S&P 500 ^GSPC 5,017.98 -1.06%
Meta META $430.90 -12.68%
Microsoft MSFT $393.11 -3.90%
Amazon AMZN $172.17 -2.50%
Nvidia NVDA $815.85 +2.39%
Alphabet GOOG $157.74 -2.09%
Tesla TSLA $164.29 +1.33%
Apple AAPL $168.80 -0.13%

Az FTX rémálom folytatódik. A következő hírességek is részt vettek a Ponzi-rendszerben

György Sárosi
27. 11. 2022
5 min read

Az FTX-ügy az elmúlt hetekben a pénzügyi és befektetési világ első számú témája volt. Azonban egyre több olyan információ lát napvilágot, amely nem segíti a játékosokat ebben a helyzetben.

Az egyik vádlott a legendás Shaq.

A Sam Bankman-Fried név szó szerint egyik napról a másikra az év talán legtöbbet pletykált neve lett. Az FTX összeomlása volt a város témája. Sajnos - ismét rossz fényt vetett a kriptovalutákra és a kiskereskedelmi pénzügyi világra. Az egész ügyről bővebben ebben acikkben, illetve a Twitter-oldalunkon található terjedelmes témában olvashat.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1591786358498017282

De ez még korántsem a történet vége. Egyre több olyan információ kerül felszínre, amely más entitásokat becsmérel. Ezúttal úgy tűnik, hogy több olyan sport- és médiasztár is bajba kerül, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek egy csalárd Ponzi-rendszerben.

Szerdán az oklahomai Edwin Garrison csoportos keresetet nyújtott be az FTX-felhasználók nevében, Ponzi-sémának nevezve a céget , és azt állítva, hogy a hírességek engedély nélküli befektetéseket támogattak. A perben az FTX mellett az NFL-sztár Tom Brady és volt felesége, Gisele Bundchen modell, az NBA-legendák Steph Curry és Shaquille O'Neil, az MLB-játékosok David Ortiz és Shohei Ohtani, valamint a Golden State Warriors is részt vesz.

https://www.youtube.com/watch?v=l3HfrRjWilQ

A Miamiban benyújtott kereset a szövetségi bíróságon történő keresetindításhoz szükséges minimális 5 millió dolláros küszöböt meghaladó kártérítésre hivatkozik, és azt állítja, hogy Garrison "több ezer" vagy "millió" olyan ügyfelet akar képviselni, akik kamatozó számlák formájában vásároltak értékpapírokat.

A per mindeközben az FTX implosziójának legújabb következménye, amely néhány nappal ezelőttig egy ragyogó 30 milliárd dolláros kriptovállalatnak számított.

Bár gyakori, hogy az ügyvédek bármilyen üzleti botrány nyomán csoportos kereseteket nyújtanak be - néha alaptalanul -, ez a mostani valódi problémának bizonyulhat. Az ügyet benyújtó ügyvédek között olyanok vannak, mint David Boies, a mindenki által rettegett szuperügyvéd.

A panasz az FTX-et egy olyan átverésnek állítja be, amelynek célja a nem képzett befektetők megtévesztése, és azt állítja, hogy az ügyvédek számos szöveges üzenetet és e-mailt szereztek meg, amelyeket az FTX megpróbált megsemmisíteni. Olyan képeket is tartalmaz, amelyeken Brady, Bundchen, Curry és mások az FTX-et népszerűsítik.

https://www.youtube.com/watch?v=QxjONdjBHTQ

Garrison azzal vádolja az FTX-et és a hírességeket, hogy megsértették a floridai értékpapír- és fogyasztóvédelmi törvényeket, valamint illegális polgári összeesküvést kötött ek. Ezek a vádak azonban egy fontos tényálláson alapulnak: az FTX offshore tőzsdéjére vezette az ügyfeleket, ahol "hozamszámlákat" vásárolhattak, és akár 8%-os kamatokat is kaphattak a kriptovaluták, például az Ethereum kölcsönzéséért.

Ez azért fontos, mert az FTX régóta azzal érvel, hogy az amerikaiak nem léphetnek be a tengerentúli tőzsdére, és ez megakadályozza a potenciális felhasználókat a használatában. Garrison azonban azt állítja, hogy bár egy leányvállalaton, az FTX US nevű alkalmazáson keresztül regisztrált, és egyértelműen amerikai lakosként azonosította magát, az alkalmazás olyan hirdetéseket mutatott neki, amelyek egy lazább tengerentúli verzióra irányították át.

A csoportos kereset nem tűnik nyílt és egyértelmű ügynek, és lehetséges, hogy még azelőtt megegyezik, mielőtt a bírósági tárgyalóteremben landolna, de a per legalábbis kiemeli a kriptovaluták hírességek általi jóváhagyásával kapcsolatos veszélyeket. Ráadásul ez nem teljesen segít a hírességeknek az imázsukon, amely már amúgy is megromlott.

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.