S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Bitcoinu jsem dal šanci, ale ukázalo se, že je to mrtvý projekt, říká Radovan Vávra

Pavel Botek
28. 11. 2022
17 min read

Po dvou měsících jsem si opět popovídal s Radovanem Vávrou, který nám dnes poodkryje svůj kompletní  pohled na nejřešenější témata poslední doby. Pokud hádáte, že bude řeč o FTX, kryptoměnách a digitálních aktivech, tak tipujete správně.

Radovan Vávra

Poslední týdny na trzích byly poměrně dost divoké, konkrétně tedy na těch kryptoměnových, kde burza FTX vyhlásila bankrot a vychází najevo jeden skandál za druhým.
Byl pro vás tento krach něčím překvapující? Myslíte si, že tato kauza poškodila vizitku kryptoměn?

Já si myslím, že byl jak překvapující, tak že bude znamenat pro krypto konec. Někdo může říct, že to bude velký den zúčtování. Ten problém je, že to není letos první malér pro kryptoměny. Na začátku roku se zhroutila Terra, což byl digitální token údajně navázaný na americké dolar a to byl jakoby první nějaký bod, pak jich následovalo letos dalších 10 a kauza FTX má strašně nepříjemný dopad v tom, že to z krypta vyžene instituce. Ten dopad na ten retail je samozřejmě taky špatně v tom, že tam lidi odepsali peníze, ti co drželi ty své pozice na burze. Čili ten dopad toho FTX není jenom na retailové investory, kteří přišli o peníze, ale na instituce, které určitě přehodnotí vůči celému kryptu svůj postoj.

Na vašem Twitteru jsem zahlédl pár zajímavých vyjádření, které bych s vámi rád probral. Tím prvním je:

''Pokud crypto nevyužije pádu FTX k zavedení smysluplné regulace, dopadne jako Rubikova kostka. Je to pěkné, chytré, funguje to, ale nikoho to už nezajímá.''

Smysluplná regulace? Co je tím myšleno? Není přeci jednou z opěvovaných výhod
kryptoměn to, že je regulace nulová?

No jo, ono tou druhou opěvovanou výhodou byla decentralizace a viděli jsme, že to není pravda, kdy ty původně decentralizované tokeny stejně drželi na centralizované burze. Takže jedna věc je - co říkají propagátoři a co ta technologie umožňuje, a druhá - jak se pak investoři chovají. Decentralizace jistě dobrá je, ale má první problém, že když přijdete o klíče, tak přijdete o aktiva, a druhý problém je, že když pošlete na špatnou adresu, tak jste o ně přišel taky, takže ona ta decentralizace není jen výhodná, ale my jsme se u FTX přesvědčili, že stejně v praxi nefunguje. K té regulaci, je dobrá k omezení nebo řízení rizik, a ten pád FTX bude nepříjemný mimo jiný v tom, že krypto o sobě tvrdí, že stojí mimo ostatní kategorie aktiv, tak se na to nebudou vztahovat kompenzační mechanismy, které by jinak v USA připadaly v úvahu. Tady zkrátka ta definice krypta tomu bude bránit a instituce o které jde, budou do budoucna silně zvažovat své kroky, a já si myslím, že nenajdou uspokojivou odpověď, jak se do kryptoaktiv vracet právě pod dojmem neuspokojivého výsledku likvidace FTX. A ta regulace, ta smysluplná, hezká, ta pozitivní se bojím, že bude nahrazena takovou tou křupanskou, která nebude znamenat regulaci ve smyslu nastavení mantinelů, ale bude znamenat omezení a snahu o potlačení. Přiznejme si, krypto není jednoznačně všemi subjekty (ve světové ekonomice) vnímáno příliš pozitivně a tyhle ty průšvihy letošního roku jsou strašná voda na mlýny těch, který krypto kritizují i třeba ze špatných důvodů, i třeba z důvodů se kterými osobně nesouhlasím. A ta FTX jim dodala strašně moc munice, aby ta regulace byla bolestná, nesmyslná a příliš tvrdá.

Charlie Munger a Warren Buffett od vzniku kryptoměn pevně lpí na tom, že by BTC a jiné kryptoměny nechtěli ani za pár dolarů. Slovy Buffetta - Nic to neprodukuje, nevytváří a tudíž mi to ani nemá jak vydělat z hlediska investice.

Sdílíte podobný názor? 

Tento názor nesdílím, protože zlato taky nemá cash flow, já chápu že se pánové na to dívají takhle, ale já tento názor nikdy nesdílel, protože pokud bychom chtěli třeba Bitcoin (ať se nemusíme motat v celým kryptu) využívat v rámci platidla, tak je mi úplně jedno, že nemá cash flow. Takže tuto kritiku jsem nikdy nebral a neberu ji ani nadále, nevidím v tom problém, protože pokud by BTC uměl fungovat jako platidlo nebo uchovatel hodnoty, tak je jedno, že nemá cash flow. Trabl ale je, že jsme v posledních 4, 5 letech zjistili, že krypto a zejména BTC se jako platidlo vůbec nehodí, pamatujete si tu atmosféru před covidem, kdy začali vznikat bitcoinomaty, kdy spousta nejenom okrajových kaváren, ale i velcí obchodníci s luxusníma autama umožnili platbu v BTC? Právě ti zjistili, že kvůli fluktuaci toho kurzu BTC to vůbec není možné, takže nám zbyla poslední věc - sklad hodnoty, když se ale dnes podívám, tak jsme přišli na celým kryptu o 2 biliony dolarů a jsme 70% pod vrcholem. Co z toho vyplývá? Takhle se sklad hodnoty nechová, jediný co jsme si tímto experimentem dokázali je, že BTC není digitální zlato, že není schopen plnit tuto roli, a tudíž stále fyzické zlato potřebujeme (zde nám nevadí, že nemá cash flow).

Dá se tedy říct, že Munger s Buffettem nepochopili význam kryptoměn?

Význam začínáme chápat třeba teď, nedá se říct že by význam krypta a BTC byl předem známý, ten význam je strašně subjektivní, pro někoho je to nové náboženství a pro někoho aktivum s nulovou hodnotou. Pokud se podíváte do historie, tak BTC vlastně naplnil něco, o čem filosofové blouznili už v minulosti, existoval francouzský filosof Jean Baudrillard a ten vymyslel koncept tzv Simulacra, což byl předmět, který má vnější charakteristiky něčeho, ale vůbec nemá ten obsah, tohle je pro mě Bitcoin, prostě věc, která má tu slupku, ten povrch, ale vevnitř nemá nic. A strašně zajímavé je, že filozofové kteří se nezabírali penězma, příchod kryptoaktiv předvídali. Takže když říkáte, že Warren Buffett nepochopil význam, tak na významu se neshodneme všichni ani dnes. Navíc se Buffett vyjadřoval k BTC jako k investabilnímu aktivu a vyjadřoval se k němu z pohledu velkého institucionálního investora, a to je ten point, kterej je novej, tady je ten point, kterej pád FTX potvrdil a v tomhle smyslu potvrdil i slova Buffetta, čili nikdo by neměl říkat, že BTC umře, nebo se vypne a přestane existovat, takhle to určitě není, ale je to tak že instituce o BTC ztratily zájem a to je bod, který Buffett předpovídal.

Charlie Munger také spojuje kryptoměny s nelegálním obchodem. Myslíte si, že i to by mohl být jeden z důvodů, proč kryptem opovrhují?

Myslím si že jo, kdybych byl dneska cynický a řekl bych k čemu teda BTC využívat možné je, když jsme si vysvětlili, že jako platidlo ne a uchovatel hodnoty taky ne, tak se bezvadně BTC hodí na praní špinavých peněz a k výplatě výpalného pro digitální piráty. A to je celý, k tomu funguje. Není to úplně pozitivní image, a odráží se to i v tom, že některé společnosti v USA straší, že přijde regulace, která bude dle mého názoru vraždit i jakoby pozitivní věci, to bylo myslím letos v srpnu, kdy americké ministerstvo financí sankciovalo firmu Tornado cash, ti měli software, který anonymizoval dál majitele kryptoměn, a to by za normálních okolností vlastně prošlo bez povšimnutí, navazuje to také na vaši otázku o kriminálním aspektu, protože to Tornado cash tomu dodávalo další ochranu.

Rád bych ještě rozebral jedno vaše vyjádření z Twitteru:

''Koupíte si otvírák na konzervy s tím, že ho použijete až bude potřeba. Ten čas přijde, chcete ho použít a on nefunguje. Můžete to přiznat a přestat ho používat, nebo můžete tvrdit, že tohle byla jen špatná konzerva a že čas vašeho otevíráku teprve přijde.''

Co je pointa tohoto vyjádření? Co tím myslíte?

Je to myšleno tak, že jsme věděli, že v období ultra vysoké globální inflace, proti které nás měla krypto aktiva ochránit, se tak bohužel nestalo. Já to veřejně přiznávám, sám jsem tam investoval a také jsem to veřejně říkal, že tuto investici vyhodnotím a udělám konečný závěr. Po 2 letech dělám závěr, že jako ochrana před inflací krypto naprosto nefunguje. Na druhou stranu naleznete mnoho krypto evangelíků, kteří vám budou argumentovat nesmyslnými argumenty o tom, jak je to příliš krátká doba a jak krypto chrání až v dlouhodobém měřítku apod., já říkám, že je to čistej bullshit.

Dalo by se tedy obecně říct, že investice do kryptoměn nedává smysl?

Nesplňuje to, co bylo slibováno - ochranu před inflací. Premisa BTC je přece jaká? Je ho omezený počet, má konečné množství - žádná vláda, rezervní systém nevydá víc, než je jeho konečná zásoba, v tom je rozdíl oproti Fiat měnám, protože Fiat měny ty banky vydávají v zásadě dle libosti, tím v zásadě klesá kupní síla a v tomhle vás BTC měl ochránit - no dnes můžeme říct, že neochrání a dnes už můžeme také říct, že se chová hůř, než ta nejrizikovější podobná aktiva.

Mnoho investorů se poslední dobou opírá o vaše výroky z dob minulého roku, kdy jste řekl ať rodiče koupí svým dětem na Vánoce Bitcoin nebo akcie. Kdy přesně u vás nastal nějaký zlom? Kdy jste zavrhl kryptoměny?

To není zlom, já jsem dokončil pokus, ověřil jsem svou ekonomickou teorii, doporučil jsem aby dali 1% svého portfolia do BTC, protože jsem věřil tomu, že je před námi budoucnost, kterou nedokážeme nikdo odhadnout, nevěděli jsme jaké bude rozšíření BTC. Za mě se ukázalo za poslední dva roky, že ten pokus nevyšel. I kdyby nedošlo k pádu FTX, tak bych svou BTC pozici koncem roku uzavřel a už se do ní nikdy nevracel, bohužel ten pád FTX udělal ještě jednu horší věc, a to sice že vyhnal institucionální investory a to nenávratně, za mě už si nikdo nelajzne podpořit nějaký krypto startup a to právě kvůli hrůznému příkladu FTX.

Myslíte si, že stejně tak jako FTX, může padnout i nějaká další velká krypto burza? Co taková Binance?

Těžko říct, vážně nevím. Zeptat se mě měsíc před pádem FTX, tak vám řeknu stejnou odpověď, nevím. To co ale říct můžu (není to ale myšleno na Binance): To co vidíme u FTX se na Wall Street neděje ani v těch nejdivočejších scénářích u těch nejhorších firem. A to se vracím opakem k té regulaci, ta finanční regulace je pro mnoho investorů omezující, máte nějaké náklady, musíte hlídat jestli splňujete rámec pravidel, včas se reportovat regulátorům - to jsou ty náklady. A ty náklady jsou vlastně jakýsi příspěvek na stabilitu toho finančního systému. Když ty náklady na tu regulaci někdo obejde, a je jedno o koho jde, podvod zůstane podvodem a flákačství zůstane flákačstvím. Žádná podstata toho podkladového aktiva s tím nic nedělá. A revolucionáři krypta se dlouho tvářili, že ty jejich třídy aktiv jsou vůči tomuhle odolné, no a my dneska vidíme, že nejsou.

Čistě tedy hypoteticky, kdyby se něco takového stalo (nemusí to být Binance), mohlo by to způsobit dominový efekt a definitivní zánik krypta? 

Já si myslím, že definitivní zánik není možný, protože ti držitelé drží krypto ve svých offline peněženkách, takže jednoduše budou fyzicky držet dál a dál. Takže kdo tomu rozumí na té technologické úrovni, tak ti stejně ty pozice na burzách nedrželi kvůli těmto rizikům. Horší jsou ale takové ty krypto děti, které si mysleli, že si koupí něco o čem nic neví, za dva měsíce prodají a budou mít Lambo. Takže ten trh zavraždil tyhle ty a ti skuteční, technicky vzdělání investoři do krypta, tak ty vlastně neohrozí nic, protože to držení toho aktiva, tímto nebude nijak zasaženo. Myslím si ale, že se ta věc stane nerelevantní, začalo to už teď s pádem FTX a bude jedno co se stane s jedničkou (Binance).

V jednom z vašich rozhovorů jsem zaslechl, že Bitcoin už v roce 2050 nebude nikdo znát. Proč si to myslíte? 

Jak je to jako myšleno? Bude to jako BTC před 10 lety, podivní lidé ve flanelových košilích s hranatými plnovousy budou ve svých offline peněženkách držet záznamy o něčem, co nebude mít pro náš každodenní život žádný význam. A tak jako jsme to před 10 lety nikdo neregistrovali, tak přesně to se stane v roce 2050, možná ne v roce 2050, stane se to i výrazně dřív.

Jsou tedy kryptoměny a Bitcoin odepsány nebo do té doby ještě můžeme zažít nové maxima a výstřely v řádu stovek až tisíců procent?

To je velmi dobrá otázka. A tam asi bude záležet na odstupu a marketingu, pokud bullrun přijde v prvním Q příštího roku, tak si myslím, že se kryptu vyhne, protože si to budou lidé ještě příliš pamatovat. A vedle ekonomických fundamentů, které jsou důležité, pro vývoj na trhu je strašně klíčový sentiment, a já znova říkám, že pro institucionální investory krypto získalo strašně negativní sentiment, což se nedá napravit za kvartál.

Co říkáte na odvážné tažení prezidenta El Salvadoru, který oznámil, že Salvador bude kupovat každý den jeden Bitcoin?

Říkám že jede na tygru a nechce pustit jeho hřívu, ale je to mrtvej projekt. Když se podíváte na sousední zemi (Brazílie), která je oproti El Salvadoru ekonomickou supervelmocí, tak víc než 50mil. Brazilců skutečně používá nízkonákladový platební systém, který provozuje jejich centrální banka, čili to nebezpečí, které na krypto přichází, který si krypto způsobilo samo je, že hrozně posílí roli těch tokenů, definovaných a emitovaných centrálními bankami. A CBDC, které jsem mimo Čínu moc nevěřil, tak ta se může ukázat, že na tom spáleništi krypto to CBDC hodně povstane, jelikož si to spousta lidí bude zaměňovat, plus nepochopí, že je to naprostý opak. Je to ve skutečnosti něco úplně jiného, a já se toho tak nějak bojím, že krypto tímhle tím svým kritikům a nebo lidem s opačnou agendou umetlo cestu pro razantní zavedení CBDC po vzoru toho čínského digitálního Juanu. No a my jsme viděli, co se tam stalo, že jako v pandemii covid 19 byly ty čínský fintechový aplikace zneužívaný k tomu, aby usnadnili uzavírání lidí. Paypal nedávno navíc zmrazil účty subjektům, které se mu doslova nelíbili. No a když se podíváme na to, co způsobil západní svět Rusku, tak já nehodnotím, že by válka na Ukrajině byl dobrý nápad, ale odstřihnout zemi od devizových rezerv a SWIFTu, to jsme si neuměli představit před 3 lety, takže když si teď představíte, že bychom přišli kuriózně kvůli BTC o tu naši svobodu, tedy fyzické peníze a veškeré naše peníze se přesunou do té domény CBDC, tak to je skutečný konec lidský svobody. Navíc tomu události poslední doby dost pomohly.

Proč si tedy USA myslí, že by něco jako digitální dolar mohlo posílit jejich světové postavení a postavení lídra ve finanční sféře. Jak vůbec mohli dospět k takové myšlence?

Asi hodně hulej. Uchytit se to rozhodně může, děkovat se za to může právě pádu FTX, protože ti politikové, lobbisti a vymývači mozků, ten SBF nám ukázal dobrou cestu, jen to nebylo regulovaný, tak my uděláme to stejný s rozdílem, že to regulovaný bude. A nemějme iluze, spousta retailových investorů ani neví, do čeho investují a stejný to bude tady. Já doufám, že k nějakému digitálnímu dolaru nedojde, já se toho bojím a přijít to reálně může.

Závěrem se vás zeptám, jestli byste vzkázal něco investorům, kteří drží a vyloženě hypují kryptoměny?

Hodně štěstí!

Já vám děkuji a dodám: Pro více takových zajímavých článků a informací sledujte Bulios a samozřejmě Radovana Vávru, který byl dnešním hostem v rozhovoru o kryptoměnách.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.