S&P 500 ^GSPC
5,253.49
+0.10%
Apple AAPL
$170.81
-1.44%
Tesla TSLA
$177.54
-1.27%
Meta META
$489.90
-0.80%
Amazon AMZN
$180.90
+0.59%
Nvidia NVDA
$907.44
+0.55%
Alphabet GOOG
$151.88
-0.04%
Microsoft MSFT
$421.37
-0.01%

Noční můra jménem FTX pokračuje. Do Ponziho schématu byly zapojeny i tyto celebrity

Dominik Petrnoušek
24. 11. 2022
4 min read

Kauza FTX je posledních několik týdnů tématem číslo jedna ve finančním a investičním světě. Na povrch ale stále vyplouvají další a další informace, které aktérům této situace úplně nepomáhají.

Jedním z obviněných je i legendární Shaq

Jméno Sam Bankman-Fried se doslova přes noc stalo asi nejskloňovanějším jménem tohoto roku. O krachu FTX se začalo mluvit úplně všude. Bohužel - opět to vrhlo u retailu špatné světlo na kryptoměny a finanční svět. O celé kauze se víc dozvíte třeba v tomto článku nebo v obsáhlém vlákně na našem Twitteru.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1591786358498017282

Jenže tím celá kauza rozhodně nekončí. Na povrch vyplouvají další a další informace, které očerňují další subjekty. Tentokrát to vypadá, že úzkých se dostane i několik sportovních a mediálních hvězd, které byly obviněny z participace na podvodném Ponziho schématu.

Ve středu podal Edwin Garrison z Oklahomy jménem uživatelů FTX hromadnou žalobu, v níž společnost označil za Ponziho schéma a uvedl, že celebrity podpořily nelicencované investice. Kromě společnosti FTX jsou v žalobě žalováni také hvězda NFL Tom Brady a jeho bývalá manželka, modelka Gisele Bundchen, legendy NBA Steph Curry a Shaquille O'Neil, hráči MLB David Ortiz a Shohei Ohtani a tým Golden State Warriors.

https://www.youtube.com/watch?v=l3HfrRjWilQ

Ve stížnosti podané v Miami se uvádí, že škoda přesahuje minimální hranici 5 milionů dolarů pro podání žaloby k federálnímu soudu, a uvádí se v ní, že Garrison chce zastupovat "tisíce" nebo "miliony" dalších zákazníků, kteří si koupili cenné papíry ve formě úročených účtů.

Žaloba je zatím posledním důsledkem imploze společnosti FTX, která byla ještě před pár dny považována za geniální krypto společnost s hodnotou 30 miliard dolarů.

Ačkoli je běžné, že právníci podávají hromadné žaloby - někdy neopodstatněné - v návaznosti na jakýkoli obchodní skandál, tento by se mohl ukázat jako opravdový problém.  Mezi právníky, kteří případ podávají totiž patří třeba David Boies, super-právník, kterého se bojí každý.

Stížnost líčí FTX jako podvod, jehož cílem je podvést nezkušené investory, a uvádí, že advokáti získávali četné textové zprávy a e-maily, které se FTX snažila zničit. Obsahuje také snímky, na nichž jsou zachyceni Brady, Bundchen, Curry a další, kteří FTX propagují.

https://www.youtube.com/watch?v=QxjONdjBHTQ

Garrison obviňuje FTX a celebrity z porušení floridských zákonů o cenných papírech a ochraně spotřebitele a z účasti na nezákonném občanském spiknutí. Tato tvrzení se však zakládají na důležitém skutkovém bodě: že společnost FTX vedla zákazníky na svou zahraniční burzu, kde si mohli zakoupit "účty s výnosem" a získat sazby až 8 % za půjčování kryptoměn, jako je Ethereum.

To je důležité, protože FTX dlouho tvrdila, že Američané na zámořskou burzu nesmějí a že brání potenciálním uživatelům v jejím využívání. Garrison však tvrdí, že i když se zaregistroval prostřednictvím dceřiné společnosti, aplikace známé jako FTX US, a jasně se identifikoval jako obyvatel USA, aplikace mu zobrazovala reklamy, které ho přesměrovaly na volnější zámořskou verzi.

Hromadná žaloba se nezdá být otevřeným případem a je možné, že se urovná dříve, než přistane v soudní síni, ale žaloba přinejmenším podtrhuje nebezpečí spojené s podporou kryptoměn ze strany celebrit. Osobnostem to navíc úplně nepomáhá s jejich image, která už zůstane pošpiněna.

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.