S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Кошмарът на FTX продължава. В схемата на Понци са участвали и следните известни личности

Игор Иванов
27. 11. 2022
1 min read

През последните няколко седмици случаят FTX е тема номер едно в света на финансите и инвестициите. Все повече информация обаче се появява на повърхността, която не помага на играчите в тази ситуация.

Един от обвиняемите е легендарният Шак

Името на Сам Банкман-Фрид буквално за една нощ се превърна в може би най-обсъжданото име на годината. За срива на FTX се говори в целия град. За съжаление - за пореден път това хвърли лоша светлина върху криптовалутите и финансовия свят на дребно. Можете да прочетете повече за цялата случка в тазистатия или в обширна тема в нашия Twitter.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1591786358498017282

Но това в никакъв случай не е краят на историята. Появява се все повече информация, която очерня други организации. Този път изглежда, че няколко спортни и медийни звезди, които са обвинени в участие в измамна схема на Понци, също ще имат проблеми.

В сряда Едуин Гарисън от Оклахома подаде колективен иск от името на потребителите на FTX, като нарече компанията схема на Понци и заяви, че известни личности са подкрепили нелицензирани инвестиции. Освен FTX, искът включва и звездата от NFL Том Брейди и бившата му съпруга, модела Жизел Бюндхен, легендите от NBA Стеф Къри и Шакил О'Нийл, играчите от MLB Дейвид Ортис и Шохей Отани, както и отбора Golden State Warriors.

https://www.youtube.com/watch?v=l3HfrRjWilQ

В жалбата, подадена в Маями, се твърди, че щетите надхвърлят минималния праг от 5 милиона долара за завеждане на дело във федерален съд, и се казва, че Гарисън иска да представлява "хиляди" или "милиони" други клиенти, които са закупили ценни книжа под формата на лихвоносни сметки.

Междувременно искът е най-новата последица от имплозията на FTX, която допреди няколко дни се смяташе за блестяща криптокомпания на стойност 30 млрд. долара.

Въпреки че адвокатите често подават колективни искове - понякога неоснователни - след всеки бизнес скандал, този може да се окаже истински проблем. Всъщност сред адвокатите, които завеждат делото, е и Дейвид Бойс- суперюристът, от когото всички се страхуват.

В жалбата FTX е представена като измама, целяща да измами неопитни инвеститори, и се твърди, че адвокатите са получили множество текстови съобщения и имейли, които FTX се е опитала да унищожи. Той включва и снимки, на които Брейди, Бюндхен, Къри и други рекламират FTX.

https://www.youtube.com/watch?v=QxjONdjBHTQ

Гарисън обвинява FTX и знаменитостите в нарушаване на законите за ценните книжа и за защита на потребителите във Флорида и в участие в незаконен граждански заговор. Тези обвинения обаче се основават на важен фактически момент: FTX е насочила клиентите си към своята офшорна борса, където те са могли да закупят "сметки за доходност " и да получат лихви до 8% за заемане на криптовалути като Ethereum.

Това е важно, тъй като FTX отдавна твърди, че американците не са допуснати до чуждестранния обмен и че това пречи на потенциалните потребители да го използват. Но Гарисън казва, че въпреки че се е регистрирал чрез дъщерно дружество, приложение, известно като FTX US, и ясно се е представил като жител на САЩ, приложението му е показвало реклами, които са го пренасочвали към по-свободна версия за чужбина.

Колективният иск не изглежда като отворен и затворен случай и е възможно да се уреди, преди да се озове в съдебната зала, но искът поне подчертава опасностите, свързани с подкрепата на криптовалути от страна на известни личности. Освен това тя не помага напълно на знаменитостите да подобрят имиджа си, който вече е накърнен.

Ако ви харесват моите статии и интервюта, не се колебайте да ме последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.