S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Ondřej Koběrský: Letos jsem hodně přikupoval, zařadil jsem především technologické akcie a akcie českých bank

Pavel Botek
25. 11. 2022
8 min read

Tentokrát jsem si popovídal s Ondřejem Koběrským, který se nám rozpovídal o tom, jak se snaží přispívat do investiční komunity, mluví o častých investorských chybách, ale také nám prozrazuje, které akcie si nenechal letos ujít.

Ondřej Koběrský

Tentokrát jsem oslovil Ondru Koběrského, který se snaží rozšiřovat finanční/investiční osvětu na naší domácí scéně. Jak se mu v této práci daří? Co považuje za svůj největší úspěch? To a mnohem víc se dozvíte níže 👇

Jelikož jde o náš první rozhovor, tak bych tě rád požádal o krátké představení pro naše investory na webu Bulios.

Ahoj, moje jméno je, jak už jste si přečetli výše Ondra, mám 29 let. Vystudoval jsem právnickou fakultu v Olomouci. Po vysoké škole jsem se především věnoval právu finančnímu a právu duševního vlastnictví, které zahrnovalo především IT a softwarové právo. Kapitálové trhy mě táhly už od nepaměti, sám jsem začal investovat ve 21 letech na BCPP. Investice a finance vždycky byly moje vášeň, kterou jsem nakonec přetavil i v to, co dělám dnes. Kromě toho však moc rád sportuju a čtu. Obecně jsem spíše introvertní, cynický a sarkastický člověk, který si rád dělá srandu ze sebe a všeho co okolo sebe vidí.

Bylo pro tebe z počátku těžké získat si takovou tu vážnost a respekt investorů? Přeci jen se jenom tak nevidí, že by někdo dělal finanční osvětu v mladém věku. 

Jasně. Bojuju s tím pořád i když mi táhne na 30 let. Obecně si však nemyslím, že bychom měli kompetentnost člověka posuzovat podle toho kolik má let. Věk sám o sobě nezaručuje, že je člověk kompetentní. Pouze jeho znalosti a výsledky ano. Přijde mi mylné a poměrně i dost nebezpečné zvláště ve financích předpokládat, že starší člověk je více kompetentní jen proto, protože má na to věk. Je však naprosto přirozené a nikomu to nemám za zlé, že na mě lidi nejprve koukají nedůvěřivé skrz můj věk. Snažím se tuto nedůvěru zbořit skrz můj obsah a služby na Patreonu, které se snažím poskytovat v co nejvyšší kvalitě.

Co konkrétně tě přivedlo do role ''finančního influencera''? 

Hm. Přivedli mě k tomu lidi. Vždycky jsem se snažil nějak vzdělávat kamarády okolo sebe, snažil jsem se je naučit aspoň základy, jak investice a především akcie fungují, jak fungují trhy. Jednou mě napadlo to dělat veřejně. Jednoduše jsem si zjistil, že to tady v podstatě nikdo pro lidi nedělá. Všichni profesionálové si v podstatě veškeré know - how drželi pro sebe. Pojem “finanční influencer” vůbec v době kdy já začínal neexistoval a teď je to poměrně skloňované slovo.

Dá se říct, že je to tvůj dreamjob nebo máš vyšší cíle?

Co se týče mých cílů tak ty jsou jednoznačně vyšší než jen být “finanční influencer” nyní jsme ve fázi spuštění našeho startupu Monery, který bude první kompletně český portfolio tracker, kde si bude moct investor vložit jak svoje akciové tak krypto portfolio. Pro další rok mám již teď, další a větší plány, takže rozhodně svoji působnost v českém finančním prostředí hodlám pouze rozšiřovat. Cílem však zůstává hlavně popularizovat investování v ČR, aby lidi věděli, že investování a investice není jen sprosté slovo, kde je chce každý okrást. Investování je krásně věc, která když je deláno správě dokáže člověku zkvalitnit život.

Co si od své práce slibuješ? Jaké máš v tomto ohledu úspěchy?

Svůj úspěch hlavně měřím podle toho, kolika lidem  jsem dokázal pozitivně ovlivnit vztah k investicím. Dle komentářů a reakcí, které jsou z 95% pozitivní a děkovné vidím, že moje práce má smysl a lidem se líbí. Tedy i má místo v ČR. Jestli se jinak dá moje tvorba považovat za úspěšnou se těžko hodnotí. Pokud bychom však vzali jako měřítko sledovanost, dosah a vliv přes všechny sociální sítě tak jsem v tomto asi jeden z nejsledovanějších na poli finančního obsahu. Určitě však je vždycky co zlepšovat i po dvou letech cítím, že mám spoustu mezer a chyb na kterých se snažím pracovat, aby lidi ode mě dostávali co nejvíce relevantní a kvalitní informace.

Co bys považoval u své práce za dlouhodobý úspěch? Máš nějaký konkrétní cíl, kterého chceš dosáhnout?

Cílem jak jsem psal výše je popularizace investování v ČR. Úspěch by byl, kdyby se v tomto ohledu ČR posunula na západ a většina lidí v ČR by měla aspoň základní představu, jak kapitálové trhy fungují a jak se na nich mohou podílet i oni. Je to krásný sen a já doufám, že se třeba za 5-10 let k němu aspoň trochu přiblížíme.

S jakou nejčastější chybou se setkáváš u investorů? Respektive - Existuje nějaká častá otázka, která nedá investorům spát?

Nejčastější chybou je rozhodně ta, že chtějí na investici rychle vydělat. Tedy nakoupit a nejlépe za měsíc prodat s 30% ziskem. Snažím se lidem vysvětlit, že investování není sprint, ale maraton a naučit se investovat je skill, který trvá dlouho ovládnout, ale vyplácí doživotní dividendy :)

Je něco, co tě vyloženě překvapuje u investorů?

Asi spíše ne. Když se člověk na trzích pohybuje už déle, tak chování lidí je stále stejné.

Trochu z jiného soudku, co Ondra jako investor? Jak se ti prozatím v letošním roce daří? Zařadil si nějaké nové akcie do svého portfolia?

Aktuálně asi jako většina investorů jsem letos v mínusu, ale mému portfoliu se o pár % vede lépe než indexu S&P 500. Je to hlavně z toho důvodu, že jsem poměrně konzervativní na svůj věk. V portfoliu mám spoustu “defenzivnějších” firem typu. Coca Cola, Johnson&Johnson a Altria, tyto firmy mi pak portfolio pěkně drží. Jasně akcií jsem spoustu přikupoval. Většinou to byly technologičtí giganti jako Google, Microsoft, ale dokupoval jsem i zmíněnou Altrii a české banky a další.

Co bys investorům doporučil v tomto náročném tržním prostředí dělat? Jakou osobně zastáváš strategii?

Osobně nečasuji trh. Jsem fundamentální investor a to co praktikuji se snažím předávat jak na Youtube tak na mém Patreonu. Tedy dívám se ryze na fundamenty společnosti, počítám aspoň orientační “vnitřní hodnotu” firmy a pokud cena spadne na mnou požadovanou hodnotu nakupuji. Co se týče indexových fondů a ETF, dělám obyčejné DCA, kdy každý měsíc přikupuji a je pravda, že když nyní trh padá, přikupuji v rámci DCA více, než když trh v roce 2021 rostl. Velmi jednoduše tedy, čím více trh padá, tím více přikupuji. Taky je to ale tím, že mám před sebou poměrně dlouhý investiční horizont, který je 10 a více let. Určitě bych lidem poradil, aby se investic nebáli a klidně z málem se investovat pomalu začali učit. Spousta lidí si přeje, aby začali investovat dříve. Když začnete, nebudete později litovat.

Nejzajímavější postřehy z rozhovoru:

  • Nejčastější chyba investorů je rozhodně ta, že chtějí na investici rychle vydělat.
  • Můj cíl je popularizace investování v ČR. Úspěch by byl, kdyby se v tomto ohledu ČR posunula na západ a většina lidí v ČR by měla aspoň základní představu, jak kapitálové trhy fungují.
  • Přikupoval jsem Google a Microsoft, ale dokupoval jsem i Altrii a české banky.


Tímto bych rád poděkoval mému dnešnímu hostovi, kterým byl finanční influencer Ondřej Koběrský.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.