S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Uklidněte se, žádná recese nebude, hlásá přední světový odborník. Ukazuje i konkrétní důvod

Dominik Petrnoušek
23. 11. 2022
3 min read

Na trhu je aktuálně asi jen málo lidí, kteří by si nemysleli, že situace není závažná. K chmurným predikcím se už uchýlili téměř všichni. Jedno známé jméno má ale jiný názor!

Jan Hatsiuz má jiný názor

Na faktu, že situace se nebude vyvíjet dobře se shodují téměř všechna velká jména. Od vládních ekonomů, přes profesory až po poněkud známé doomsayery. Třeba legendární Michael Burry a jeden z nejlpeších investorů všech dob - Stanley Druckenmiller, mají o následujícím vývoji jasno. Tohle bude ještě horší, než krach v roce 1929, varují dva legendární investoři Burry a Druckenmiller

Proti nim všem ale stojí hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius, který odhaduje, že v příštím roce je pravděpodobnost recese "jen" 35 %, což je méně než konsenzuální předpovědi, které uvádějí 65 % (a podle některých modelů dokonce 96%).

Podle některých modelů je recese téměř nevyhnutelná. Zdroj

"Jedním z hlavních důvodů je, že příchozí údaje o aktivitě se ani zdaleka neblíží recesi," napsal Hatzius v poznámce, v níž rozebírá své opačné stanovisko. Tým Goldman vidí růst amerického HDP v roce 2023 o 1 %.

Inflace v USA je stále vysoko, což přinutilo Fed k drastickému zpřísnění. Zdroj

"Existují pádné důvody, proč očekáváme v nadcházejících čtvrtletích pozitivní růst," napsal. "Jistě, zpřísnění finančních podmínek silně zatěžuje růst, a to v současné době téměř o 2 procentní body. Reálný disponibilní osobní příjem se však zotavuje z propadu, který byl zaznamenán v první polovině roku - kdy si zpřísnění fiskální politiky kvůli inflaci vybraly svou daň.

https://www.youtube.com/watch?v=9pzKQBIEkUQ

Americká ekonomika zůstává poněkud odolná tváří v tvář přetrvávající inflaci, zpomalujícímu růstu zaměstnanosti a agresivnímu zvyšování úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. HDP ve třetím čtvrtletí dosáhl 2,6 % anualizovaně, což představuje první kladné čtvrtletí růstu v roce 2022.

"A přestože existují rizika na obou stranách," uvádí se v poznámce Goldmanů, "domníváme se, že vzestup reálných příjmů bude pravděpodobně silnější, než opačné vlivy, které rok 2023 přinese. A to zejména pokud Fed přestane dělat šílenosti, které dělal doposud."

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.