S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Hoolitse enda eest, keegi teine ei tee seda, ütleb noorim tšehhi majanduse populariseerija Štěpán Drábek.

Mart Poom
21. 11. 2022
10 min read

Selles intervjuus vaatleme kõige noorema tšehhi majandusteaduse populariseerija seisukohti ja lugu. Mida arvab Štěpán Drábek noorte finantskirjaoskuse ja bitcoini tuleviku kohta?

Štěpán Drábek koolitab tuhandeid inimesi internetis

Tunnistage - kes teist teadis 15-aastaselt, et on olemas selline asi nagu inflatsioon, majanduslangus või eelarvepoliitika? Ma isiklikult ei kujuta ette, et ma kasutaksin sellist terminit tollases igapäevases vestluses. Kuid see ei ole nii Štěpán Drábeki puhul, kes oli majandusteadusest nii haaratud, et otsustas isegi levitada selle kohta teadlikkust - eriti oma projektiga Economics Made Simple. Ja ma pean tunnistama, et ta teeb suurepärast tööd! Oma võrgustikes tegeleb ta kõigega, mis on seotud selle valdkonnaga. Samuti kutsub ta oma podcastidesse ja intervjuudesse erinevaid finantsmaailma eksperte ja persoone. Kuid ma otsustasin seekord rollid veidi ümber vahetada ja intervjueerida Stepanit. Loomulikult eelkõige majanduse ja selle populariseerimise kohta, aga ka noorte vaateid rahale ja tuleviku kindlustamisele.

1) Läheme järjekorras. Kuidas sa said oma tööga hakkama? Lõppude lõpuks ei ole majandus, rahandus, turud ja kõik sellega seonduv teie eakaaslaste seas tavaline hobi. Pealegi, teie teadmistest otsustades, olete te ka ise mõnda aega töötanud. Mis sundis teid seda tegema? Mis on teie peamine motivatsioon?

Elu on mõnikord juhuslik. Minu jaoks ei olnud majandusteaduse õppimine pikaajaline plaan, vaid pelgalt tulemus, mis tulenes pika hetke ühendamisest 2020. aasta esimeses lukus ja keerulise algoritmi väljundist YouTube'is, kus mulle soovitati esimest intervjuud minu jaoks tol ajal täiesti tundmatu majandusteadlase Dominik Stroukaliga, kus ta rääkis bitcoinist. Olin tol ajal täiesti lummatud tema ilusast ettekandest ja eriti selles sisalduvast huvitavast teabest. See tekitas minus kujutlusvõime säde, mis seisnes selles, et ma mõistsin, et on olemas teatud valdkond, mis ühendab minu huvisid, milleks tol ajal olid raha, ühiskonna toimimine ja mingil määral ka matemaatika. See valdkond on, nagu ma olen kindel, et see on juba kõigile selge, majandus, mis intrigeeris mind ka selle erinevate huvitavate alavaldkondade laiahaardelisusega.

Kui te küsite minult minu motivatsiooni kohta majandusteaduse õppimiseks, siis peamine on lihtne sõltuvus. Sõltuvus teatud sotsiaalsete, ajalooliste ja poliitiliste kontekstide järkjärgulise mõistmise protsessist (kuigi loomulikult ei saa ma sellest kunagi täielikult aru, sest meie maailma piiritu keerukuse tõttu olen sellest lõpmatult kaugel). Majanduse suurepärane asi on see, et see pakub inimestele just seda võimalust.

2) Tõenäoliselt soovime kõik, et meie riigis paraneks teadlikkus ja haridustase majanduse ja raha kohta. Kuidas saaks seda teie arvates kõige paremini saavutada? Eriti noorte seas.

Iga inimtegevuse tagantjärele analüüsimiseks on vaja otsida stiimuleid, mis on otsuse tegemise taga. Seega, kui me tahame saavutada eesmärki - paremat majanduslikku kirjaoskust -, peame kõigepealt looma õigete stiimulitega keskkonna, mille alusel inimesed käituvad spontaanselt nii, nagu me soovime, ilma meiepoolse soovituse, sunni või reguleerimiseta. Ma arvan, et stiimulid huvi tundma hakata raha, investeeringute ja majanduse toimimise vastu on täna suuremad kui kunagi varem. Me elame keskkonnas, kus inflatsioon on enneolematult kõrge ja valitsuse tohutu ja kasvav fiskaalne vastutustundetus. Ma usun, et need tegurid loovad praegu tugevaid stiimuleid suurema huvi tundmiseks isikliku rahanduse vastu. Tõepoolest, me näeme seda täna selgelt - huvi investeerimise vastu on kaugelt kõige suurem juba mitu aastat tagasi. Siiski usun, et see võib olla kahjulik. Investeeringud ei ole kindlasti igaühe jaoks. See on professionaalne valdkond ja mitte igaüks ei suuda sellest aru saada või lihtsalt ei taha pühendada märkimisväärset osa oma väärtuslikust ajast, mida võiks kasutada muudeks tegevusteks, sellele, et püüda säilitada oma raskelt teenitud ja säästetud raha ostujõudu. Kahjuks sunnib tänane keskkond peaaegu kõiki inimesi investeerima, sõltumata nende enda fookusest ja erialast. Need "kvalifitseerimata" isikud teevad siis, ja see ei olnud eelnevalt ootamatu, tagantjärele andestamatuid vigu. Ei ole juhus, et samal ajal suureneb peadpööritava kiirusega ka investeerimispettuste arv või selleks kasutatavate kahtlaste platvormide arv.

Noorte, näiteks minu eakaaslaste puhul on olukord üsna sarnane, kuid mõnes mõttes siiski erinev. Kui majanduslikult aktiivsed kodanikud tunnevad vajadust paigutada oma raha nii, et nad ei kaotaks aja jooksul nii palju oma ostujõust, siis noored kipuvad otsima riskantsemaid investeeringuid, mille võimalik edu võib neid rikkamaks teha kui nad suudavad. Erinevus seisneb seega riskikartlikkuses. Seetõttu on varad, millesse minu põlvkond peamiselt investeerib, kahjuks krüptovarad.

3) Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et finants- ja investeerimishuvilistel on palju pistmist finantsharidusega. Kas näete oma töö kaudu paranemist näiteks oma pere, sõprade ja klassikaaslaste seas?

Kindlasti on minu perekonnas ja klassikaaslaste seas minu arvates suur au, et nad vähemalt natuke majandusest aru saavad.

4) Märkasin, et olete suur bitcoini fänn. Ma ei hakka siin hinnaprognoose küsima (aga muidugi kui on, siis võite anda 😊), vaid mind huvitab rohkem see, kas on võimalik, et see ühel päeval asendab kulda? Mida arvate El Salvadori sammudest?Kas sealne president on aidanud krüptovaluutasid või on ta pigem nende nime jaemüügiga määrinud?

Kui ma saan õigesti aru, siis küsite minult, kas bitcoinist saab digitaalne kuld stabiilse vara mõttes - turvaline varjupaik, mitte raha, sest kuld ei ole praegu kusagil raha. Ma arvan, et bitcoinil on selleks kõik eeldused, sest kulla ainus suur eelis bitcoini ees on selle vanus ja "aja test". Muidu domineerib bitcoin selgelt kõiges muus (välja arvatud ehk inimeste psühholoogiline side kulla fiktiivse stabiilsusega), vähemalt rahaomaduste osas.

El Salvador on eeskujulik, kuid väga häbiväärne ja samal ajal üsna hirmutav näide sellest, kui irratsionaalne, kohati isegi tugevalt fanaatiline võib olla bitcoin-kogukond. Bitcoini kasutajad on, kui ma võin üldistada, üldiselt libertaarid - isikliku ja majandusliku vabaduse pooldajad. Kahjuks on viimastel aastatel ilmnenud palju silmatorkavaid näiteid silmakirjatsejatest, kellel ei ole probleemi oma ideoloogilise kallutatusega aktiivselt toetada sealset diktaatorlikku režiimi, seadustades täiesti tõsiseltvõetava näoga El Salvadori presidendi tegevust, kes sunnib oma kodanikke seadusandliku võimu kaudu järgima tema eelistatud käitumist - bitcoini üldist aktsepteerimist seadusliku maksevahendina. Ma ei saa ikka veel aru, kuidas suur osa bitcoini kogukonnast, sealhulgas paljud selle tuntud juhid meie kohalikust piirkonnast, kelle juured kasvasid välja Austria majanduskooli viljakast pinnasest, saavad toetada natsionalistlikku režiimi ja propageerida, et selle riigi valitseja sunniks sunniviisiliselt bitcoini aktsepteerima.

5) Kas te soovitaksite noortele investeerida aktsiaturule?Kas teil on lemmikaktsia, ETF või isegi konkreetne sektor?

Konkreetsete aktsiate pealkirjade valimine on liiga riskantne ja ebaproportsionaalselt suur, kui vähekoolitatud tavainimene teab. Vabandan, aga ma olen kaugel sellest, et anda investeerimisnõustamist teistele oma (mitte)pädevuse tõttu.

6) Kelle käest (peale sinu muidugi 😊) peaksid noored õppima rahaasju? Kas teil on mõni eeskuju?Keegi, kelle arvamust sulle alati meeldib kuulata?

Peaaegu kogu teabe parimaks allikaks on raamatud. Lugege, Liberaalinstituut on tõlkinud kõik olulised majandusteadused, lisaks on enamik neist tasuta. Mulle isiklikult meeldib lugeda artikleid Roklen24-st, peamiselt finantsturgude maailma kõige teadlikuma inimese - Jan Berka - poolt, ja kuulata podcasti Ve vata (eriti head on episoodid Dominik Stroukaliga ). Siiski vaatan igapäevaselt Tšehhi finants-Youtubes ja teistes sotsiaalvõrgustikes olevaid ahvatlevaid eelpilte õudusega silmis. Need inimesed - ma ei oleks kaugel tõest, kui ma neid sõnaselgelt šarlataanideks/amatöörideks nimetaksin - müüvad odavaid, pinnapealseid investeerimistunde, mis enamasti ei põhine empiiriliselt edukatel investeerimisstrateegiatel. Need on inimesed, kes mõistavad ainult neid teemasid, mille kohta nad avaldavad väga populaarseid ja kasumlikke videoid. Selles ei oleks tingimata midagi halba, sest inimesed osalevad nendes tehingutes ju vabatahtlikult; kuid probleem on selles, et see pealiskaudne, halvasti koostatud teave varjutab tõeliselt head ja kasulikku teavet. Ilmeajakirjad võidavad ja kahjuks kehtib see ka finantsmõjurite kohta. Tõelisi eksperte kuulatakse harva, hoolimata nende aastatepikkustest teadmistest ja mõnikord suurepärasest kõneoskusest (minu lemmikökonomist dr Pavel Potužák on suurepärane näide. Tema loengute salvestused ja intervjuud temaga on vaid murdosa eespool kritiseeritud autorite haardest, hoolimata tema, julgen öelda, peaaegu entsüklopeedilistest teadmistest ja siiski selgusest ja vaimukusest selgitustes. Tšehhi Vabariigist oleks raske leida paremat majandusteadlast, kui selline inimene üldse olemas on, kuid tal ei ole peaaegu üldse ruumi - ma loodan, et tulevikus saab seda parandada. :D)

7) Ma tean, et see on kaugel tulevikus, kuid lubage mul küsida: Kas teie arvates võib inimene vanuses, ütleme, 15-25 aastat, toetuda riigipensionile? Või arvate, et ta peaks hakkama end ise ette valmistama ja toetuma oma investeeringutele?

Kui me võtame arvesse Tšehhi Vabariigi rahvastiku praegust demograafilist arengut ja ekstrapoleerime selle mõne aasta võrra edasi homsetesse aegadesse, siis on võimatu säilitada praegust nn ümberjaotavat pensionisüsteemi, ilma et riigieelarve rahalised vahendid oleksid ebapiisavad ja mõjutaksid kõige olulisemate riiklike teenuste, nagu julgeolek, tervishoid või haridus, kvaliteeti. Tulevased pensionärid saavad kas oluliselt väiksemaid vanaduspensione, kui me praegu oleme harjunud, või oleme äärmiselt vähe investeerinud võtmesektoritesse, mis loovad meie riigi rikkust - suhteliselt kvaliteetset haridust ja tervishoiu. Seetõttu ei tohiks keegi vanaduspõlves riigi toetusele loota, eriti mitte nn Husaki lapsed ja nende järgnevad põlvkonnad - raha riigikassas lihtsalt ei ole ja see ei muutu. Seega on minu sõnum: Hoolitsege enda ja oma naabrite eest, ärge lootke, et keegi teine teeb seda teie eest, rääkimata riigist, mille eelarvepoliitika on nii vilets.

8) Milline on teie eesmärk tulevikuks? Kas näete end pigem kui kedagi, kes tegeleb majanduse ja rahanduse harimise ja populariseerimisega, või pigem kui valitsuse nõunikku/ökonomisti?

See ei ole iseenesest välistav. Tahaksin järgmised paar aastat võimalikult palju lugeda ja õppida ning seejärel võimalikult laia publikut majandusteadmiste osas harida, et siis akadeemilist teed minna. Ma tahan ennast riigist pikalt distantseerida - või hoida nii kaugel kui võimalik - see on paljusid inimesi pöördumatult (negatiivselt) märgistanud, kuid ma ei välista, et ma võin ühel hetkel sattuda sellesse küsimusse põimitud positsioonile.

9) Kas teil on meie lugejatele mõni viimane soovitus? Olgu tegemist siis investeeringute, raha või eluga üldiselt.

Olge enda vastu lahked, ühiskonnas on täiesti liiga palju asjatut vihkamist ja üldist halba vibratsiooni (nüüd saan aru, et ma ei anna oma kriitikaga finantsmõjutajate suhtes parimat eeskuju). Me elame kogu ajaloo kaugelt parimal ajal, hoidkem seda au sees ja ärgem tehkem kõik endast oleneva, et seda peatselt kaotada.

Õppige ennast. Nii klišeelik kui see ka ei ole, on see ka parim nõuanne. Ilma kaasaegse keskpanganduse põhialuste mõistmiseta, mis mõjutab finantsmaailma rohkem kui miski muu ja rohkem kui kunagi varem, on võimatu saavutada oma investeerimisplaanides rahuldavaid pikaajalisi ja stabiilseid tulemusi.

Soovin tänada Stephenit tema põhjalike kommentaaride eest ja soovin talle edu tulevikus! Saateteda jälgida tema võrgustikes - veeb, YouTube, Twitter

https://www.youtube.com/watch?v=79orh0AQbqQ

Kui teile meeldivad minu artiklid ja intervjuud, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetist ja muudest allikatest saadud andmetel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.