S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Analiza družbe Canadian Pacific Railway, ki jo je v tretjem četrtletju v veliki meri kupil milijarder Bill Ackman

Mladen Rudonja
26. 11. 2022
5 min read

Obrazci 13F so že nekaj dni prosto dostopni, kar pomeni, da lahko posamezni vlagatelji preučijo, kaj so veliki igralci kupovali v tretjem četrtletju letošnjega leta. Oglejte si portfelj enega najbolj znanih vlagateljev danes, Billa Ackmana.

Ackman je ameriški milijarder, ustanovitelj in izvršni direktor družbe Pershing Square Capital Management.

Kdo je Bill Ackman

Bill Ackman je ustanovitelj in izvršni direktor družbe Pershing Square Capital Management, ki upravlja hedge sklade. Zaradi svojega naložbenega pristopa je aktivistični vlagatelj. Forbes je leta 2022 Ackmanovo neto premoženje ocenil na 2,8 milijarde dolarjev.

Od leta 2022 so delniške pozicije sklada Pershing Square na letni ravni nižje za približno 22 %. Zaradi Ackmanove varovalke pa je njegov sklad od 17. novembra 2022 nižji le za približno 8 %. Kar zadeva Ackmanovo varovalko, je njegovo podjetje z Ackmanovo stavo, da se bodo obrestne mere zvišale, zaslužilo približno 2 milijardi USD.

Glede inflacije je Ackman dejal, da bi lahko bila inflacija strukturno višja, kot je bila v preteklosti. Ackman pravi: "Ne verjamemo, da bo Fed znižal obrestno mero na 2 odstotka." Ackman meni, da zaradi deglobalizacije zunanje izvajanje na trgih poceni delovne sile v prihodnosti morda ne bo več tako poceni. Ackman tudi meni, da bi bil prehod na alternativne vire energije lahko drag.

Portfelj družbe Pershing Square Capital Management

Kar zadeva stave Billa Ackmana, je imel Pershing Square 30. septembra položaj v šestih delnicah: The Howard Hughes Corporation, Canadian Pacific Railway Limited, Hilton Worldwide Holdings, Restaurant Brands International, Chipotle Mexican Grill in Lowe's Companies .

Družba Pershing Square Capital Management je v tretjem četrtletju za 418 % povečala svoj delež v družbi Canadian Pacific Railway Limited in obdobje končala z več kot 15,2 milijona delnic v vrednosti skoraj 1,02 milijarde dolarjev.

Bill Ackman je avgusta v pismu vlagateljem komentiral družbo Canadian Pacific Railway Limited.

CP je visokokakovostno podjetje, zaščiteno pred inflacijo, ki ga vodi najboljša vodstvena ekipa v svojem razredu in deluje v oligopolni panogi z znatnimi ovirami za vstop. Menimo, da so obeti družbe CP zaradi izboljšanja obsega in cen v kombinaciji s prihajajočim prevzemom družbe Kansas City Southern ("KCS"), ki se bo preoblikovala, dobri.

Bill Ackman je v tretjem četrtletju znatno povečal svoj položaj v družbi Canadian Pacific Railway Limited

Canadian Pacific Railway Limited $CP-0.6%

DružbaCanadian Pacific Railway Limited ima skupaj s svojimi hčerinskimi družbami v lasti in upravljanju transkontinentalne tovorne železnice v Kanadi in Združenih državah Amerike. Podjetje prevaža blago, vključno z žitom, premogom, pepeliko, gnojili in žveplom, ter tovorno blago, kot so energija, kemikalije in plastika, kovine, minerali ter potrošniški, avtomobilski in gozdni izdelki. Prevaža tudi intermodalni tovor, vključno z maloprodajnim blagom v čezmorskih zabojnikih. Podjetje ponuja železniške in intermodalne prevozne storitve prek omrežja, dolgega približno 13.000 milj, ki oskrbuje komercialna središča v Quebecu in Britanski Kolumbiji v Kanadi ter na severovzhodu in srednjem zahodu Združenih držav Amerike. Družba Canadian Pacific Railway je bila ustanovljena leta 1881 in ima sedež v Calgaryju v Kanadi.

Delnica družbe CP se je v zadnjih 5 letih povečala za 131,13 %.
  • Industrija.
  • Regije: Kanada, ZDA
  • Število zaposlenih: 13.087
  • Dejavnost: prevoz blaga, predvsem po železnici
  • Konkurenca: CSX, Canadian National Railway, Norfolk Southern in Union Pacific

Finančni podatki

V tretjem četrtletju je podjetje poročalo o prilagojenem dobičku na delnico v višini 0,97 ameriških dolarjev ob prihodkih v višini 2,312 milijarde ameriških dolarjev, v primerjavi z 0,88 in 1,942 milijarde ameriških dolarjev v letu 2021. Ackman meni, da bi lahko v prihodnosti združitev družb Canadian Pacific Railway Limited in Kansas City Southern ustvarila dodatne priložnosti za rast.

Rezultati družbe CP za tretje četrtletje

Dividende

Družba Canadian Pacific Railway Limited izplačuje dividende že 20 let. V zadnjih petih letih se je ta dividenda letno povečevala po povprečni stopnji 12,57 % in trenutno znaša 0,76 USD, kar pomeni 0,7-odstotni donos. Podjetje se ponaša tudi z dobrim 20-odstotnim izplačilnim razmerjem.

Vrednotenje podjetja

Tržna kapitalizacija na dan 23. 11. 2022 je znašala 75,205 milijarde dolarjev. Vključno z neto dolgom je vrednost podjetja (EV) celotnega podjetja znašala 88,69 milijarde dolarjev.

Tako se CP glede na mnogokratnik EV/EBITDA trguje po 27,21-kratni vrednosti 12-mesečnega EBITDA ali 27-kratni vrednosti pričakovanega dobička EBITDA za leto 2023.

Razmerje P/E znaša 34,38-kratnik glede na dobiček na delnico v višini 2,34 USD v zadnjih 12 mesecih oziroma 23,8-kratnik glede na pričakovano vrednost za leto 2023.

Priporočila analitikov

Napoved cen delnic CP

Na podlagi ciljnih cen 14 analitikov Wall Streeta je 12-mesečna povprečna ciljna cena za delnice družbe CP 79,97 USD z visoko napovedjo 87,25 USD in nizko napovedjo 58,91 USD. Povprečna ciljna cena predstavlja -0,58-odstotno spremembo glede na zadnjo ciljno ceno 80,44 USD.

IZJAVA: Vse informacije v tem dokumentu so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.