S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Уорън Бъфет току-що е продал акции на стойност 4 милиарда долара в тази американска банка. Трябва ли?

Игор Иванов
22. 11. 2022
1 min read

За никого не е тайна, че главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет харесва акциите на финансовия сектор. От настоящите му 49 дяла акциите на финансовия сектор заемат почти една четвърт от портфейла му. Този дял обаче е по-малък, отколкото преди, и то главно по две причини. Първата е покупката на петролни и газови компании от Бъфет през последните шест месеца, а втората е намаляването с над 60% на позицията му в акциите на U.S. Bancorp, която дълги години беше една от най-големите позиции на Berkshire. Именно тази драматична продажба ще разгледаме по-подробно в тази статия.

Уорън Бъфет

От 30 юни досега конгломератът на известния инвеститор е продал 84 млн. акции на компанията майка US Bank $USB+1.6%, според подадена в четвъртък информация в Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Компанията на Бъфет причислява U.S. Bancorp към най-големите си авоари от 2007 г. насам и в началото на януари притежава 145 млн. акции на стойност 8,1 млрд. долара. Сега тя притежава само 53 млн. акции на стойност 2,4 млрд. долара, което отразява продажбите на акции и спада от 22% на акциите на US Bancorp през тази година.

Акциите на U.S. Bancorp са се понижили с 16,30% през последните 5 години

Преди продажбата стойността на Berkshire е била 5,4 милиарда долара, или около 38 долара на акция. Акциите на US Bancorp се търгуваха на цена от около 45 USD за акция между 1 юли и 31 октомври, когато бяха извършени по-голямата част от продажбите. Така Berkshire вероятно е реализирала 18% печалба от продажбите си, или около 600 млн. долара.

Част от продажбите вероятно са извършени през третото тримесечие на тази година, тъй като според последните резултати Berkshire е продала акции на банковия, финансовия и застрахователния сектор на стойност 4,7 млрд. долара през този период.

Въпреки че през последното тримесечие Berkshire беше нетен купувач на акции, тя намали няколко дългогодишни позиции. Например, по-рано този месец тя разкри, че между 1 септември и 1 ноември е продала акции на BYD на стойност около 275 млн. долара. По този начин от юли насам тя е намалила дела си в конкурента Tesla с 19%, или с близо 900 млн. долара, след като не беше го променяла от 2008 г. насам.

Бъфет купува USB за първи път през 2006 г.

US Bancorp е една от най-старите акции в портфейла на Berkshire Hathaway. За първи път Уорън Бъфет купува акции на най-големия регионален кредитор в страната през първото тримесечие на 2006 г. И макар че винаги е държал да не дава информация за позицията на USB, действията на Бъфет през последните няколко тримесечия подсказват, че подобно нещо може да се случи.

В края на краищата Бъфет намали дела си в USB с 5%, или 6,6 милиона акции, през второто тримесечие на 2022 г. Той също така намали дела си през всяко от първите три тримесечия на 2021 г. Истината е, че Бъфет постепенно намалява експозицията на Berkshire Hathaway към USB. Но тези съкращения бяха в рязък контраст с това, което той направи с много други банкови акции.

Точно навреме Berkshire Hathaway се отказа от остатъка от дела си в Wells Fargo през първото тримесечие на 2022 г. и напусна позиции в JPMorgan Chase, Goldman Sachs, PNC Financial Services и Travelers през последните няколко години.

Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, 11 най-големи позиции

Разбира се, Уорън Бъфет в никакъв случай не е приключил с акциите на големите банки. Bank of America е втората по големина собственост на Berkshire Hathaway след Apple. Втората по големина банка в страната по размер на активите представлява 10,3% от общата стойност на портфейла на Berkshire.

Berkshire Hathaway притежава и 55,2 млн. акции в Citigroup- позиция, която Уорън Бъфет инициира през първото тримесечие на 2022 г. С 0,8% от портфейла Citigroup е една от 15-те най-големи инвестиции на Berkshire Hathaway.

Други акции от финансовия сектор в портфейла на Berkshire Hathaway включват American Express, Bank of New York Mellon, Mastercard, Visa и Ally Financial.

Какво означава всичко това

Изводът е, че акциите на U.S. Bancorp отдавна изостават от пазара, така че може би не бива да се изненадваме твърде много, че Уорън Бъфет е решил, че е време за драстично облекчаване на позицията.

Също така е справедливо да се предположи, че това не е добра новина за акциите на USB. Ако скорошната история на Уорън Бъфет с акциите на големите банки подсказва нещо, Berkshire Hathaway може скоро да продаде още повече акции на USB.

ОТКАЗ : Цялата информация, предоставена тук, е само с информативна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.