S&P 500 ^GSPC 5,028.48 -0.85%
Meta META $435.63 -11.73%
Microsoft MSFT $394.81 -3.48%
Nvidia NVDA $818.64 +2.75%
Amazon AMZN $172.44 -2.35%
Alphabet GOOG $157.44 -2.27%
Tesla TSLA $162.86 +0.45%
Apple AAPL $169.20 +0.11%

2 dividendové akcie ze stabilního sektoru, které by měl každý investor znát

Dominik Petrnoušek
27. 11. 2022
3 min read

Není úplně pozitivní situace, což nutí investory volit spíš bezpečnější sektory a akcie. Právě na dvě takové se důkladně podíváme v tomto článku!

Banky jsou rozhodně jedním ze stabilnějších sektorů

Pojdme rovnou na věc. Tentokrát se podíváme na dvě společnosti z bankovního sektoru, který je obecně považován za jeden z těch stabilnějších a bezpečnějších.

Citigroup $C-1.3% 

Citigroup se sídlem v New Yorku je celosvětově diverzifikovaná finanční holdingová společnost poskytující řadu finančních produktů a služeb. Společnost, která patří mezi čtyři největší americké banky, má přibližně 200 milionů účtů zákazníků ve 160 zemích a jurisdikcích.

Akcie Citigroup jsou tak nějak v "normě" letošního roku

Diverzifikovaný obchodní model, zaměření na hlavní činnosti a zefektivnění mezinárodních spotřebitelských aktivit budou i nadále hnací silou růstu společnosti. Citi pokračuje v optimalizaci pobočkové sítě se zaměřením na klíčové městské trhy a zdokonalování digitálních kanálů. Rovněž vyvíjí úsilí o zjednodušení provozu a snížení nákladů. Všechny tyto iniciativy dost možná pomohou zvýšit její ziskovost a efektivitu v dlouhodobém horizontu.

Dividendový výnos akcie činí 4,16 % a pětiletý anualizovaný růst dividendy 9,04 %. Výplatní poměr společnosti C v současné době činí 26 % zisku. Podívejte se na historii dividend společnosti Citigroup zde.

Graf vývoje dividendy Citigroup
Predikce ceny Citigroup. Zdroj

Truist Financial  $TFC-2.6% 

Společnost Truist Financial, která vznikla spojením BB&T Corp a SunTrust Banks, je šestou největší komerční bankou ve Spojených státech. Společnost nabízí řadu služeb spotřebitelům i komerčním klientům prostřednictvím 2 119 bankovních poboček a 3 185 bankomatů.

I TFC koreluje s trhem

Stabilní růst úvěrů, vyšší úrokové sazby a snaha společnosti Truist Financial o zlepšení příjmů z poplatků budou zžejmě pozitivními faktory pro společnost. Také provádí strategické akvizice, aby dále podpořila růst příjmů z poplatků. V posledních několika letech získala společnosti BankDirect Capital Finance, BenefitMall, Kensington Vanguard National Land Services a Constellation Affiliated Partners, aby posílila pojišťovací činnost. Vzhledem k dostatečné likviditě je méně pravděpodobné, že TFC nebude splácet úroky a dluhy, a to i v případě zhoršení ekonomické situace.

https://www.youtube.com/watch?v=5J89DCW_nQA

Dividendový výnos společnosti činí 4,49 % a pětiletý anualizovaný růst dividendy 7,64 %. V současné době činí výplatní poměr společnosti TFC 41 % zisku. Dividendovou historii společnosti Truist Financial si můžete prohlédnout zde.

I zde je dividenda poměrně slušná. Zdroj

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.