S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tohle je seznam absolutně NEJHORŠÍCH akcií letošního roku. Vlastníte některou z nich?

Dominik Petrnoušek
28. 11. 2022
3 min read

Letošní rok akciím zatím úplně nepřeje. Které akcie byly zasaženy nejvíce? A bude tahle noční můra ještě pokračovat?

Letošní rok akciím zatím úplně nepřeje

Letošní rok sice přinesl totální jatka na trhu - na druhou stranu se ozývá čím dál víc hlasů, že jestli je to všechno, tak můžeme být vlastně docela rádi. Každopádně jak už to tak bývá, tak některé společnosti to odskákaly výrazně víc než jiné. Pojďme se podívat na seznam nejvíce potrestaných společností tohoto roku. Možná budete překvapeni!

Agresivní technologické společnosti jako $META-4.1% by asi tipl každý. Seznamu ale kraluje jiné jméno - Akcie dobře řízeného výrobce generátorů, společnosti Generac $GNRC+1.3%, jsou tím nejhorším místem, kam jste mohli vložit své peníze ze všech akcií v indexu S&P 500. Akcie se letos propadly o více než 70 %. Tento propad ceny akcií vymazal tržní hodnotu téměř 16 miliard dolarů. Poté, co společnost po léta chrlila zisk, který navíc rostl, je vidět, že její hospodářský výsledek letos naráží na zeď. Očekává se, že upravený zisk na akcii v tomto fiskálním roce klesne o více než 11 %.

Pokles Generacu je značný

Generac má však těžkou konkurenci v boji o pozici nejhorší akcie roku v rámci indexu S&P 500. Těsně za ní je společnost Align Technology $ALGN-0.8%, výrobce technologie na rovnání zubů. Její akcie letos rovněž klesly o více než 70 %. A stejně jako v případě Generacu se analytici domnívají, že několikaletá série společnosti, která zvyšuje zisk nebo jej alespoň drží na stabilní úrovni, upravený zisk letos poklesne o více než 36 %.

Align Technology je ale Generacu v patách

Ani na dalších dvou místech vás, čekající na METU nepotěším. Ta je totiž "až" na pátém místě. Marku Zuckerbergovi se ale musí přinejmenším trochu ulevit, když vidí, jak se ostatní akcie v indexu S&P 500 propadají. Ještě nedávno byla totiž jeho společnost Meta Platforms nejhorší akcií v indexu S&P 500 na základě procentuální změny v tomto roce. Společnost Meta Platforms je na tom teď špatně, ale už ne nejhůř z indexu. Uf, to jsem si oddychl...škoda jen, že ji tam mám 😂

Zatím nejhorší akcie tohoto roku

Co vy? Máte ve svém portfoliu některou z nich? Kterou?

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.