S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Pasivní příjem jednoduše: Tyto 2 dividendové strategie by měl ovládat každý investor.

Martin Bartkovský
26. 11. 2022
9 min read

Každý má rád, když mu z dividend přijde jednou za čas nějaký ten dolar na účet. Většina investorů ale dividendy podceňuje, a už hlouběji nezkoumá možnosti, jakými se dá dosáhnout nádherného dividendového příjmu. Dnes si ukážeme 2 strategie, které vám pomůžou budovat váš pasivní příjem efektivně.

Pro většinu investorů znamená dividendová strategie to, že zkrátka nakupují jenom akcie, které vyplácejí dividendu. To je vše. Ti zdatnější se potom tyto akcie snaží nakupovat jako podhodnocené. Ale i v této strategii se dá najít řád, a můžete ji používat efektivněji než většina investorů. Samozřejmě i zde platí, jako u každé jiné strategie, že musíte mít plán, a musíte vědět, co chcete. Zde se vaše rozhodování bude odrážet hlavně od toho, kolik investičního času máte před sebou. Pokud jste mladí a máte celou investiční kariéru před sebou, pak zde máte samozřejmě daleko více možností, než starší lidé.

Investice do dividendového růstu

První strategií je takzvaná investice do dividendového růstu. Jde o to, že se snažíme vybírat společnosti, které jsou schopny dividendu v budoucnu zvyšovat, aniž by tuto dividendu musely financovat třeba dluhem. Většinou se zde bavíme o společnostech, které mají nižší dividendový výnos. Zde pro představu máte příklad, jak tato strategie funguje. Zvolil jsem záměrně větší čísla, aby byl vidět hlavní účel této strategie.

Dejme tomu, že koupíte 1 akcii za 100 dolarů. Koupíte jenom tento jediný kus. Společnost vyplácí dividendový výnos ve výši 3 % ročně, v našem případě to jsou teda 3 dolary ročně. Na akcii nyní zapomeneme, ale po třeba 3 letech si zase na ni vzpomeneme a podíváme se na ni. Zjistíme, že společnost už nevyplácí 3 dolary ročně, ale například 5 dolarů ročně, tudíž dividendový výnos námi držené akcie je najednou 5 %.

Zde jde tedy o to, že se za každou cenu nehoníte za vysokými dividendovými výnosy, ale jsme ochotni si na ně počkat. Pokud jste trpěliví, budete v budoucnu odměněni daleko vyššími dividendami, než kdybyste nyní šli za každou cenu pro nejvyšší dividendový výnos. Čím více kapitálu potom do této strategie dáváte, tím více se peníze kumulují, a tím rychleji a efektivněji dokážete zvyšovat svůj pasivní příjem.

Jak ale najít ty správné společnosti, které by mohly zvyšovat své dividendy? Záměrně píšu mohly, protože nikde není dané, že společnost dividendy musí zvyšovat. Společnost může mít ty nejlepší předpoklady pro zvyšování dividend, ale rozhodne se ponechat dividendu stejnou. Klíčem k úspěchu tedy není najít a nakupovat jednu, nebo třeba dvě takové společnosti. Klíčem k úspěchu je vybrat x společností s největším potenciálem pro zvyšování dividend.

Jaké předpoklady jsou tedy pro růst dividend? Zaprvé se vždy musíme dívat, zda je reálné, že tržby, zisky a cashflow společnosti poroste i v budoucnu. Firmy totiž vyplácí dividendu jako část zisku, takže pokud tyto aspekty firmy porostou, tak je zde pravděpodobnost, že firma bude dividendy zvyšovat. Důležité je také se podívat na nastavení firemní politiky, je společnost nakloněna k výplatám dividend? Napovědět nám může i historický růst dividend a výplatní poměr. Pokud třeba společnost má výplatní poměr ve výši 25 %, tak to znamená, že vyplácí jednoduše řečeno 25 % toho, co by mohla. Samozřejmě i zde je potřeba brát v potaz finanční zdraví společnosti.

Pokud bychom vzali tyto předpoklady v úvahu, tak budeme hledat společnosti, které jsou stabilní a zavedené. Tyto společnosti by měli tvořit základ, dále se také můžeme poohlédnout po menších společnostech, ale zde musíme dbát na to, ať jsou finančně zdravé. Další věcí, kterou budeme u těchto společností hledat, je výplatní poměr. Zde je ideální se zaměřovat na společnosti s nižším výplatním poměrem. Pokud by zde byl výplatní poměr moc vysoký, tak je zde potřeba růstu tržeb, zisků a volného cashflow společnosti. Nejideálnější jsou společnosti, které historicky zvyšují dividendy, a zároveň mají nízký výplatní poměr. Já osobně si ještě u těchto společností ověřuji, zda je dividenda krytá z volného cashflow. Zkrátka požaduji, aby společnost vyplácela méně na dividendách, než je její volné cashflow.

Investice do dividendového výnosu

Toto je strategie, kterou používá většina investorů. V této strategii jde zkrátka o získání co nejvyššího aktuálního dividendového výnosu. Společnosti s vysokým dividendovým výnosem většinou mají vysoký výplatní poměr, a nedochází zde k růstu dividend, nebo ne aspoň k tak výraznému jako v předchozím případě. Tato strategie se používá k budování aktuálního pasivního příjmu. Níže na příkladu si ukážeme, jak tato strategie funguje, a i rozdíl mezi touto a předchozí strategií.

Pro příklad: Zdědil jsem milion korun. Rozhodnu se že chci tento milion investovat a chci pasivní příjem hned co největší, takže použiji strategii do dividendového výnosu. Investuji tedy milion korun a můj dividendový výnos je zde například 10 %. Budu tedy dostávat 100 000 korun ročně. To je všechno. Dokud neinvestuji další peníze tak budu dostávat 100 000 korun ročně. Samozřejmě dividendy můžeme reinvestovat, ale pro jednoduchost to nechme takhle.

Ta samá situace. Mám milion, ale tentokrát se ho rozhodnu investovat do dividendového růstu. Jsem mladý a na začátku své investiční kariéry, to platí i v prvním případě. Najdu si tedy společnost s dividendovým výnosem ve výši 3 % ročně, ale s potenciálem růstu dividendy. První rok mám tedy z dividend 30 000 korun ročně. V následujících letech jsem jenom pro příklad vzal průměrný roční růst dividend ETF $SPY+1.2%  od roku 1997, který byl zhruba 10 % ročně. Nyní mi bude zhruba 13 let trvat, než se můj dividendový příjem vyšplhá na 100 000 korun ročně. Ale pokud jsem ten milion investoval například v 25 letech, tak v 50 letech mám dividendový příjem vy výši zhruba 325 000 korun ročně, zatímco v předchozím případě budu furt na dividendovém příjmu ve výši 100 000 korun ročně.

U strategie investic do dividendového výnosu se zkrátka snažíme hledat akcie s co nejvyšším dividendovým výnosem. Je tu jedna věc, na kterou si je třeba dát pozor, a to kromě samotné analýzy společností je krytí dividend. Nenechte se zlákat zbytečně přehnanými dividendovými výnosy, a kontrolujte si hlavně finanční zdraví společnosti a to, zda má společnost dostatek prostředků pro výplatu dividend. Tímto omezíte riziko, že by společnost mohla v budoucnu své dividendy snižovat, nebo že by je přestala vyplácet úplně.

Už rozumíte rozdílu mezi investicí do růstu dividend a do dividendového výnosu?

Kombinace

Zde se nejedná tak úplně o samostatnou strategii, ale o nastínění toho, jak například můžete tyto strategie využít a zkombinovat. Kombinací nemyslím úplně to, že byste celou svoji kariéru měli mít v portfoliu zastoupeny obě strategie, ale to, kdy a jak tyto strategie použít. Zde bude hlavně záležet na vašem časovém horizontu, po který budete investovat.

První skupinou, na kterou se podíváme, jsou starší lidé. Tím myslím lidi, kteří mají například před důchodem a mají nějaké peníze navíc. Zde je nejjednodušší cesta investovat čistě do dividendového výnosu. Proč? Protože pokud budeme vycházet z modelového příkladu výše, tak zde vyplívá, že po dobu prvních zhruba 13 let je výhodnější strategie do dividendového výnosu. Až teprve potom se začne projevovat kouzlo strategie investice do růstu dividend.

Mladí lidé si s těmito strategiemi mohou více pohrát, protože mají daleko delší horizont. Z mého pohledu je nejefektivnější využití těchto strategií pro mladé lidi, kteří mají dlouhý časový horizont a trpělivost, takové, že člověk začne se strategií investice do růstu dividend, a před odchodem do důchodu, nebo respektive před rozhodnutím o odchodu vybere z této strategie peníze a zaměří se na strategii investice do dividendového výnosu. Případně mohou zůstat pouze u strategie investice do dividendového růstu.

Pokud jste tedy dividendoví investoři, tak si určitě zkontrolujte své portfolia a zvažte, zda používáte dividendový potenciál efektivně. Důležité, na co myslet, je ať má společnost dostatek peněz na výplatu dividendy, a dividendu nefinancuje na dluh. Další důležitá věc je nenechat se zlákat příliš vysokým dividendovým výnosem, a hlídat si finanční zdraví firem. Pokud toto dodržíte, tak bude pro vás budování pasivního příjmu formou dividend hračka.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.