S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Podľa tohto modelu vieme včas predpovedať ďalšie investície Warrena Buffetta + zoznam 14 firiem s najväčším pootenciálom

Kristian Šooš
28. 11. 2022
6 min read

Písal sa rok 2016 a Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3% Warrena Buffetta oznámila, že začala nakupovať akcie spoločnosti Apple. Zatiaľ čo mnohí investori boli prekvapení podielom v Apple, investori používajúci tento model vôbec neboli, nakoľko model, ktorý si predstavíme na základe Buffettovho prístupu k analýze akcií, dosahoval 100% skóre spoločnosti Apple aspoň rok predtým, ako Buffett začal nakupovať.

Model predikcie nákupov Berkshire.

Keď bolo minulý týždeň oznámené, že Berkshire nahromaždil 4 miliardy dolárov v spoločnosti Taiwan Semiconductor $TSM-3.5%. Taiwan Semi bol jedným z najlepšie hodnotených akcií v priestore mega cap prostredníctvom tohto modelu.

Tento nedávny vývoj by poskytol dobrú príležitosť pozrieť sa na základné kritériá použité v stratégii a tiež na niektoré akcie, ktoré by mohli byť práve na Buffettovom budúcom „nákupnom zozname“.

1. Vedúce postavenie na trhu

Buffett miluje vedúce spoločnosti na trhu – od Apple po Bank of America do Chevron, Coca-Cola a American Express. Jeho najväčšie verejné akciové pozície sú vo firmách, ktoré sú na vrchole alebo blízko vrcholu svojich príslušných odvetví. Taiwan Semi tu určite spĺňa účet a na základe niektorých odhadov firma vyrába viac ako 50 % celosvetovej ponuky polovodičov. Väčšina spoločností, ktoré sú lídrami na trhu, sú tiež spoločnosťami s veľkou kapitalizáciou, čo je výhodné pre Berkshire a tím Buffetta, pretože chcú nasadiť miliardy alebo desiatky miliárd do kľúčových pozícií portfólia. Množstvo kapitálu, ktoré musí Berkshire nasadiť, je také obrovské, že vesmír verejných akcií je obmedzený na najväčšie firmy na akciovom trhu.

2. Predvídateľné zisky

Jedným z najdôležitejších kritérií v modeli je predvídateľnosť zisku. Buffett chce mať dôveru v schopnosť firmy udržiavať a zvyšovať svoju silu v priebehu času. Ak sú zisky konzistentné a rastú, je to dôležitá zložka pre pozitívny budúci vývoj cien akcií.

Model chce, aby zárobky za posledné desaťročie boli predvídateľné a rástli. Pri pohľade na zisky za väčšinu desaťročných období ste zvyčajne schopní sledovať, ako sa spoločnosti darilo počas poklesov alebo období ekonomickej slabosti, a ak spoločnosť dokáže dosahovať zisky, je to dobré znamenie produktov a služieb vo všetkých rôznych oblastiach. typy ekonomických režimov.

3. Určitá priekopa

Charakteristickým znakom Warrenovho prístupu je hľadanie spoločností s určitým typom ochrannej priekopy okolo ich podnikania a ziskovosti. Priekopa vyvinutá a chránená určitým typom konkurenčnej výhody, ktorú má firma na trhu. Spôsob, akým sa priekopy „kvantitatívne“ prejavujú v číslach, je cez nadpriemernú dlhodobú ziskovosť.

Model používa dve odlišné metriky pre nefinančné firmy – 10 rokov návratnosti vlastného kapitálu (ROE) a desať rokov návratnosti celkového kapitálu (ROTC) – na určenie, či existuje priekopa. Keď sa pozrieme na ROE a ROTC za desaťročie a zistíme, či je ziskovosť neustále vyššia ako priemer, dáva nám to silný náznak, že existuje priekopa a dá sa brániť pred konkurenciou.

Americké podniky zarobili niekde okolo 13 % až 15 % ROE a o niečo nižšie pre ROTC, takže spoločnosti, ktoré dokážu dlhodobo dodávať výrazne vyššie hodnoty, sú atraktívne. Nižšie uvidíte posledných desať rokov ROE a ROTC pre Taiwan Semi. Priemer je 23,8 % a 20,9 %.

  • ROE za posledných desať rokov, od najstarších po najnovšie, je 22,0 %, 21,7 %, 25,2 %, 25,1 %, 24,0 %, 22,5 %, 21,0 %, 21,3 %, 28,0 %, 27,5 % a priemerná ROTC za posledné tri roky je 25,6 % a 23,8 % za posledných desať rokov.
  • ROTC za posledných desať rokov, od najstarších po najnovšie, je 19,7 %, 17,4 %, 20,9 %, 21,7 %, 21,7 %, 21,3 %, 20,3 %, 20,8 %, 24,4 %, 21,3 % a priemerný ROTC za posledné tri roky je 22,1 % a 20,9 % za posledných desať rokov.

4, Kvalita business modelu

Po založení firmy má konzistentné zisky a silnú konkurenčnú priekopu, model prechádza na faktory kvality. Úroveň dlhu vo vzťahu k ziskom, peňažné toky, použitie nerozdeleného zisku manažmentom a spätné odkúpenie akcií sú zahrnuté v konečnej analýze. Pri pohľade na kvalitatívne opatrenia dáva Buffettovi istotu, že firma je dobre riadená a manažment dlhodobo koná v najlepšom záujme akcionárov.

5. Cena

Niektorí ľudia považujú Buffetta za hodnotového investora. Hodnotové investovanie bude vždy súčasťou Buffetta. Avšak namiesto toho, aby sme sa pozerali na pomery P/E a iné skratky oceňovania, tento model sa zameriava na zisky, miery rastu a ziskovosť a pokúša sa implikovať očakávaný výnos akcií – keďže ceny akcií sa pohybujú smerom nahor a nadol oproti očakávaným výnosom v budúcnosti.

Keď dobré akcie klesnú a implikovaný budúci výnos stúpa, vtedy sa Buffett vrhne a nájde príležitosť, rovnako ako nedávno v prípade Taiwan Semi, keďže akcie klesli o viac ako 40 % z 52-týždňového maxima. Stratégia uprednostňuje akcie, ktoré vyzerajú, že sa môžu z dlhodobého hľadiska vrátiť 12 % až 15 % ročne.

Zhrnutie

  • Vedúce postavenie na trhu
  • Predvídateľné zárobky za desať rokov
  • Vyššia ako priemerná dlhodobá ROE a ROTC, čo naznačuje priekopu okolo podniku
  • Kvalita a blue chip vlastnosti spoločnosti
  • Nadpriemerný očakávaný výnos

Teraz, keď sme kodifikovali kritériá, môžeme hľadať ďalšie zaujímavé príležitosti, ktoré by Buffett alebo jeho tím v Berkshire mohli hľadať, a to tak, že budeme hľadať mená, ktoré majú vysoké skóre. Nižšie uvedený zoznam bol obmedzený na spoločnosti s trhovou kapitalizáciou najmenej 50 miliárd dolárov, takže ide o veľké firmy, ktoré majú kvality ako Apple a TSM.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba zhrnutie modelu a analýza zaujímavých firiem.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.