S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Chcete se svézt na energetické vlně? Tato 3 energetická ETF jsou dobrou volbou.

Martin Bartkovský
25. 11. 2022
7 min read

Tento rok energetický sektor překonává všechny hlavní indexy. Spousta investorů se na této vlně růstu veze s nakoupenými akciemi různých energetických společností. V tuto chvíli bych chtěl tedy myslet i na investory, kteří by se rádi na této vlně svezli, ale nemůžou, protože například nemají dost zkušeností s tímto sektorem. Proto si dnes představíme 3 ETF, pomocí kterých se na této vlně můžete také svézt.

Spoustu investorů během letošního roku investuje do energetického sektoru, který roste raketovým tempem. Tržby a zisky společností rostou hlavně kvůli zvyšující se ceně ropy a zemního plynu, a spolu s růstem těchto zisků a tržeb roste i cena akcií jednotlivých podniků. Vybrat takovýto podnik vyžaduje důkladnou analýzu, musí být finančně stabilní, zkrátka investor podnik musí fakt dobře znát, než ho zařadí do portfolia.

Co ale když se v tomto sektoru normálně nepohybujete, a nemáte dost zkušeností s analyzováním energetických firem, nebo zkrátka se chcete jenom svézt, ale nechce se vám hledat tu nejlepší společnost? Potom se nabízí řešení, které je pro tyto investory jako dělané, sektorové ETF.

Jedná se zde o “koš akcií různých energetických společností“. Tudíž koupí takového ETF nevsázíte na růst jenom jedné společnosti ale na růst celého sektoru. V našem případě se bude jednat o energetický sektor. Takže pokud do tohoto sektoru normálně neinvestujete, ale nyní chcete, protože věříte v pokračující růst tohoto sektoru, není nic jednoduššího, než si koupit právě nějaké sektorové ETF. Dnes si představíme 3 ETF energetického sektoru, které můžete využít.

Invesco Dynamic Energy Exploration & Production ETF $PXE+0.3% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let

Toto ETF se skládá z 30 společností, které se zabývají průzkumem a těžbou surovin potřebných k výrobě energie. Jsou zde dále například i rafinerie. Dá se říct, že toto ETF pokrývá všechny činnosti v této oblasti. Za posledních 12 měsíců cena tohoto ETF vzrostla o zhruba 75%, ETF vyplácí také dividendu ve výši 2,22%.

Poměr ceny a průměrného zisku na akcii společností, které jsou v tomto fondu, je zhruba kolem 5. Tudíž cena akcie tohoto fondu je zhruba 5 krát vyšší než průměrný zisk na akcii. Poměr ceny a účetní hodnoty zde vychází na 2,13, což je u kapitálově náročných společností, jako jsou právě výrobní a zpracovatelské podniky, slušné. Návratnost vlastního kapitálu tohoto fondu potom činí zhruba 36 %. Průměrná tržní kapitalizace podniků v tomto ETF je necelých 25 mld. USD.

Co se týče společností obsažených v tomto ETF, tak zde má největší zastoupení společnost Marathon Petroleum Corp $MPC-0.3% . A to ve výši zhruba 5,5 %. Top 10 firem, které jsou v tomto fondu obsaženy, tvoří zhruba 46 % fondu.

Top 10 Holdingů a jejich procentuální váha

Nyní se podíváme na poplatky. To je totiž asi ta nejdůležitější část. ETF má roční poplatky ve výši 0,63 % z celkově investované částky. Zde také nesmíte zapomenout na poplatky za pořízení tohoto ETF, ty se u každého brokera liší. Pokud tedy do tohoto fondu investujete například 10 000 USD, tak váš roční poplatek bude zhruba 63 USD ročně, takže při dividendě 2 % je toto ETF prakticky zadarmo.

iShares U.S. Oil & Gas Exploration & Production ETF $IEO

Graf ceny ETF za posledních 5 let

V podstatě složení indexu, co se týče charakteristiky společností v něm obsažených, je stejné. Rozdíl je hlavně ale v počtu společností v holdingu, kdy zde je 49 společností, a také v rozložení váhy společností na daný holding. Cena tohoto ETF za posledních 12 měsíců vzrostla o zhruba 68%, společnost se také chlubí dividendovým výnosem ve výši 2,85%.

Poměr ceny k zisku zde vychází zhruba 16,03, což je o dost vyšší než u předchozího ETF, neznamená to ale, že by toto ETF bylo horší. Koneckonců je tento poměr stále v mezích, které se dají považovat za slušné. Poměr ceny k účetní hodnotě je zde 2,93, zde už tak velký rozdíl není. Různorodost P/E poměru je způsobena hlavně zastoupením různých společností, a také různého počtu společností.  iShares má větší pokrytí, a tím pádem i diverzifikaci než Invesco, ale zároveň zde za to platí i daň formou právě horšího ocenění z hlediska P/E.

Zde u tohoto ETF má největší zastoupení společnost Conocophillips $COP-0.4% , a to ve výši 18,45%. Top 10 holdingů tvoří zhruba 68% portfolia.

Top 10 holdingů s procentuální váhou

Nyní se podíváme na poplatky. Zase jako v předchozím případě musíte myslet i na poplatek za nákup tohoto ETF, který si účtuje broker, a tyto poplatky se mohou zase lišit. Co se ale neliší, tak je poplatek za správu, který tvoří 0,39 % z celkové investice ročně. Tudíž při investici 10 000 USD zaplatíte ročně 39 USD. Oproti předchozímu případu je tento poplatek skoro poloviční.

Energy Select Sector SPDR Fund $XLE+0.1% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

Z těchto 3 ETF, je toto ETF nejstarší, a také by mělo nejlépe reprezentovat výkonost energetického sektoru v USA. Je to v podstatě součást indexu S&P 500. Společnosti, které jsou v tomto ETF, jsou vybírány na základě přísných parametrů. Toto ETF má v holdingu 23 společností. Cena tohoto ETF za posledních 12 měsíců vzrostla o 66 %, a toto ETF se pyšní dividendovým výnosem ve výši 3,96 %. Co se týče dividendy, tak toto ETF je na tom ze všech tří nejlíp.

Poměr ceny a zisku zde vychází na zhruba 9, takže z těchto tří zlatý střed. Dále mají ve svém prospektu uveden poměr ceny a cashflow, který je necelých 7. Poměr ceny a účetní hodnoty zde vychází na 2,60, což je v pořádku. Průměrná tržní kapitalizace společností ve fondu je zhruba 211 mld. USD. Takže se zde převážně nacházejí společnosti s velkou tržní kapitalizací.

V holdingu tohoto ETF najdeme hodně známých jmen, které jsme třeba již na burze potkali. Mezi TOP 10 jsou například Exxon Mobil $XOM+0.0% , Chevron Corporation $CVX+0.4%  atd. Největší zastoupení v tomto ETF má společnost Exxon Mobil $XOM+0.0% , a to 23,06 %. Top 10 společností tvoří zhruba 75 % tohoto ETF.

Top 10 holdingů s procentuální váhou.

Co se týče poplatků, tak zde zase kromě poplatku za nákup u brokera, musíte počítat s ročním poplatkem ve výši 0,10 %, což při investici 10 000 USD dělá zhruba 10 USD ročně.

Který fond tedy zvolit? To je čistě na vás. Pokud chcete jít po jistotě, a chce fond, ve kterém jsou převážně velké společnosti, tak bych osobně zvolil XLE. Pokud zase budete chtít být více diverzifikovaní, a nebudou vám vadit i menší společnosti ve fondu, šel bych například do iShares. Pokud budete chtít být koncentrováni v menších podnicích, pak můžete zvolit Invesco. První ale, co musíte udělat, je že si sednete a promyslíte si co vlastně chcete. Klidně si udělejte seznam svých požadavků, a podle toho potom vyberte třeba jenom jeden, anebo klidně i všechny fondy.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.