S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Va fi chiar mai rău decât prăbușirea din 1929, avertizează doi investitori legendari Burry și Druckenmiller

Nicolae Francescu
24. 11. 2022
5 min read

Mai multe influențe și circumstanțe negative afectează în prezent piețele și investitorii. Din păcate, nici două nume mari de pe Wall Street nu au vești bune pentru noi. Ei cred chiar că ne îndreptăm spre o mică apocalipsă a pieței care o va depăși pe cea din 1929.

Nici Burry și nici Druckenmiller nu văd situația ca fiind fundamental pozitivă

"Este foarte posibil ca situația să fie semnificativ mai rea decât oricare alta pe care o cunoaștem în istorie." Stanley Druckenmiller, legendarul investitor, spune de ceva vreme.

De asemenea, am scris despre poziția sa pe termen lung cu privire la acțiunile Fed și la piețe aici: Avertisment urgent de la un miliardar și manager celebru. De ce crede el că piețele vor cădea în curând în genunchi?

Și i se alătură un nume și mai mare - Michael Burry. Când auziți un avertisment atât de mare și de înfricoșător, prima întrebare care trebuie pusă este: de la cine vine? Este de încredere persoana care emite avertismentul?

Da, Burry ar trebui să fie luat în serios, în ciuda unora dintre acțiunile și atitudinile sale recente. El a fost unul dintre primii care a văzut bula imobiliară din SUA în 2008. În plus, a câștigat 100 de milioane de dolari pentru el și 700 de milioane de dolari pentru investitorii săi. Ei bine, cei mai mulți oameni îl cunosc pentru faptul că s-a făcut un film despre această situație.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

A fost Burry pur și simplu norocos în 2008? Probabil că nu. De asemenea, a obținut profituri uriașe în timpul exploziei bulei dot-com. Fondul lui Burry a câștigat 80% în 2001 și 2002, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 32%.

Și nu-i place situația de acum. El are o explicație și un motiv clar. După cum știți, în 2020 și 2021, guvernul a copleșit populația cu numerar gratuit - trimițând peste 5.000 de dolari în zeci de milioane de conturi bancare. De asemenea, a redus ratele dobânzilor la zero. Potrivit lui Burry, aceste mișcări fără precedent au deformat piețele și au umflat mama tuturor bulelor - care abia a început să se spargă. MOAC - Mother Of All Crashes (Mama tuturor accidentelor) preferat de Simply Burry.

De la vârful de anul trecut, S&P a scăzut cu până la 27%. Dacă ne confruntăm cu adevărat cu mama tuturor prăbușirilor, pierderile totale ar putea ajunge la 55%, așa cum s-a întâmplat în 2008 . Acest lucru ar duce S&P 500 la aproximativ 2.150, cu 43% sub nivelurile actuale.

Majoritatea oamenilor nu sunt pregătiți pentru asta.

Dar Burry este cunoscut pentru opiniile sale agresiv pesimiste, așa că este puțin deranjant faptul că un alt investitor foarte inteligent și foarte credibil are gânduri similare:

Stanley Druckenmiller spune că deținerea de acțiuni în prezent "nu prea are sens..." . Iar aceasta este o opinie care trebuie luată extrem de în serios. De fapt, el este considerat unul dintre cei mai buni cinci investitori din toate timpurile.

Este discret și acordă rareori interviuri. Dar palmaresul său este uimitor. Din 1980 până în 2010, el a obținut un randament mediu anual de 30% pe an. Iar Druck nu a avut niciodată un an cu pierderi... vreodată!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

De asemenea, a obținut profit în 2001, în timpul prăbușirii dot-com. Iar în 2008 ar fi câștigat 260 de milioane de dolari, în timp ce majoritatea investitorilor au pierdut bani.

Dar în ultima vreme a repetat și a avertizat iar și iar că situația nu este deloc bună și că se anunță probleme. Druck este îngrijorat din același motiv ca și Burry. Pe scurt, el spune că ratele scăzute ale dobânzilor și politica monetară relaxată au fost motoarele pieței bull pe termen lung din 2011-2021, care s-a încheiat la începutul acestui an.

Ratele au fost menținute la un nivel scăzut pentru o perioadă foarte lungă de timp. Potrivit lui Bury și Druckenmiller, aceasta este una dintre principalele cauze ale problemelor actuale. Sursa

Înprezent, Fed majorează ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din istorie.

"Toți acești factori care au cauzat piața de creștere nu doar că se opresc, ci se inversează, fiecare dintre ei. Ca urmare, cel mai probabil, piața bursieră va fi la zero în următorul deceniu", a spus Druckenmiller.

Ce părere aveți? Au dreptate acești doi investitori de top sau se va trezi din nou taurul și își va continua ascensiunea?

Dacă vă plac articolele și interviurile mele, nu ezitați să dați un follow. Mulțumesc! 🔥

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.