S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Foot Locker: Ali lahko novi izvršni direktor obrne negativni razvoj podjetja v zadnjih mesecih? Rezultati za 3.…

Mladen Rudonja
27. 11. 2022
5 min read

Delnice trgovcev na drobno, vključno z družbo Foot Locker, so letos padle v nemilost vlagateljev. Vendar si podjetje FL zdaj počasi vrača izgubljeno zaupanje, kar dokazujejo tudi zadnji četrtletni rezultati.

maloprodajna dejavnost podjetja Foot Locker

Foot Locker se znebi odvisnosti od podjetja Nike

To četrtletje je bilo prvo obdobje, v katerem je bilo v trgovinah zaznati upad izdelkov Nike. V začetku leta je podjetje Foot Locker $FL-4.1% sporočilo, da bo količina izdelkov Nike v njegovih trgovinah precej manjša, saj je proizvajalec športne obutve in oblačil pospešil prehod na prodajo DTC (neposredno potrošnikom). Čeprav je ta poteza sprva povzročila, da je trgovec na drobno objavil slabe napovedi za leto 2022, je nedavno spodbudila tudi podjetje Foot Locker, da se je oprlo na druge blagovne znamke z visokim povpraševanjem.

"Potrošniki zahtevajo izbiro in raznolikost," je v petek v pogovoru z analitiki dejala izvršna direktorica podjetja Foot Locker Mary Dillon. Novopečena izvršna direktorica je dejala, da se bo podjetje preusmerilo od osredotočenosti na izdelke k osredotočenosti na potrošnika, in dodala, da večina vrhunskih strank podjetja Foot Locker običajno kupuje izdelke treh ali več blagovnih znamk.

Dillon je opozoril na rast prodaje blagovnih znamk, ki niso Nike, kot so Adidas, Puma, Hoka, On, Crocs in New Balance.

Vzačetku tega tedna je podjetje Foot Locker napovedalo razširitev partnerstva s podjetjem Puma, ki bo prineslo več košarkarskih izdelkov in ekskluzivnih kolekcij za trgovca na drobno, kar vključuje nadaljnji ekskluzivni dostop do čevljev zvezdnika NBA LaMelo Balla, kot so MB.02, ki so bili izdani oktobra. Prodaja podjetja Puma v trgovini Foot Locker se je v tretjem četrtletju povečala z visoko enomestno številko.

Tudi Adidas, ki je maja napovedal razširjeno partnerstvo z družbo Foot Locker, je v tretjem četrtletju dosegel srednjo enomestno rast. Prodaja izdelkov Ugg se je povečala za skoraj 50 %, povečala pa se je tudi prodaja izdelkov Crocs, Converse in New Balance. Prav tako se je ohranil zagon blagovnih znamk On in Hoka, kar je pripomoglo k temu, da se je med kupce vključilo več tekačev in ljubiteljev športnih copat.

Številke za 3. četrtletje

Skupna prodaja se je v tretjem četrtletju na podlagi konstantne valute povečala za 3,3 %. Prodaja v primerljivih trgovinah se je na letni ravni povečala za 0,8 %, dobiček na delnico je znašal 1,01 USD, dobiček na delnico, ki ni bil izračunan na podlagi GAP, pa 1,27 USD.

Izkaz zaslužka in prihodkov

Podjetje Foot Locker je z blagovno znamko Nike še vedno uspešno in Dillon pričakuje, da bo prodaja Nike konec leta višja od prvotno pričakovane. Vendar prodaja ni odvisna samo od ene blagovne znamke.

Podjetje Foot Locker je zaradi dobrega četrtletja izboljšalo napovedi za četrto četrtletje in celotno leto ter zdaj pričakuje, da se bo prodaja v letu 2022 zmanjšala za 4 % do 5 %, pri čemer navaja močne trende povpraševanja in razpoložljivost zalog. Pričakuje se, da bo dobiček na dobiček leta 2022 znašal med 4,42 in 4,50 dolarja, medtem ko je bil prejšnji razpon med 4,25 in 4,45 dolarja.

Novi izvršni direktor v podjetju Foot Locker

Spomnimo se na novega glavnega izvršnega direktorja. Avgusta je družba FL napovedala, da bo nova predsednica in izvršna direktorica družbe FL postala Mary Dillon, nekdanja izvršna direktorica podjetja Ulta Beauty. Novica je navdušila trg in delnica družbe FL je zrasla za 19 %. Dillon je bil osem let generalni direktor družbe ULTA.

Mary Diilon je nekdanja izvršna direktorica družbe Ultra

Preden se je pridružila družbi FL, je dosegla izjemen rekord, saj je potrojila ceno delnic družbe ULTA in podvojila število trgovin v njeni mreži. Del njene strategije v podjetju ULTA je bila tudi rast e-trgovine.

Pomembne pobude za družbo FL so nadaljnja selitev trgovin iz nakupovalnih središč, povečanje prodaje v e-trgovini in diverzifikacija nabora trgovcev na drobno. Dillon ima bogate izkušnje s povečevanjem števila trgovin in širjenjem e-trgovine za specializirane trgovce na drobno. Še ena ključna pobuda družbe FL bo podpora skupnosti proizvajalcev športnih copat v njenih trgovinah in Dillon ima izkušnje tudi s to pobudo. Opravila je izjemno delo, da so trgovine ULTA postale vrhunska kozmetična destinacija, nekaj podobnega pa bo poskušala doseči tudi z družbo Foot Locker.

Povzetek

Menim, da je nova izvršna direktorica Mary Dillon odlično dopolnilo in prava ženska za to delo, vendar je na svojem položaju zelo kratek čas. FL se sooča s številnimi izzivi, kar se odraža tudi v nizkem vrednotenju.

Opozorilo za vlagatelje v dividende je, da je podjetje Foot Locker v času pandemije COVID-19 leta 2020 za eno četrtletje prekinilo izplačevanje dividend, v naslednjem četrtletju pa jih je ponovno začelo izplačevati po znižani stopnji. Vendar so bile to edinstvene okoliščine in FL je zdaj hitro povečal izplačilo dividend na raven, ki je bila na začetku pandemije. Z dividendnim donosom skoraj 4,43 % in novim izvršnim direktorjem z impresivnimi dosežki, ki je pripravljen uvesti pomembne spremembe v podjetju, je Foot Locker videti kot priložnost za nakup, ki bi jo vlagatelji morali upoštevati.

IZJAVA: Vse tukaj navedene informacije so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.