S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

See saab olema isegi hullem kui 1929. aasta krahh, hoiatavad kaks legendaarset investorit Burry ja Druckenmiller

Mart Poom
24. 11. 2022
4 min read

Turge ja investoreid mõjutavad praegu mitmed ebasoodsad mõjud ja asjaolud. Kahjuks ei ole ka Wall Streeti kahel suurel nimel meie jaoks häid uudiseid. Nad usuvad isegi, et me liigume väikese turuapokalüpsise poole, mis ületab 1929. aasta apokalüpsise.

Ei Burry ega Druckenmiller ei näe olukorda põhimõtteliselt positiivsena

"Võimalik, et olukord saab olema oluliselt hullem kui mis tahes olukord, mida me ajaloos teame." Legendaarne investor Stanley Druckenmiller on juba mõnda aega öelnud.

Olen kirjutanud ka tema pikaajalisest positsioonist FEDi tegevuse ja turgude kohta siin: Kiireloomuline hoiatus kuulsalt miljardärilt ja juhilt. Miks ta usub, et turud langevad varsti põlvili?

Ja temaga liitub veel suurem nimi - Michael Burry. Kui kuuled sellist suurt ja hirmuäratavat hoiatust, on esimene küsimus, mida küsida: kellelt see tuleb? Kas hoiatuse andja on usaldusväärne?

Jah, Burryt tuleks võtta tõsiselt, vaatamata mõnele tema hiljutisele tegevusele ja suhtumisele. Ta oli üks esimesi, kes nägi 2008. aastal USA kinnisvaramulli läbi. Veelgi enam, ta teenis 100 miljonit dollarit endale ja 700 miljonit dollarit oma investoritele. Noh, enamik inimesi tunneb teda sellepärast, et just sellest olukorrast on tehtud film.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Kas Burryl oli 2008. aastal lihtsalt õnne? Tõenäoliselt mitte. Samuti teenis ta tohutut kasumit dot-com-mulli lõhkemise ajal. Burry fond tõusis 2001. ja 2002. aastal 80%. S&P 500 indeks langes 32%.

Ja talle ei meeldi olukord praegu. Tal on selge selgitus ja põhjus. Nagu te teate, ujutas valitsus 2020. ja 2021. aastal elanikkonda tasuta sularahaga - saatis kümnetele miljonitele pangakontodele üle 5000 dollari. Samuti on ta langetanud intressimäärad nullini. Burry sõnul on need enneolematud sammud moonutanud turge ja paisutanud kõigi mullide ema - mis on alles hakanud lõhkema. Lihtsalt Burry lemmik MOAC - Mother Of All Crashes.

Alates eelmise aasta tipptasemest on S&P kukkunud koguni 27%. Kui meid tõesti ootab ees kõigi krahhide ema, võib kogukahjum läheneda 55%-le, nagu see juhtus 2008. aastal . See viiks S&P 500 umbes 2150 punktile, mis on 43% allpool praegust taset.

Enamik inimesi ei ole selleks tõesti valmis

Kuid Burry on tuntud oma agressiivselt pessimistlike vaadete poolest, mistõttu on veidi häiriv, et veel üks väga tark ja väga usaldusväärne investor on sarnaste mõtetega:

Stanley Druckenmiller ütleb, et aktsiate omamine ei ole tänapäeval "eriti mõttekas ...". Ja see on arvamus, mida tuleb võtta äärmiselt tõsiselt. Tegelikult peetakse teda laialdaselt üheks kõigi aegade viie parima investori hulka.

Ta on tagasihoidlik ja annab harva intervjuusid. Kuid tema saavutused on hämmastavad. Aastatel 1980-2010 oli tema keskmine aastane tootlus 30% aastas. Ja Druck ei ole kunagi olnud kahjumlik aasta... mitte kunagi!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

Samuti teenis ta 2001. aastal dot-com-krahhi ajal kasumit. Ja 2008. aastal teenis ta väidetavalt 260 miljonit dollarit, samal ajal kui enamik investoreid kaotas raha.

Kuid viimasel ajal on ta ikka ja jälle kordanud ja hoiatanud, et olukord ei ole tõesti hea ja et häda on tulemas. Druck on mures samal põhjusel kui Burry. Lühidalt öeldes ütleb ta, et madalad intressimäärad ja lõtv rahapoliitika olid aastatel 2011-2021 kestnud pikaajalise tõusuturu ajendid, mis lõppes selle aasta alguses.

Hindu hoiti väga pikka aega madalal. See on Bury ja Druckenmilleri sõnul üks praeguste probleemide peamisi põhjusi. Allikas

Nüüd tõstab Fed intressimäärasid ajaloo kiireimas tempos.

"Kõik need tegurid, mis põhjustavad tõusuturgu, ei ole mitte lihtsalt peatumas, vaid pöörduvad ümber, igaüks neist. Selle tulemusena on tõenäoline, et aktsiaturg on järgmise kümnendi jooksul nulli," ütles Druckenmiller.

Mida te arvate? Kas neil kahel tippinvestoril on õigus või ärkab härg taas üles ja jätkab tõusu?

Kui teile meeldivad minu artiklid ja intervjuud, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetist ja muudest allikatest saadud andmetel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.