S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Погрижете се за себе си, никой друг няма да го направи, казва най-младият чешки популяризатор на икономиката Щепан…

Игор Иванов
21. 11. 2022
1 min read

В това интервю разглеждаме възгледите и историята на най-младия чешки популяризатор на икономиката. Какво мисли Štěpán Drábek за финансовата грамотност на младите хора и за бъдещето на биткойн?

Щепан Драбек обучава хиляди хора онлайн

Признайте си - кой от вас е знаел на 15 години, че има такова нещо като инфлация, рецесия или фискална политика? Лично аз не мога да си представя да използвам такъв термин в ежедневния разговор по онова време. Не така обаче стои въпросът с Щепан Драбек, който е толкова погълнат от икономиката, че дори решава да разпространява информация за нея - най-вече с проекта си Economics Made Simple. И трябва да призная, че той се справя чудесно! В своите мрежи той се занимава с всичко, свързано с тази област. Освен това кани различни експерти и личности от финансовия свят в своите подкастове и интервюта. Но този път реших да сменя ролите и да интервюирам Степан. Разбира се, най-вече за икономиката и нейното популяризиране, но също и за мнението на младите хора за парите и осигуряването на бъдещето.

1) Да подредим нещата по ред. Как започнахте да се занимавате с това? В края на краищата икономиката, финансите, пазарите и всичко, свързано с тях, не е често срещано хоби сред вашите връстници. Освен това, ако се съди по знанията ви, вие също сте имали известен опит в тази област. Какво ви накара да го направите? Каква е основната ви мотивация?

Животът понякога е случаен. За мен изучаването на икономика не беше дългосрочен план, а просто резултат от съчетаването на един дълъг момент в първата ключалка на 2020 г. с изхода на сложен алгоритъм в YouTube, където ми беше препоръчано първото интервю с, за мен по това време, напълно неизвестен икономист, Доминик Строукал, в което той говори за биткойн. Тогава бях напълно запленен от красивата му беседа и особено от интересната информация, която се съдържаше в нея. Това запали въображаема искра в мен под формата на осъзнаване, че съществува определена област, която свързва интересите ми, които по това време бяха пари, функциониране на обществото и донякъде математика. Тази област е, както сигурно вече е ясно на всички, икономика, която също ме заинтригува с широкия спектър на различните си интересни подобласти.

Ако ме попитате за мотивите ми да уча икономика, основният от тях е просто пристрастяване. Зависимост от процеса на постепенно разбиране (макар че, разбира се, никога няма да го разбера напълно, аз съм безкрайно далеч от това поради безграничната сложност на нашия свят) на определени социални, исторически и политически контексти. Хубавото на икономиката е, че тя предоставя точно тази възможност на хората.

2) Вероятно всички ние бихме искали да подобрим информираността и нивото на образование по въпросите на икономиката и парите в нашата страна. Как смятате, че това може да се постигне най-добре? Особено сред младите хора.

За да се анализира всяко човешко действие със задна дата, е необходимо да се потърсят стимулите, които стоят зад решението за предприемането му. Ето защо, ако искаме да постигнем дадена цел - по-добра икономическа грамотност - първо трябва да създадем среда с подходящи стимули, въз основа на които хората спонтанно ще действат, както желаем, без да им препоръчваме, принуждаваме или регулираме. Смятам, че днес стимулите да се интересуваме от света на парите, инвестициите и функционирането на икономиката са по-големи от всякога. Живеем в условия на безпрецедентно висока инфлация и огромна и нарастваща фискална безотговорност на правителството. Смятам, че тези фактори сега създават силни стимули за по-голям интерес към личните финанси. Всъщност това се вижда ясно днес - интересът към инвестирането е най-високият от няколко години насам. Смятам обаче, че това може да е в ущърб на хората. Инвестициите със сигурност не са за всеки. Това е професионална област и не всеки може да я разбере или просто не иска да отделя значителна част от ценното си време, което би могъл да използва за други дейности, за да се опитва да запази покупателната способност на трудно спечелените си и спестени пари. За съжаление, днешната среда принуждава почти всички хора да инвестират, независимо от собствената им насоченост и специализация. Тези "неквалифицирани" лица след това, и това не е било неочаквано предварително, правят непростими грешки в ретроспекция. Не е случайно, че в същото време броят на извършените инвестиционни измами или броят на съмнителните платформи, използвани за такива цели, също нараства главоломно.

При младите хора, например моите връстници, ситуацията е доста сходна, но в някои отношения и различна. Докато икономически активните граждани изпитват нужда да разпределят парите си така, че да не губят толкова много от покупателната си способност с течение на времето, младите хора са склонни да търсят по-рискови инвестиции, чийто потенциален успех може да ги направи богати над техните възможности. Разликата е в склонността към риск. Ето защо активите, в които моето поколение инвестира основно, за съжаление са криптоактиви.

3) Напоследък много се говори, че финансовите и инвестиционните инфлуенсъри имат много общо с финансовото образование. Виждате ли подобрение в работата си сред семейството, приятелите и съучениците си, например?

Със сигурност в семейството ми и сред съучениците ми мисля, че имам голяма заслуга за това, че те разбират поне малко от икономика.

4) Забелязах, че сте голям фен на биткойн. Тук няма да питам за прогнози за цените (но разбира се, ако имате, можете да дадете 😊), а повече ме интересува дали е възможно един ден то да замени златото? Какво мислите за действията на Салвадор?Дали президентът е помогнал на криптовалутите, или по-скоро е опетнил името им в търговията на дребно?

Ако разбирам правилно, ме питате дали биткойнът ще се превърне в цифрово злато в смисъл на стабилен актив - сигурно убежище, а не пари, тъй като днес златото никъде не служи като пари. Мисля, че биткойнът има всички предпоставки за това, в крайна сметка единственото голямо предимство на златото пред биткойна е неговата възраст и "тестът на времето". В противен случай биткойнът ясно доминира във всичко останало (освен може би психологическата привързаност на хората към фиктивната стабилност на златото), поне що се отнася до паричните свойства.

Ел Салвадор е показателен, но много срамен и в същото време доста плашещ пример за това колко ирационална, понякога дори силно фанатична, може да бъде биткойн общността. Ако мога да обобщя, биткойнистите обикновено са либертарианци - привърженици на личната и икономическата свобода. За съжаление, през последните години се появиха много стряскащи примери за лицемери, които нямат проблем с идеологическата си ориентация и активно подкрепят диктаторския режим там, като легитимират с пълна сериозност на лицата си действията на президента на Ел Салвадор, който чрез законодателна власт принуждава гражданите си да се включат в предпочитаното от него поведение - всеобщото приемане на биткойн като законно платежно средство. Все още не мога да разбера как огромна част от биткойн общността, включително много от известните ѝ лидери от нашия регион, чиито корени са израснали в плодородната почва на Австрийската икономическа школа, може да подкрепя националистически режим и да се застъпва за насилствено принуждаване на владетеля на тази държава да приеме биткойн.

5) Бихте ли препоръчали на младите хора да инвестират на фондовия пазар? Иматели любима акция, ETF или дори определен сектор?

Избирането на конкретни заглавия на акции е твърде рисковано и непропорционално на знанията на необучения лаик. Съжалявам, но съм далеч от това да давам инвестиционни съвети на други хора от моята (не)компетентност.

6) От кого (освен от теб, разбира се 😊) младите хора трябва да научат повече за финансите? Имате ли модели за подражание?Някой, чието мнение винаги искате да чуете?

Най-добрият източник на почти всякаква информация са книгите. Прочетете, че Либералният институт е превел всичко важно в областта на икономиката, а и по-голямата част от него е безплатна. Лично аз обичам да чета статиите в Roklen24, предимно от най-знаещия човек в света на финансовите пазари - Ян Берка, и да слушам подкаста Ve vata (епизодите с Доминик Строукал са особено добри). Въпреки това ежедневно гледам с ужас в очите изкусителните предварителни снимки в чешкия финансов YouTube и други социални мрежи. Тези хора, няма да бъда далеч от истината, ако ги нарека изрично шарлатани/аматьори, продават евтини, повърхностни инвестиционни уроци, които в повечето случаи не се основават на емпирично успешни инвестиционни стратегии. Това са хора, които разбират единствено темите, за които пускат изключително популярни и печеливши видеоклипове. В това не би имало нищо лошо, в крайна сметка хората участват в тези транзакции доброволно, но проблемът е, че тази повърхностна, зле подготвена информация засенчва наистина добрата и полезна информация. Таблоидите печелят, а за съжаление това важи и за финансовите влиятелни лица. Истинските експерти се чуват рядко, въпреки дългогодишните им познания и понякога отличните им ораторски умения (моят любим икономист д-р Павел Потужак е нагледен пример за това. Записите на лекциите му и интервютата с него имат само малка част от обхвата на авторите, които критикувах по-горе, въпреки неговите, смея да твърдя, почти енциклопедични познания, и все пак яснота и остроумие на обясненията. Трудно бихме могли да намерим по-добър икономист в Чешката република, ако изобщо има такъв, но той почти няма място - надявам се да поправя това в бъдеще. :D)

7) Знам, че това е далечно бъдеще, но нека попитам: Смятате ли, че човек на възраст, да речем, 15-25 години може да разчита на пенсия от държавата? Или смятате, че трябва да започне да се подготвя сам и да разчита на инвестициите си?

Ако вземем предвид сегашното демографско развитие на населението на Чешката република и го екстраполираме с няколко години напред в утрешния ден, е невъзможно да се поддържа сегашната т.нар. разходопокривна пенсионна система, без недостатъчните финансови средства в публичния бюджет да се отразят на качеството на най-важните държавни услуги като сигурността, здравеопазването или образованието. Или бъдещите пенсионери ще получават значително по-ниски пенсии от тези, на които сме свикнали в момента, или ще сме инвестирали крайно недостатъчно в ключовите сектори, които създават богатството на нацията ни - сравнително висококачествено образование и здравеопазване. Ето защо никой не бива да разчита на държавна помощ в напреднала възраст, особено така наречените деца на Хусак и поколенията след тях - пари в държавната хазна просто няма и това няма да се промени. Затова моето послание е: Погрижете се за себе си и за съседите си, не разчитайте някой друг да го направи вместо вас, още по-малко държава с такава отвратителна финансова политика.

8) Каква е целта ви за бъдещето? Виждате ли се повече като човек, който се занимава с обучение и популяризиране на икономиката и финансите, или по-скоро като правителствен съветник/икономист?

Това не е взаимно изключващо се. Бих искал да прекарам следващите няколко години в четене и изучаване на възможно най-много неща, а след това да обучавам възможно най-широка аудитория по въпросите на икономиката, след което да поема по академичен път. Искам да се дистанцирам от държавата за дълго време - или да се държа колкото се може по-далеч от нея - тя е белязала необратимо (негативно) много хора, но не изключвам, че някога мога да се окажа на позиция, свързана с този въпрос.

9) Имате ли някакъв последен съвет за нашите читатели? Независимо дали става въпрос за инвестиции, пари или за живота като цяло.

Бъдете добри към себе си, в обществото има прекалено много ненужна омраза и лоши настроения (сега осъзнавам, че не давам най-добрия пример с критиките си към финансовите инфлуенсъри). Живеем в най-доброто време в цялата история, нека го ценим и да не правим всичко възможно да го загубим скоро.

Образовайте се. Колкото и да е клиширано, това е и най-добрият съвет. Без разбиране на основите на съвременното централно банкиране, което влияе на финансовия свят повече от всичко друго и повече от всякога, е невъзможно да постигнете задоволителни дългосрочни и стабилни резултати в инвестиционните си планове.

Бих искал да благодаря на Стивън за изчерпателните му коментари и да му пожелая успех в бъдеще! Можете да го следвате в неговите мрежи - Web, YouTube, Twitter

https://www.youtube.com/watch?v=79orh0AQbqQ

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.