S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Legendární Bill Ackman říká, že je nutné stisknout tlačítko STOP, jinak nás Fed přivede do záhuby

Dominik Petrnoušek
26. 11. 2022
4 min read

Legendární investor a manažer má naprosto jasný názor na Fed. Kritizuje totiž jeho kroky, které nás podle něj přivedou do záhuby - nedupneme-li na brzdu.

Bill Ackman je jednou z největších současných investičních legend

Miliardář, manažer a aktivistický investor Bill Ackman již od konce loňského roku naléhá na Federální rezervní systém, aby se vážně zabýval inflací.

Nyní má už i pochybnosti o samotné schopnosti americké centrální banky tento jev vůbec nějak regulovat. A myslí si, že ceny akcií by mohly zůstat pod tlakem, protože sazby zůstanou v tomto novém prostředí vysoké.

Sazby jsou na výrazně vysoké úrovni už nyní. Zdroj

Zakladatel a generální ředitel Pershing Square Capital ve čtvrtletním hovoru s investory uvedl, že úrokové sazby jsou "významně pod úrovní, na které by být měly".

"Myslíme si, že to samozřejmě představuje riziko pro akcie," řekl Ackman. "A součástí naší teze je, že inflace bude strukturálně vyšší. Nevěříme, že je pravděpodobné, že Federální rezervní systém bude schopen dostat inflaci zpět na konzistentní 2% úroveň," dodal Ackman.

To není z úst takového esa úplně pozitivní zpráva. Ackmanova vlastní společnost Pershing Square Holdings se k 15. listopadu od počátku roku propadla jen o přibližně 9 %, zatímco index S&P 500 klesl o přibližně 18 %.

https://www.youtube.com/watch?v=6BL5r5oFGYU

Ackman, který na začátku letošního roku podporoval agresivní kroky Fedu a v červenci vyzval ke zvýšení sazeb o celý procentní bod, se domnívá, že geopolitické úvahy udrží inflaci trvale vysokou. A to i přes veškeré super agresivní kroky Fedu.

"Rizika dodavatelského řetězce, s nimiž se lidé v posledním roce mimořádně setkali, přiměla téměř každého amerického podnikatele přehodnotit outsourcované nebo zámořské dodavatelské řetězce," řekl. "Mnohem více se jich uchýlí k podnikání doma - a podnikání zde je dražší."

Růst mezd ve světě, přechod na alternativní zdroje energie, de-globalizace a posun k domácím zdrojům a výrobě, to vše podle Ackmana zatíží schopnost Fedu snížit inflaci.

Představitelé Fedu letos šestkrát zvýšili svou klíčovou úrokovou sazbu, včetně čtyř po sobě jdoucích zvýšení o 75 bazických bodů v období od června do listopadu. Díky těmto krokům se sazba Fed Funds dostala do nového rozpětí 3,75 % až 4 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2008, přičemž se očekává její další zvyšování.

https://www.youtube.com/watch?v=wccriaO3KAQ

Inflace se v říjnu oproti předchozímu měsíci mírně snížila, ale při meziročním tempu 7,7 % se stále drží blízko čtyřicetiletého maxima, a to navzdory snahám Federálního rezervního systému dostat ceny pod kontrolu.

Inflace se i přes pokles pohybuje na extrémně vysokých úrovních. Zdroj

Ackmanovy čtvrteční výroky odrážejí názor, který mezi některými stratégy na Wall Street rezonuje víc a víc: pokusy Fedu zkrotit poptávku nemohou napravit sekulární makroekonomické změny, jako jsou rostoucí reálné sazby, nedostatek pracovních sil a trvalé změny v globálním dodavatelském řetězci.

Jednoduše Wall Street trochu přestává Fedu věřit, že inflaci vůbec zkrotí.

Podle Ackmana by tedy měla přijít naprosto radikální změna. Bude nutné zadupnout brzdu. Otázkou je ale hlavně to, jestli bude existovat dost silná brzda pro takto rozjetý vlak.

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.