S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Po mnenju svetovno znanega ekonomista vas bo ta nenavaden ETF zagotovo zaščitil pred norimi potezami FED-a.

Mladen Rudonja
25. 11. 2022
4 min read

Za nekatere so trenutne razmere prava nočna mora. Za druge je to odlična priložnost za nakupovanje. Vendar je izbira pravega sektorja ali instrumenta lahko zelo težka. Svetovno priznani ekonomist pa pravi, da ima recept za vse.

Mohamed El-Erian je svetovno znani ekonomist.

V Buliosu smo vsi vlagatelji, zato vam verjetno ni treba razlagati, da hranjenje gotovine morda ni pametna poteza v razmerah hitre inflacije. Poleg tega je zdaj na zgodovinskih ravneh, ki jih Fed ne uspe ukrotiti s svojimi nenavadnimi potezami.

To je eden od razlogov, zakaj številni vlagatelji namesto delnic in obveznic raje vlagajo v delnice in obveznice. Pogosteje pa je to razlog, zakaj sploh vlagamo. Toda po mnenju Mohameda El-Eriana, ki deluje na Univerzi v Cambridgeu in je glavni ekonomski svetovalec pri Allianzu, je morda čas, da se odločite za nekaj drugačnega, nekaj nenavadnega.

"Izstopiti moramo iz izkrivljenih trgov, ki so povzročili veliko škode," je dejal v intervjuju.

V zadnjem času sta se tako delniški kot obvezniški trg močno zmanjšala, El-Erian pa opozarja, da bi se morali vlagatelji ob hkratnih popravkih trga usmeriti v bolj tvegana sredstva. To je zanimivo, saj večina strokovnjakov ne priporoča agresivnih odločitev ali strategij.

Glavni indeks pada, prav tako pa tudi donosi obveznic. Po El-Erianovem mnenju je to popolnoma nesprejemljivo.

"Od sredine avgusta smo se ponovno naučili, da lahko delnice in obveznice padajo hkrati," pravi. "V tem svetu morate poiskati kratkoročni fiksni dohodek."

Le kje ga najti?

Denar lahko skrijete pod vzmetnico ali ga položite na varčevalni račun. Lahko pa uporabite tako imenovani ETF za kratkoročne obveznice.

Kaj so kratkoročni obvezniški ETF-ji?

Obvezniški ETF so vrsta skladov, ki trgujejo na borzi in vlagajo izključno v obveznice. Podobni so obvezniškim vzajemnim skladom, saj imajo portfelj obveznic z različnimi posebnimi strategijami - od ameriških državnih obveznic do visoko donosnih obveznic in trajanja.

Obvezniški ETF se upravljajo pasivno in se z njimi trguje podobno kot z delniškimi ETF na večjih borzah.

V nasprotju s posameznimi obveznicami, ki se prodajajo zunaj borze prek posrednikov, se z obvezniškimi ETF-ji trguje ves dan na centralizirani borzi. Zaradi strukture tradicionalnih obveznic vlagatelji težko najdejo obveznico s privlačno ceno. Obvezniški ETF-ji se tej težavi izognejo, ker trgujejo na klasičen način - kot delnice.

Tako lahko vlagateljem omogočijo, da se izpostavijo trgu obveznic z enostavnostjo in preglednostjo trgovanja z delnicami. Obvezniški ETF-ji so tudi bolj likvidni kot posamezne obveznice in vzajemni skladi, s katerimi se trguje po eni ceni na dan po zaprtju trga. V času krize lahko vlagatelji trgujejo s portfeljem obveznic, tudi če osnovni trg obveznic ne deluje dobro.

Obvezniški ETF-ji izplačujejo obresti v obliki mesečnih dividend, medtem ko se morebitni kapitalski dobički izplačujejo v obliki letnih dividend. Za davčne namene se te dividende obravnavajo kot dohodek ali kapitalski dobiček. Vendar davčna učinkovitost obvezniških ETF ni pomemben dejavnik, saj kapitalski dobički pri donosih obveznic nimajo tako velike vloge kot pri donosih delnic.

Tipičen predstavnik takega ETF je sklad Vanguard Short-Term Bond ETF.

Sklad se v veliki meri osredotoča na ameriške državne vrednostne papirje, ki so 30. septembra predstavljali 67,9 % njegovega premoženja. Hkrati vlaga tudi v podjetniške in mednarodne obveznice. Trenutno je 30-dnevna donosnost BSV 4,75 %. Sklad se ponaša z zelo nizkimi stroški, ki znašajo le 0,04 %.

https://www.youtube.com/watch?v=lgQ3j6vUG1U

Če so vam moji članki in intervjuji všeč, jim lahko sledite. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.