Nils Lundkvist

Flera negativa influenser och omständigheter plågar för närvarande marknader och investerare. Tyvärr har två stora namn på Wall Street inte heller goda nyheter för oss. De tror till och med att vi är på väg mot en apokalyps på den lilla marknaden som kommer att överträffa 1929 års apokalyps.

Varken Burry eller Druckenmiller ser situationen som i grunden positiv.

"Det är mycket möjligt att situationen kommer att vara betydligt värre än någon annan som vi känner till i historien." Stanley Druckenmiller, den legendariska investeraren, har sagt det under en längre tid.

Jag har också skrivit om hans långsiktiga inställning till Feds agerande och marknaderna här: Brådskande varning från en berömd miljardär och manager. Varför tror han att marknaderna snart kommer att falla på knä?

Och han får sällskap av ett ännu större namn - Michael Burry. När du hör en så stor och skrämmande varning är den första frågan du ställer dig: vem kommer den från? Är den person som utfärdar varningen pålitlig?

Ja, Burry bör tas på allvar, trots vissa av hans senaste handlingar och attityder. Han var en av de första som såg igenom den amerikanska bostadsbubblan 2008. Dessutom tjänade han 100 miljoner dollar åt sig själv och 700 miljoner dollar åt sina investerare. De flesta känner till honom för att det gjordes en film om just denna situation.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Hade Burry bara tur 2008? Förmodligen inte. Han gjorde också stora vinster när dotcom-bubblan sprack. Burrys fond ökade med 80 % under 2001 och 2002, medan S&P 500-indexet föll med 32 %.

Och han tycker inte om situationen nu. Han har en tydlig förklaring och ett tydligt skäl. Som ni vet har regeringen under 2020 och 2021 överöst befolkningen med gratis kontanter - mer än 5 000 dollar har skickats ut till tiotals miljoner bankkonton. Den har också sänkt räntorna till noll. Enligt Burry har dessa oöverträffade åtgärder förvrängt marknaderna och blåst upp alla bubblor - som bara har börjat brista. Bara Burrys favorit MOAC - Mother Of All Crashes.

Sedan fjolårets topp har S&P rasat så mycket som 27 %. Om vi verkligen står inför den största av alla krascher kan de totala förlusterna närma sig 55 %, som de gjorde 2008 . Det skulle innebära att S&P 500 skulle sjunka till cirka 2 150, 43 procent under nuvarande nivåer.

De flesta människor är verkligen inte beredda på det.

Men Burry är känd för sina aggressivt pessimistiska åsikter, så det är lite störande att en annan mycket smart och trovärdig investerare har liknande tankar:

Stanley Druckenmiller säger att det inte är särskilt meningsfullt att äga aktier i dag... " . Och det är en åsikt som måste tas på största allvar. Faktum är att han allmänt anses vara en av de fem bästa investerarna genom tiderna.

Han är lågmäld och ger sällan intervjuer. Men hans meritlista är häpnadsväckande. Mellan 1980 och 2010 hade han en genomsnittlig årlig avkastning på 30 procent per år. Och Druck har aldrig haft ett förlustår... någonsin!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

Han gjorde också en vinst 2001 under dotcom-kraschen. Under 2008 tjänade han enligt uppgift 260 miljoner dollar medan de flesta investerare förlorade pengar.

Men på senare tid har han upprepat och varnat om och om igen att situationen verkligen inte är bra och att problem är på väg. Druck är orolig av samma skäl som Burry. I korthet säger han att låga räntor och en slapp penningpolitik var drivkrafterna bakom den långsiktiga tjurmarknaden från 2011-2021, som avslutades tidigare i år.

Räntorna hölls låga under en mycket lång tid. Enligt Bury och Druckenmiller är detta en av huvudorsakerna till de nuvarande problemen. Källa

Nu höjer Fed räntorna i den snabbaste takten i historien.

"Alla de faktorer som orsakat tjurmarknaden har inte bara upphört, utan de vänder nu, var och en av dem. Därför är det mest troligt att aktiemarknaden kommer att ligga på noll under det kommande decenniet", sade Druckenmiller.

Vad tycker du? Har dessa två toppinvesterare rätt, eller kommer tjuren att vakna upp igen och fortsätta sin uppåtgående resa?

Om du tycker om mina artiklar och intervjuer får du gärna följa dem. Tack! 🔥

Ansvarsfriskrivning: Detta är inte på något sätt en investeringsrekommendation. Det är enbart min sammanfattning och analys baserad på uppgifter från internet och andra källor. Investeringar på finansmarknaderna är riskfyllda och alla bör investera utifrån sina egna beslut. Jag är bara en amatör som delar med mig av mina åsikter.

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
Sponsored by @czechfintech Advertisement
Discussion
No comments yet