S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Nočna mora FTX se nadaljuje. V Ponzijevo shemo so bile vpletene tudi naslednje znane osebnosti

Mladen Rudonja
27. 11. 2022
4 min read

Primer FTX je bil v zadnjih nekaj tednih glavna tema v finančnem in naložbenem svetu. Vendar se pojavlja vse več informacij, ki igralcem v tem položaju ne pomagajo.

Eden od obtoženih je legendarni Shaq

Ime Sam Bankman-Fried je dobesedno čez noč postalo najverjetneje najbolj zveneče ime leta. O propadu FTX se je govorilo v mestu. Na žalost je to ponovno vrglo slabo luč na kriptovalute in finančni svet na drobno. Več o celotni zadevi si lahko preberete v temčlanku ali v obsežni temi na našem Twitterju.

https://twitter.com/bulios_czsk/status/1591786358498017282

Vendar to še zdaleč ni konec zgodbe. Na površje prihaja vse več informacij, ki očrnjujejo druge subjekte. Zdi se, da bo tokrat v težavah tudi več športnih in medijskih zvezdnikov, ki so bili obtoženi sodelovanja v goljufivi Ponzijevi shemi.

Edwin Garrison iz Oklahome je v sredo v imenu uporabnikov FTX vložil skupinsko tožbo, v kateri je podjetje označil za Ponzijevo shemo in trdil, da so znane osebnosti podpirale naložbe brez licence. Poleg družbe FTX so v tožbo vključeni tudi zvezdnik lige NFL Tom Brady in njegova nekdanja žena, manekenka Gisele Bundchen, legendi lige NBA Steph Curry in Shaquille O'Neil, igralca lige MLB David Ortiz in Shohei Ohtani ter ekipa Golden State Warriors.

https://www.youtube.com/watch?v=l3HfrRjWilQ

V tožbi, vloženi v Miamiju, je navedena škoda, ki presega minimalni prag 5 milijonov dolarjev za vložitev tožbe na zveznem sodišču, Garrison pa želi zastopati "na tisoče" ali "milijone" drugih strank, ki so kupile vrednostne papirje v obliki obrestonosnih računov.

Tožba pa je najnovejša posledica implozije FTX, ki je še pred nekaj dnevi veljal za briljantno 30 milijard dolarjev vredno kripto podjetje.

Čeprav je običajno, da odvetniki po vsakem poslovnem škandalu vložijo skupinske tožbe, ki so včasih neutemeljene, se lahko ta izkaže za pravo težavo. Med odvetniki, ki so vložili tožbo, je tudi David Boies, superpravnik, ki se ga vsi bojijo.

V pritožbi je družba FTX predstavljena kot prevara, namenjena goljufanju nepoklicanih vlagateljev, odvetniki pa naj bi pridobili številna besedilna sporočila in elektronska sporočila, ki jih je družba FTX poskušala uničiti. Vključuje tudi slike, na katerih Brady, Bundchen, Curry in drugi promovirajo FTX.

https://www.youtube.com/watch?v=QxjONdjBHTQ

Garrison obtožuje FTX in zvezdnike, da so kršili floridske zakone o vrednostnih papirjih in varstvu potrošnikov ter sodelovali v nezakoniti civilni zaroti. Vendar te obtožbe temeljijo na pomembnem dejstvu: FTX je stranke usmeril na svojo borzo v tujini, kjer so lahko kupile "račune z donosom " in prejele do 8-odstotne obrestne mere za izposojo kriptovalut, kot je Ethereum.

To je pomembno, ker FTX že dolgo trdi, da Američani ne smejo sodelovati na zamejski borzi in da to potencialnim uporabnikom onemogoča njeno uporabo. Vendar Garrison pravi, da je kljub temu, da se je prijavil prek hčerinske družbe, aplikacije z imenom FTX US, in se jasno predstavil kot prebivalec ZDA, aplikacija prikazovala oglase, ki so ga preusmerili na ohlapnejšo različico za tujino.

Zdi se, da kolektivna tožba ni dokončna, in možno je, da se bo rešila, še preden bo pristala v sodni dvorani, vendar tožba vsaj poudarja nevarnosti, povezane s podpiranjem kriptovalut s strani znanih osebnosti. Poleg tega zvezdnikom ne pomaga povsem pri izboljšanju njihove podobe, ki je že tako ali tako omadeževana.

Če so vam moji članki in intervjuji všeč, jim lahko sledite. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.