S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Според световноизвестен икономист този необичаен ETF гарантирано ще ви предпази от безумните ходове на Фед.

Игор Иванов
25. 11. 2022
1 min read

За някои сегашната ситуация е кошмар. За други това е идеалната възможност за пазаруване. Но изборът на правилния сектор или инструмент може да бъде адски труден. Но един световноизвестен икономист твърди, че има рецепта за всички.

Мохамед Ел-Ериан е световноизвестен икономист.

В Булиос всички сме инвеститори, така че вероятно няма нужда да ви обясняваме, че държането на пари в брой може да не е разумно решение в условията на бурна инфлация. Нещо повече, сега тя е на исторически нива, които Фед не успява да укроти със странните си ходове.

Това е една от причините, поради които много инвеститори предпочитат да държат акции и облигации. Или по-често това е причината, поради която изобщо инвестираме. Но според Мохамед Ел-Ериан, който работи в университета в Кеймбридж и е главен икономически съветник на Allianz, може би е време да изберем нещо различно, нещо необичайно.

"Трябва да излезем от тези изкривени пазари, които причиниха много щети", каза той в интервю.

Напоследък и фондовият пазар, и пазарът на облигации се сринаха, а Ел-Ериан отбелязва, че когато тези пазарни корекции се случват едновременно, инвеститорите трябва да се насочат към по-рискови активи. Това е интересно, защото повечето професионалисти не се наемат да препоръчват агресивни решения или стратегии.

Основният индекс се понижава, както и доходността на облигациите. Според Ел-Ериан това е напълно неприемливо.

"От средата на август насам отново научихме, че акциите и облигациите могат да падат едновременно", казва той. "В този свят трябва да търсите краткосрочен фиксиран доход."

Само че къде да го намерим?

Можете да скриете парите под матрака си или да ги сложите в спестовна сметка. Или можете да използвате т.нар. ETF за краткосрочни облигации.

Какво представляват ETF-ите за краткосрочни облигации?

ETF-ите за облигации са вид борсово търгувани фондове, които инвестират изключително в облигации. Те приличат на взаимни фондове за облигации, тъй като държат портфейл от облигации с различни специфични стратегии - от американски държавни облигации до високодоходни облигации и дюрация.

ETF-ите за облигации се управляват пасивно и се търгуват подобно на ETF-ите за акции на основните борси.

За разлика от индивидуалните облигации, които се продават извън борсата чрез брокери, облигационните ETF се търгуват през целия ден на централизирана борса. Структурата на традиционните облигации затруднява инвеститорите да намерят облигация с привлекателна цена. ETF-ите на облигации избягват този проблем, защото се търгуват по класическия начин - като акции.

По този начин те могат да предоставят на инвеститорите възможността да получат експозиция на пазара на облигации с лекотата и прозрачността на търговията с акции. ETF-ите за облигации са и по-ликвидни от отделните облигации и взаимните фондове, които се търгуват на една цена на ден след затварянето на пазара. А по време на криза инвеститорите могат да търгуват с портфейл от облигации, дори ако базовият пазар на облигации не се представя добре.

ETF-ите на облигации изплащат лихви чрез месечен дивидент, а капиталовите печалби се изплащат чрез годишен дивидент. За данъчни цели тези дивиденти се третират като доход или капиталова печалба. Данъчната ефективност на ETF-ите за облигации обаче не е важен фактор, тъй като капиталовите печалби не играят толкова голяма роля при възвръщаемостта на облигациите, колкото при възвръщаемостта на акциите.

Типичен представител на такъв ETF може да бъде фондът $BSV+0.1% Vanguard Short-Term Bond ETF.

Фондът се фокусира предимно върху държавни ценни книжа на САЩ, които представляват 67,9% от активите му към 30 септември. Същевременно инвестира и в корпоративни и международни облигации. Понастоящем 30-дневната доходност по SEC на BSV е 4,75 %. Фондът се отличава с много нисък коефициент на разходите - само 0,04 %.

https://www.youtube.com/watch?v=lgQ3j6vUG1U

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.