S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Warren Buffett müüs äsja 4 miljardi dollari väärtuses selle Ameerika panga aktsiaid. Kas peaksime?

Mart Poom
22. 11. 2022
4 min read

Pole saladus, et Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffettile meeldivad finantssektori aktsiad. Tema 49 praegusest osalusest moodustavad finantssektori aktsiad peaaegu veerandi tema portfellist. See osakaal on siiski väiksem kui varem, ja seda peamiselt kahel põhjusel. Esimene neist on Buffetti nafta- ja gaasiettevõtete ostud viimase kuue kuu jooksul ning teine on tema positsiooni vähendamine üle 60% U.S. Bancorpi aktsias, mis oli aastaid üks Berkshire'i suurimaid positsioone. Ja just seda dramaatilist müüki vaatleme käesolevas artiklis lähemalt.

Warren Buffett

Tuntud investori konglomeraat on alates 30. juunist müünud 84 miljonit emaettevõtte US Bank $USB-0.2% aktsiat, selgub neljapäeval esitatud väärtpaberi- ja börsikomisjoni aruandest.

Buffetti ettevõte loeb U.S. Bancorpi oma suurimate osaluste hulka alates 2007. aastast ja omab jaanuari alguses 145 miljonit aktsiat väärtusega 8,1 miljardit dollarit. Praegu on tal vaid 53 miljonit aktsiat väärtusega 2,4 miljardit dollarit, mis kajastab tema aktsiate müüki ja US Bancorpi aktsiate 22%-list langust sel aastal.

U.S. Bancorpi aktsia on viimase 5 aasta jooksul langenud 16,30%.

Enne müüki oli Berkshire'i soetusmaksumus 5,4 miljardit dollarit ehk umbes 38 dollarit aktsia kohta. US Bancorpi aktsiad kauplesid 1. juulist kuni 31. oktoobrini, mil toimus suurem osa müügist, umbes 45 dollariga aktsia kohta. Seega teenis Berkshire oma müügist tõenäoliselt 18% kasumit ehk umbes 600 miljonit dollarit.

Osa müügist toimus tõenäoliselt selle aasta kolmandas kvartalis, kuna Berkshire müüs hiljutiste tulemuste kohaselt sel perioodil 4,7 miljardi dollari väärtuses pangandus-, finants- ja kindlustusaktsioone.

Kuigi Berkshire oli eelmisel kvartalil aktsiate netoostja, vähendas ta mitmeid pikaajalisi positsioone. Näiteks selle kuu alguses selgus, et ta müüs 1. septembrist kuni 1. novembrini umbes 275 miljoni dollari väärtuses BYDi aktsiaid. Seega on ta alates juulist vähendanud oma osalust rivaal Teslas 19% ehk peaaegu 900 miljoni dollari võrra, pärast seda, kui ta ei ole seda panust alates 2008. aastast puudutanud.

Buffett ostis USB esimest korda 2006. aastal

US Bancorp on üks vanimaid osalusi Berkshire Hathaway portfellis. Warren Buffett ostis riigi suurima piirkondliku laenuandja aktsiaid esimest korda 2006. aasta esimeses kvartalis. Ja kuigi ta on alati olnud USB-i positsiooni kohta napisõnaline, on Buffetti tegevus viimastel kvartalitel vihjanud, et midagi sellist võib olla tulemas.

Lõppude lõpuks vähendas Buffett oma osalust USB-s 5% ehk 6,6 miljoni aktsia võrra 2022. aasta teises kvartalis. Samuti kärpis ta oma osalust 2021. aasta kõigis kolmes esimeses kvartalis. Tõsi on see, et Buffett on järk-järgult vähendanud Berkshire Hathaway positsiooni USB-s. Kuid need kärped olid teravas kontrastis sellega, mida ta tegi paljude teiste pankade aktsiatega.

Just õigel ajal loobus Berkshire Hathaway 2022. aasta esimeses kvartalis oma osalusest Wells Fargo allesjäänud osast ning loobus viimastel aastatel positsioonidest JPMorgan Chase'is, Goldman Sachsis, PNC Financial Services 'is ja Travelersis.

Warren Buffett - Berkshire Hathaway, 11 suurimat positsiooni

Loomulikult ei ole Warren Buffett kaugeltki lõpetanud suurte pankade aktsiatega. Bank of America on Berkshire Hathaway suuruselt teine osalus Apple'i järel. Riigi suuruselt teine pank varade poolest esindab 10,3% Berkshire'i portfelli koguväärtusest.

Berkshire Hathaway omab ka 55,2 miljonit Citigroupi aktsiat, positsiooni, mille Warren Buffett algatas 2022. aasta esimeses kvartalis. 0,8%-ga portfellist on Citigroup üks Berkshire Hathaway 15 suurimast investeeringust.

Berkshire Hathaway aktsiaportfelli kuuluvad ka järgmised finantssektori aktsiad: American Express, Bank of New York Mellon, Mastercard, Visa ja Ally Financial .

Mida see kõik tähendab

Lõpptulemus on see, et U.S. Bancorpi aktsia on pikka aega jäänud turu suhtes maha, nii et ehk ei peaks olema liiga üllatunud, et Warren Buffett otsustas, et on aeg positsiooni järsult kergendada.

Samuti võib eeldada, et see ei ole USB aktsia jaoks hea uudis. Kui Warren Buffetti hiljutine ajalugu suurte pankade aktsiatega annab aimu, võib Berkshire Hathaway varsti müüa veelgi rohkem USB aktsiaid.

KINNITUS: Kogu siin esitatud teave on ainult informatiivsetel eesmärkidel ja ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. Tehke alati oma analüüs.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.