S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tohle jsou 2 akcie z nejvíc odolného sektoru, který na planetě najdete

Dominik Petrnoušek
4. 12. 2022
5 min read

Asi každého napadne, že v nepříznivých dobách se investoři stahují do odolných sektorů. A jeden z nich je dost možná ještě mnohem odolnější než ostatní.

Moc odolnějších sektorů, než jídlo nenajdete

Investoři mají tendenci se před recesí a během ní stahovat do bezpečných oblastí. Je tomu tak proto, že když nastane recese, cykličtější a rizikovější společnosti s vyššími zisky nabízejí horší vyhlídky pro něčí kapitál než společnosti, které nejsou tolik ovlivněny hospodářským poklesem.

V praxi to znamená, že sektory, jako jsou technologie a spotřební zboží, mají tendenci dosahovat velmi špatných výsledků, zatímco sektory, jako jsou veřejné služby a základní spotřební zboží, dosahují lepších výsledků díky svým spolehlivým tokům zisků. A napadá vás něco, co lidé potřebují nehledě na situaci? No správně - jidlo a vodu!

S ohledem na tuto skutečnost se podíváme na dvě společnosti právě z tohoto sektoru.

Campbell Soup $CPB+0.9% 

Společnost, která vyrábí a distribuuje obrovské množství potravinářských a nápojových výrobků ve Spojených státech. Prostřednictvím těchto segmentů společnost nabízí svou stejnojmennou značku polévek, vývary, těstoviny, omáčky, fazole, omáčky, rajčatovou šťávu a další. Kromě toho má rozsáhlý obchod s občerstvením s oblíbenými značkami, jako jsou Pepperidge Farm, Milano, Goldfish, Late July, Emerald a další. Společnost Campbell má tisíce distribučních míst v USA a další tisíce na mezinárodní úrovni.

Dosahuje ročních tržeb ve výši přibližně 9 miliard USD a její tržní kapitalizace činí necelých 16 miliard USD. Campbell je již delší dobu výnosovou akcií, která nepřetržitě vyplácí akcionářům dividendy již více než deset let. Její série zvyšování dividend však skončila ve fiskálním roce 2022, protože se společnost rozhodla výplatu nezvyšovat. Dnes zůstává na úrovni 1,48 USD na akcii ročně.

Dividendová historie společnosti nevypadá špatně. Zdroj

To znamená, že výplatní poměr činí solidních 51 % zisku, což je udržitelné zejména proto, že tok zisků společnosti není ovlivněn recesí. Campbell prodává převážně základní spotřební zboží - základní potraviny, které jsou považovány za základní zboží, a nikoli za luxusní - takže poptávka je stabilní i za různých ekonomických podmínek.

Dále vidíme na obzoru 3% roční růst společnosti Campbell, což znamená, že by měla být schopna udržet a zvyšovat dividendu podle svého uvážení v následujících letech. Podotýkám, že kombinace nízkého výplatního poměru a slušného růstu zisků většinou znamená, že moc nehrozí riziko snížení dividendy bez ohledu na to, zda přijde tvrdá recese, či nikoli.

General Mills $GIS+0.4% 

Společnost, která vyrábí a celosvětově distribuuje značkové balené potraviny. Společnost prodává rozmanitý sortiment zboží, včetně cereálií, jogurtů, polévek, jídelních souprav, snacků, zmrzliny, výživových tyčinek, mražené pizzy, krmiva pro domácí zvířata atd. atd. Společnost General Mills má tendenci orientovat se na prémiové trhy (což se může zdát, že je trochu v rozporu s myšlenkou odolnosti proti recesi), které obsluhuje, což se jí vzhledem k její pověsti a dlouhé historii činnosti daří. To zajišťuje stabilní poptávku a obecně silnou cenovou sílu.

https://www.youtube.com/watch?v=eeluKqXaaYU

Společnost rozhodně není žádný prcek. Dosahuje ročních tržeb ve výši přibližně 19,5 miliardy USD a její tržní kapitalizace činí 49 miliard USD.

Investoři vědí, že společnost má potenciál jejich peníze v krizi uchránit - a proto její hodnota už od prvních náznaků problému roste.

Podobně jako společnost Campbell, ani General Mills není spolehlivá, pokud jde o zvyšování dividend. Společnost je v současné době na sérii tří let zvyšování, ale poměrně často se rozhoduje dividendu nezvyšovat. Přesto General Mills vyplácí dividendy akcionářům postupně již desítky let, takže i když zvyšování není nutně spolehlivé, výplata samotná je. Akcie dnes vynášejí 2,6 %, což je o celý jeden procentní bod lepší výnos než u indexu S&P 500.

Co vy? Máte některou z této dvojice ve svém portfoliu?

Pokud vás baví moje články a rozhovory, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.