Игор Иванов

Понастоящем пазарите и инвеститорите са подложени на няколко неблагоприятни влияния и обстоятелства. За съжаление, две големи имена на Уолстрийт също нямат добри новини за нас. Те дори смятат, че ни очаква апокалипсис на малките пазари, който ще надмине този от 1929 г.

Нито Бъри, нито Друкенмилър смятат, че ситуацията е положителна в основата си.

"Много е вероятно ситуацията да бъде значително по-лоша от всички, които познаваме в историята." Легендарният инвеститор Стенли Друкенмилър от известно време казва.

За неговата дългосрочна позиция по отношение на действията на Фед и пазарите съм писал и тук: Спешно предупреждение от известен милиардер и мениджър. Защо смята, че пазарите скоро ще паднат на колене?

Към него се присъединява още по-голямо име - Майкъл Бъри. Когато чуете такова голямо и страшно предупреждение, първият въпрос, който си задавате, е: от кого идва то? Може ли да се вярва на лицето, което отправя предупреждението?

Да, Бъри трябва да бъде възприеман сериозно, въпреки някои от последните му действия и нагласи. Той беше един от първите, които прозряха балона на жилищния пазар в САЩ през 2008 г. Нещо повече, той печели 100 млн. долара за себе си и 700 млн. долара за своите инвеститори. Повечето хора го познават благодарение на факта, че е заснет филм точно за тази ситуация.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Дали Burry просто е имал късмет през 2008 г.? Вероятно не. Той реализира огромни печалби и по време на спукването на дотком балона. Фондът на Бъри печели 80% през 2001 и 2002 г. Индексът S&P 500 спада с 32%.

И сега ситуацията не му харесва. Той има ясно обяснение и причина. Както знаете, през 2020 г. и 2021 г. правителството обсипа населението с безплатни пари в брой - изпрати повече от 5000 долара на десетки милиони банкови сметки. Тя също така намали лихвените проценти до нула. Според Бъри тези безпрецедентни движения са изкривили пазарите и са надули "майката на всички балони", която тепърва започва да се пука. Любимият MOAC на Simply Burry - Mother Of All Crashes (Майката на всички катастрофи).

От миналогодишния си връх S&P се е сринал с цели 27%. Ако наистина сме изправени пред "майката на всички сривове", общите загуби могат да достигнат 55%, както през 2008 г. Това би довело до спад на S&P 500 до около 2150, което е с 43% под текущите нива.

Повечето хора наистина не са подготвени за това.

Но Бъри е известен с агресивните си песимистични възгледи, така че е малко обезпокоително, че друг много умен и много надежден инвеститор има подобни мисли:

Стенли Друкенмилър казва, че притежаването на акции днес "няма особен смисъл ...". И това е мнение, което трябва да се приема изключително сериозно. Всъщност той е смятан за един от петте най-добри инвеститори на всички времена.

Той е сдържан и рядко дава интервюта. Но постиженията му са поразителни. От 1980 г. до 2010 г. той постига средна годишна възвръщаемост от 30% годишно. А Друк никога не е имал губеща година... никога!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

Той реализира печалба и през 2001 г. по време на срива на дот-ком. А през 2008 г. според съобщенията той е спечелил 260 млн. долара, докато повечето инвеститори са загубили пари.

Но напоследък той повтаря и предупреждава отново и отново, че положението наистина не е добро и че предстоят неприятности. Друк е притеснен по същата причина като Бъри. Накратко, той казва, че ниските лихвени проценти и разхлабената парична политика са били движещата сила на дългосрочния бичи пазар в периода 2011-2021 г., който приключи по-рано тази година.

Лихвите се поддържаха ниски за много дълъг период от време. Това е една от основните причини за настоящите проблеми, според Бъри и Дракенмилър. Източник:

Сега Фед повишава лихвените проценти с най-бързия темп в историята.

"Всички тези фактори, които предизвикват бичия пазар, не само спират, но и се обръщат, всеки един от тях. В резултат на това е много вероятно през следващото десетилетие пазарът на акции да бъде на нула", казва Дръкенмилър.

Какво мислите? Дали тези двама топ инвеститори са прави, или бикът ще се събуди отново и ще продължи възходящото си движение?

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.
Sponsored by @czechfintech Advertisement
Discussion
No comments yet