S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Komunita investorů rozhodla: Budoucnost automobilového průmyslu bude vypadat následovně

Pavel Botek
27. 11. 2022
5 min read

Další průzkum v naší investorské komunitě ukazuje, koho investoři dlouhodobě preferují v oblasti elektro/automobilů. Nejenže jsem zjistil názory a pohledy vícero investorů, průzkum i jasně ukazuje, kterého výrobce investoři vyzdvihují jakožto krále v roce 2040.

Elektromobily x Auta se spalovacím motorem?

Zadání znělo:

Píše se rok 2040 - Celosvětově budou dominovat:

A, Auta se spalovacím motorem 

B, Elektromobily 

Který výrobce bude dominovat a bude mít největší podíl na trhu? 

Zde si můžete přečíst pár zajímavých odpovědí investorů 👇

Já osobně doufám, že se podaří zefektivnit vodík a to nejen co se dopravy týče, ale i skladování energie ( a ne, nemám nakoupený $PLUG).

Můj tip je VW - už nejednou opanovali trh v Evropě i Americe. Mají přímo v názvu to, za čím jdou a na co cílí. Dostupný, funkční, kvalitní. Nic proti ní nemám, ale Tesla je trošku naleštěná bída. ve srovnání s evropskými výrobci. V Asii, tam je asi jasno, která automobilka to je.

..stopro nějaká Čína.

Budou to stejné značky jako tady byly doposud. Akorát se přizpůsobí. Tesla dominovat stopro nebude.

Já bych si vsadil na vodík..

Elektrická ale Tesla to nebude.

Spalovací motory na paliva jiná než benzín a nafta, např. vodík, syntetická paliva, tipuju dominanci VW (Porsche už staví továrnu na syntetická paliva v Chile) a Hyundai - soustředí se na vývoj vodíkových aut, možná ještě Toyota.

Bude to B, a to už v roce 2030 👇

V prostředí automobilek pracuji a vím co vyvíjíme pro Mercedes na rok 2026. AMG čistě v elektro. Tento směr je silné tlačený ale nejsem přesvědčen, že na to jsou ekonomiky připravené. Co takový požár 2-3 elektroaut v jednom okrese - hasiči také nejsou připraveni.

B - Tak je to o 18 rokov ked si pozriem na technologie plus vlastne vsetko ostatne kde boli pred 18tymi rokmi tak mi to takto vychadza ale svet sa asi rozdeli na dve časti, v tych chudobnych castiach bude A ,v modernom svete B.

B o tom sem přesvědčen už dlouho. Důvod je jednoduchý v roce 2040 budou elektromobily už dostupné a provozní náklady na elektromobily jsou výrazně příznivější. Navíc se sníží určitě počet aut a to jak díky Autopilotovi, carsharingu nebo i díky tomu že ve více scénářích prostě nebude dávat smysl auto. Navíc technologie v té době bude výrazně dál a plus ceny benzínu budou tak vysoké že se spalovák nevyplatí. Jinak nějaký podíl na trhu je těžké odhadovat protože vidím hromadu nadějných startupů a nových automobilek s Asie.

Celosvětově určitě A. Rozvojové země, infrastruktura, množství lithia, země s extrémními podmínkami, omezení dotací, zdražení elektřiny...těch vlivů je tam hodně. Určitě bude mít EV významný podíl, ale ve většinu nevěřím.

Na elektroauta pro masovější rozšíření není ve světě vybudována infrastruktura. Ne každý bydlí v domě, většina lidi ve městech žije ve vezacich. Tam nabijet auta nepůjde a ne všichni mají nabíječku poblíž. Na velké odběry nejsou stavěny ani přenosové sítě a už vůbec je zdroje.

Co celkově z průzkumu vyplývá?

  • Přestože jsou investoři v určitých ohledech skeptičtí, tak rok 2040 vidí na dominanci EV. Největším problémem u EV je však nabíjecí infrastruktura a cenová dostupnost, což není až takový problém, jelikož se stále bavíme o horizontu 18 let (z hlediska průzkumu).
  • Část investorů ale ''spalováky'' nezavrhuje, jelikož věří, že cenová dostupnost a určité přednosti těchto aut budou hrát hlavní roli právě pro běžné lidi. No a často se také zmiňuje, že nižší a střední třída zkrátka nebude mít finance na EV, což podpoří udržení spalováků.
  • Překvapivě zde napsalo i pár investorů, kteří věří v budoucí rozlet vodíku a vodíkových aut. To ale velká část investorů zavrhuje, jelikož si myslí, že budoucnost už musí patřit EV - nejen z hlediska potenciálu, ale i masového ''protlačování'' EV.

Pokud se zaměříme na konkrétní výrobce, tak je zde jasná dominance 2 výrobců 👇

  1. Jednoznačně dominovala Tesla $TSLA-1.9%, která je plně zaměřena na výrobu a prodej EV.... Na druhou stranu - Tesla vedla i na straně poražených, mnoho investorů ji stejně tak zavrhlo.
  2. Těsně za ní se drží Volkswagen - Zde investoři spoléhají na dlouhodobou dominanci a budoucí vstup do pole hráčů EV, jakožto budoucího lídra.
  3. Třetí místo nepatří nikomu konkrétnímu (hlasy jsou rozprostřené mezi vícero jmen). Často se však opakuje názor, že by mohl dominovat nějaký výrobce z Číny.

Průzkum jsem sice vedl na několika soc. sítích, ale hlavní část odpovědí a názorů naleznete zde 👇

Uživatel Bulios CZ/SK na Twitteru: „Pojďme na další průzkum 🤩 Píše se rok 2040 - Celosvětově budou dominovat: A, Auta se spalovacím motorem B, Elektromobily Který výrobce bude dominovat a bude mít největší podíl na trhu? 🤔 https://t.co/Ib6esahapR“ / Twitter

  • A co si myslíte vy? Kdo bude v roce 2040 dominovat? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.