett. Sam priznava, da se tega zaveda. Vendar pa vidi težavo pri drugih. Ljudje radi igrajo na srečo, je dejal na letnem srečanju družbe Berkshire Hathaway leta 2018.

"Če je ne razumeš, te vznemiri veliko bolj, kot če jo razumeš."

Kaj pa vi? Ali imate podobno mnenje kot Buffett ali menite, da je to priložnost, ki jo bo legendarni vlagatelj zamudil, vi pa ne?

Buffettovo stališče pa krepijo tudi škandali, ki pretresajo trg in svet kriptovalut. Pa naj gre za škandal Celsius letos poleti ali morda trenutno največjo temo - padec FTX.

https://www.youtube.com/watch?v=1bp5S2LKcjQ&t=3s

Če so vam moji članki in intervjuji všeč, jim lahko sledite. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.