S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Milionář Mark Tilbury investorům prozradil nejlepší strategii pro případ, že jsme na pokraji velké hospodářské krize

Pavel Botek
26. 11. 2022
5 min read

Milionář Mark Tilbury očekává, že rok 2023 může přinést mnoho negativních překvapení. Tím hlavním by mohla být recese/deprese, která postihne akciové trhy. Dnes se podíváme na to, jak by Tilbury rozložil své portfolio v takovém období, aby byl stále profitabilní.

Mark Tilbury

Mark Tilbury je americký vzdělávací podnikatel/YouTuber a investor, který diskutuje o všem, co souvisí s investováním a pomáhá ostatním, aby se stali finančně zabezpečenými.

Mark Tilbury se domnívá, že jsme pravděpodobně blízko deprese, která nás zasáhne v roce 2023. Deprese je opakem recese, označuje stav trhu, produktu, měny nebo cenného papíru charakterizovaného poklesem cen, nízkým objemem obchodování a nedostatkem kupujících.

Poslední deprese byla zaznamenána v roce 1929. Na rovinu vám řeknu, že její dopady byly enormní, akcie ztratily téměř 90% své hodnoty. ''Výhoda'' recese je v tom, že se jedná o záležitost v rámci pár měsíců, kdežto deprese je pokles ekonomické aktivity, která trvá roky. Slovy Tilburyho: Deprese je taková recese na steroidech.

Přesná definice délky anebo počtu opakujících se poklesů v podstatě neexistuje. Některé zdroje uvádí, že ekonomická deprese musí trvat nejméně dva roky, tedy dva hospodářské cykly. Ovšem najde se i výklad, že za ní můžeme považovat pokles, který postupně přesáhne 10% HDP.

Tento pojem je většinou spojený s větší krizí a využíván spíše v médiích, kterým se tento termín velice líbí a často jej doslova nadužívají. Například Velká deprese v USA mezi roky 1929 až 1933, která měla dopad na ekonomiky celého světa způsobila jen ve Spojených státech propad HDP o neuvěřitelných 33%.

Zajímavý je i jeden odborný výklad, který definuje ekonomickou depresi v rámci historických grafů vývoje ekonomiky. Udává období poklesu, kdy začátkem je vrchol růstu a koncem spodní hranice.

Aby se ekonomika dostala s dlouhotrvající deprese jsou většinou nutné zavést veřejně nepříliš oblíbené řešení. Nestačí tedy například zvýšit daně, je nutné zároveň razantně snížit výdaje a také podpořit ekonomiku. Pro ekonomickou depresi je velice charakteristické, že se postupně na ní nabaluje stále větší množství problémů. Například s propadem zaměstnanosti klesá i kupní síla obyvatelstva, které se nadmíru zadlužuje. Bez státu, národních bank či dokonce nadnárodních zásahů je velice obtížné a hlavně pro obyvatelstvo bolestivé ukončit toto období. Ekonomické deprese jsou také uváděné jako důvod proč státy vstupují do ekonomických aliancí a mají mezi sebou různé pakty. Společně totiž navzájem mohou podpořit své ekonomiky a zkusit nastartovat růst.

Na grafu krásně vidíte, jak Dow Jones klesal v průběhu let během deprese (od 1929).

Pokud tedy tento scénář nastane, Tilbury doporučuje rozložit své portfolio následovně 👇

Tilbury v první řadě doporučuje nízkorizikové investice, které jsou však i v takové době výnosné. O co se jedná? Jsou to dluhopisy. Sazby jsou aktuálně nejvyšší za posledních 15 let, což vám zaručí slušný a především stabilní pevný výnos. V tomto případě však Tilbury říká, aby zde každý ''zaparkoval'' pouze určitou část peněz.

  • Mimo jiné také říká, že v takové době by se měl každý uskromnit, zbavit se nejlépe dluhů a zbytečných výdajů.

Jeho hlavní strategie a investiční plán bude v případě deprese následující 👇

  • 5% by vynaložil na vysoce rizikové investice (především krypto).
  • 25% budou jednotlivé akcie (nejlépe s dividendovým výnosem, nízkými náklady na provoz a ''nesmrtelným produktem'').
  • 70% budou nízkorizikové investice - Indexové fondy, nemovitosti a v určité míře dluhopisy).

Tato strategie je z jeho strany úplným opakem normálu, Tilbury byl vždy zastánce středně až vysoce rizikových investic (krypto, akcie). V případě deprese se však věci mění a investor musí být připraven (dlouhodobé investice s nižším rizikem).

Pokud vás zajímá do čeho Tilbury investuje přesně, tak vás odkážu na mé předchozí články, kde právě tohle rozebírám:

  1. Milionář Mark Tilbury doporučuje tyto 3 indexové fondy, které vás učiní bohatými | Bulios
  2. Milionář Mark Tilbury doporučuje těchto 5 akcií, které by nakoupil ve svých 20 letech s vidinou bohatství | Bulios

Pokud vás zajímá, co vše Tilbury řekl o jeho přípravě na možnou krizi, tak vás přesměruji na video, které jsem stručněji zpracoval do tohoto článku 👇

(71) How To Prepare For The Great Depression Of 2023 - YouTube

  • Jak by vypadalo vaše portfolio, kdyby nastala ekonomická deprese? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.