S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Chcete budovat pasivní příjem? V tom případě nesmíte přehlížet tohoto podhodnoceného dividendového krále

Pavel Botek
30. 11. 2022
5 min read

Dnes se podíváme na jednu velice slibnou společnost, která vyplácí dividendu více než sto let a to i v dobách těžkých krizí a recesí. Navíc jejich výrobky zná snad každý kutil nebo dělník na světě, což jen podtrhuje jejich kvality.

 Dnes bude řeč o Stanley Black & Decker 

Čím se společnost zabývá?

Stanley Black & Decker $SWK+1.6% je výrobce průmyslového nářadí a zároveň diverzifikovaná průmyslová společnost s podniky v oblasti nástrojů a skladování, komerčního elektronického zabezpečení a konstrukčního upevňování.

Stanley Black & Decker je na trhu již více než 170 let a je uznávanou značkou s loajálními zákazníky. Společnost má diverzifikovanou produktovou řadu a působí ve více než 60 zemích. Co se týká dividendy, tak ta je vyplácena již 146 let s tím, že v posledních 55 letech byla navyšována.

Akcie $SWK+1.6% hodnotím jako výrazně podhodnocené (rozebereme níže), jelikož zaznamenaly v průběhu roku spoustu negativních událostí, přičemž cena od začátku roku klesla o -56%. Jak je ukázáno níže, SWK se nyní obchoduje na úrovních, které nebyly zaznamenány od roku 2012 👇

Co stojí za tak masivním propadem z ATH?

Jako u většiny společností - Během pandemie byl zaznamenán vysoký objem obchodů, společnost výborně prosperovala a tudíž i další cíle byly vysoké. Jenomže vysoké cíle a odhady nejsou letos naplňovány, což je způsobeno inflací, růstem nákladů, nižší prodejní aktivitou a dalšími problémy.

Negativ je zde v tuto chvíli vícero, což ale nemusí být úplně problém. Ba naopak, v rámci dividend kings je $SWK+1.6% jednou z akcií, které pravidelně sleduji a vidím zde příležitost.

Přestože výsledky neodpovídají projekcím z roku 2021, tak SWK opravdu silně vzdoruje - Restrukturalizace, plán na snížení nákladů (důležitý point) a úspěšně přenáší vysoká náklady na zákazníky (zdražuje, ale klientela stále zůstává).

Proč se mi SWK zamlouvá?

Když pominu historii a historii dividend, tak zde máme akcii s P/E 17, P/S 0.67, P/B 1.3, zadluženost není úplně ideální, ale aktuálně je to v procesu (vysvětlím).

  • Vedení provádí změny provozního modelu, které zvyšují efektivitu a umožňují pomalý návrat dlouhodobé ziskovosti do FY24 a dále.
  • Dividenda zůstává dobře pokryta, což uklidňuje investory, kteří jsou ochotni vstoupit dlouhodobě. Dividenda se v současnosti pohybuje okolo 4%, zatímco payout ratio je na 46%. 
  • V důsledku zefektivnění, ale i neuspokojivé hospodářské výkonnosti se stalo nezbytným zahájit řadu nutných operací. Management usiluje o celkové úspory kumulativních nákladů ve výši 2 miliard dolarů do roku 2025, což je vítáno a bráno velice pozitivně.

Společnost má globální dosah příjmů -  s 60% příjmů v USA, 17% v EU, 14% na rozvíjejících se trzích a zbývajících 9% klasifikováno jako zbytek světa.

Mezi další klady patří:

  • Status dividendového krále podtrhuje stabilitu v měnících se ekonomických podmínkách.
  • Rating investičního stupně od ratingových agentur podtrhuje schopnost krátkodobě převzít více dluhu, pokud je to nutné k překonání situace.
  • Portfolio společnosti je domovem celosvětově uznávaných značek, které obstály ve zkoušce času a mají přitažlivost u spotřebitelů

Co vše společnost přežila: 

  • 23 recesí, úrokové sazby v rozmezí od 0 % do 20 %, výnosy státních dluhopisů v rozmezí od 0,3 % do 16 %, inflaci v rozmezí od -2,5 % do 20 %.
  • Společnost $SWK+1.6% zvyšovala dividendu 54 let po sobě (od roku 1968), včetně: 8 recesí, pandemie a Velké recese.

To nevypadá zle, pokud budeme uvažovat o tom, že nám recese klepe na dveře.

Co se týká výsledků za 3Q 👇

Zatímco celkové tržby SWK vzrostly ve třetím čtvrtletí meziročně o 9 % na 4,1 miliardy dolarů, bylo to z velké části způsobeno nedávnými akvizicemi.

Marže SWK byly však poměrně zasaženy, protože upravená hrubá marže během 3. čtvrtletí klesla o 760 bazických bodů, jelikož byla společnost zasažena komoditní inflací, vyššími náklady na dodavatelský řetězec a o něco nižším objemem prodejů.

  • Tyto faktory vedly management ke snížení upraveného odhadu zisku na akcii na rozmezí 4,15 až 4,65 USD z předchozího rozmezí 5,00 až 6,00 USD.

I když je SWK v blízké budoucnosti pod tlakem, dává managementu impuls k dlouhodobým změnám provozního modelu, aby zvýšil efektivitu. To se odráží v tom, že společnost je na cestě k dosažení úspor nákladů ve výši 175 milionů dolarů do konce roku, 1 miliardy dolarů do konce roku 2023 a růstu na 2 miliardy dolarů do roku 2025. To není zanedbatelné pro společnost s tržní kapitalizací pouhých 11.9 miliard dolarů.

  • Vedení společnosti navíc během nedávného konferenčního hovoru zaznamenalo pokrok v oblasti investic a inovací napříč silnými značkami.

Pokud se podíváme na současnou cenu, tak ta je dle webu Alphaspread optimální a zdá se, že je akcie $SWK+1.6% výrazně podhodnocená.

Aktuálně se pohybuje $SWK+1.6% okolo 80$, přičemž reálnou cenu vidí Alphaspread na 123$.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.