S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Warren Buffett je pravkar prodal za 4 milijarde dolarjev delnic te ameriške banke. Ali bi morali?

Mladen Rudonja
22. 11. 2022
4 min read

Ni skrivnost, da ima Warren Buffett, izvršni direktor družbe Berkshire Hathaway, rad delnice finančnega sektorja. Od 49 delnic, ki jih ima trenutno v portfelju, skoraj četrtino predstavljajo delnice finančnega sektorja. Vendar je ta delež manjši kot nekoč, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi je Buffettov nakup naftnih in plinskih podjetij v zadnjih šestih mesecih, drugi pa več kot 60-odstotno zmanjšanje njegovega položaja v delnicah U.S. Bancorp, ki so bile dolga leta eden največjih položajev družbe Berkshire. V tem članku si bomo podrobneje ogledali to dramatično prodajo.

Warren Buffett

Konglomerat znanega vlagatelja je od 30. junija prodal 84 milijonov delnic matične družbe US Bank $USB+2.6%, je razvidno iz četrtkove prijave Komisiji za vrednostne papirje in borzo.

Buffettova družba ima družbo U.S. Bancorp med svojimi največjimi deleži od leta 2007 in je imela v začetku januarja v lasti 145 milijonov delnic v vrednosti 8,1 milijarde dolarjev. Zdaj ima le še 53 milijonov delnic v vrednosti 2,4 milijarde dolarjev, kar je posledica prodaje delnic in 22-odstotnega padca delnic družbe US Bancorp v letošnjem letu.

Delnica družbe U.S. Bancorp je v zadnjih petih letih padla za 16,30 %

Pred prodajo je Berkshirejeva stroškovna osnova znašala 5,4 milijarde dolarjev oziroma približno 38 dolarjev na delnico. Med 1. julijem in 31. oktobrom, ko se je zgodila velika večina prodaj, so se delnice družbe US Bancorp prodajale za približno 45 USD na delnico. Tako je Berkshire verjetno ustvaril 18-odstotni dobiček od prodaje ali približno 600 milijonov dolarjev.

Del prodaje je bil verjetno opravljen v tretjem četrtletju letošnjega leta, saj je Berkshire v tem obdobju po zadnjih rezultatih prodal za 4,7 milijarde dolarjev delnic na področju bančništva, financ in zavarovalništva.

Medtem ko je Berkshire v zadnjem četrtletju neto kupovala delnice, je zmanjšala več dolgotrajnih pozicij. V začetku tega meseca je na primer razkril, da je med 1. septembrom in 1. novembrom prodal za približno 275 milijonov dolarjev delnic družbe BYD. Od julija je tako zmanjšal svoj delež v konkurenčni družbi Tesla za 19 % ali skoraj 900 milijonov dolarjev, potem ko se te stave ni dotaknil že od leta 2008.

Buffett je družbo USB prvič kupil leta 2006.

Družba US Bancorp je ena od najstarejših delnic v portfelju družbe Berkshire Hathaway. Warren Buffett je delnice največjega regionalnega posojilodajalca v državi prvič kupil v prvem četrtletju leta 2006. Čeprav je bil Buffett vedno skrivnosten glede položaja družbe USB, so njegova dejanja v zadnjih nekaj četrtletjih nakazovala, da je kaj takega morda na vidiku.

Konec koncev je Buffett v drugem četrtletju leta 2022 svoj delež v družbi USB zmanjšal za 5 % oziroma 6,6 milijona delnic. V vsakem od prvih treh četrtletij leta 2021 je zmanjšal svoj delež. Resnica je, da Buffett postopoma zmanjšuje izpostavljenost družbe Berkshire Hathaway podjetju USB. Vendar so bili ti rezi v popolnem nasprotju s tem, kar je storil s številnimi drugimi bančnimi delnicami.

Pravočasno je družba Berkshire Hathaway v prvem četrtletju leta 2022 opustila preostanek svojega deleža v družbi Wells Fargo , v zadnjih nekaj letih pa je zapustila tudi deleže v družbah JPMorgan Chase, Goldman Sachs, PNC Financial Services in Travelers.

Warren Buffett - Berkshire Hathaway, 11 največjih pozicij

Warren Buffett seveda nikakor ni končal z delnicami velikih bank. Družba Bank of America je za družbo Apple drugi največji delež družbe Berkshire Hathaway. Druga največja banka v državi po vrednosti sredstev predstavlja 10,3 % vrednosti celotnega portfelja družbe Berkshire.

Berkshire Hathaway ima v lasti tudi 55,2 milijona delnic družbe Citigroup, položaj, ki ga je Warren Buffett vzpostavil v prvem četrtletju leta 2022. Z 0,8 % portfelja je Citigroup ena od 15 največjih naložb družbe Berkshire Hathaway.

V portfelju delnic družbe Berkshire Hathaway so tudi delnice finančnega sektorja, kot so American Express, Bank of New York Mellon, Mastercard, Visa in Ally Financial.

Kaj vse to pomeni

Bistvo je, da so delnice U.S. Bancorp dolgo zaostajale za trgom, zato morda ne bi smeli biti preveč presenečeni, da se je Warren Buffett odločil, da je čas za bistveno zmanjšanje pozicije.

Prav tako lahko domnevamo, da to ni dobra novica za zaloge USB. Če je nedavna zgodovina Warrena Buffetta v zvezi z delnicami velikih bank kakršen koli namig, bo družba Berkshire Hathaway morda kmalu prodala še več delnic USB.

IZJAVA : Vse tukaj navedene informacije so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.