Faas Wilkes

Het is geen geheim dat Berkshire Hathaway CEO Warren Buffett houdt van aandelen uit de financiële sector. Van zijn huidige 49 holdings nemen aandelen uit de financiële sector bijna een kwart van zijn portefeuille in beslag. Dit aandeel is echter kleiner dan vroeger, en wel om twee redenen. De eerste is Buffett's aankopen van olie- en gasbedrijven in de afgelopen zes maanden, en de tweede is de vermindering met meer dan 60% van zijn positie in U.S. Bancorp aandelen, die jarenlang een van Berkshire's grootste posities was. En het is deze dramatische verkoop die we in dit artikel nader bekijken.

Warren Buffett

Het conglomeraat van de bekende investeerder heeft sinds 30 juni 84 miljoen aandelen van moederbedrijf US Bank $USB verkocht, volgens een depot van de Securities and Exchange Commission op donderdag.

Buffetts bedrijf telt U.S. Bancorp tot zijn grootste holdings sinds 2007 en bezat begin januari 145 miljoen aandelen ter waarde van 8,1 miljard dollar. Het bezit nu nog maar 53 miljoen aandelen ter waarde van $2,4 miljard, als gevolg van zijn aandelenverkoop en een daling van de aandelen US Bancorp met 22% dit jaar.

U.S. Bancorp's aandelen zijn 16,30% gedaald in de afgelopen 5 jaar.

Voor de verkoop bedroeg Berkshire's kostenbasis $5,4 miljard, of ongeveer $38 per aandeel. Tussen 1 juli en 31 oktober, toen het overgrote deel van de verkopen plaatsvond, handelden de aandelen van US Bancorp rond de $45 per aandeel. Dus Berkshire maakte waarschijnlijk 18% winst op haar verkoop, of ongeveer 600 miljoen dollar.

Een deel van de verkoop vond waarschijnlijk plaats in het derde kwartaal van dit jaar, aangezien Berkshire in die periode voor 4,7 miljard dollar aan bank-, financiële en verzekeringsaandelen verkocht, volgens recente resultaten.

Terwijl Berkshire vorig kwartaal een netto koper van aandelen was, verminderde het verschillende lang aangehouden posities. Eerder deze maand maakte zij bijvoorbeeld bekend dat zij tussen 1 september en 1 november voor ongeveer 275 miljoen dollar aan BYD-aandelen heeft verkocht. Zo heeft het zijn belang in rivaal Tesla sinds juli met 19%, of bijna 900 miljoen dollar, verminderd, nadat het de inzet sinds 2008 niet meer had aangeraakt.

Buffett kocht USB voor het eerst in 2006

US Bancorp is een van de oudste holdings in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Warren Buffett kocht voor het eerst aandelen van de grootste regionale kredietverstrekker van het land in het eerste kwartaal van 2006. En hoewel hij zich altijd gesloten heeft gehouden over de positie van USB, suggereren Buffett's acties in de afgelopen kwartalen dat zoiets in zicht zou kunnen zijn.

Buffett heeft immers in het tweede kwartaal van 2022 zijn belang in USB met 5%, of 6,6 miljoen aandelen, verminderd. Hij verminderde ook zijn belang in elk van de eerste drie kwartalen van 2021. De waarheid is dat Buffett geleidelijk Berkshire Hathaway's blootstelling aan USB heeft verminderd. Maar die verlagingen stonden in schril contrast met wat hij met veel andere bankaandelen deed.

Net op het nippertje dumpte Berkshire Hathaway in het eerste kwartaal van 2022 wat er over was van zijn belang in Wells Fargo en verliet de afgelopen jaren posities in JPMorgan Chase, Goldman Sachs, PNC Financial Services en Travelers.

Warren Buffett - Berkshire Hathaway, 11 grootste posities

Natuurlijk is Warren Buffett nog lang niet klaar met grote bankaandelen. Bank of America is na Apple de grootste holding van Berkshire Hathaway. De tweede bank van het land naar activa vertegenwoordigt 10,3% van de totale waarde van Berkshire's portefeuille.

Berkshire Hathaway bezit ook 55,2 miljoen aandelen in Citigroup, een positie die Warren Buffett in het eerste kwartaal van 2022 initieerde. Met 0,8% van de portefeuille is Citigroup een van de 15 grootste investeringen van Berkshire Hathaway.

Andere aandelen uit de financiële sector in de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway zijn American Express, Bank of New York Mellon, Mastercard, Visa en Ally Financial.

Wat het allemaal betekent

Het komt erop neer dat het aandeel U.S. Bancorp al lang achterblijft bij de markt, dus misschien moeten we niet al te verbaasd zijn dat Warren Buffett besloot dat het tijd was om de positie drastisch te verlichten.

We mogen ook aannemen dat dit geen goed nieuws is voor het aandeel USB. Als Warren Buffett's recente geschiedenis met grote bankaandelen een aanwijzing is, zal Berkshire Hathaway misschien binnenkort nog meer USB-aandelen verkopen.

DISCLAIMER: Alle hier verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is op geen enkele wijze een beleggingsaanbeveling. Doe altijd je eigen analyse.

Het volledige artikel gratis lezen? Ga je gang 👇

Heb je een rekening? Meld je dan aan . Of maak een nieuwe .
Sponsored by @etoro Advertisement
Discussion
No comments yet