S&P 500 ^GSPC
5,062.95
+0.02%
Tesla TSLA
$156.72
-2.95%
Nvidia NVDA
$876.59
+1.93%
Microsoft MSFT
$416.85
+0.78%
Amazon AMZN
$184.40
+0.42%
Meta META
$502.21
+0.40%
Apple AAPL
$172.02
-0.39%
Alphabet GOOG
$156.28
-0.03%

Pozor na toto riziko, které se nachází v pozadí rychle rostoucích čínských společností v čele s Alibabou.

Martin Bartkovský
1. 12. 2022
6 min read

Čínské technologické společnosti se v dnešní době těší mezi investory poměrně velké oblibě. Musíme ale myslet na to, že v aktuální chvíli se za těmito společnostmi nachází jedno poměrně velké riziko, které nemusí mít dopad jenom na čínské společnosti, ale i na americké společnosti.

Akcie společnosti Alibaba $BABA-1.1% , které slouží jako širší měřítko čínského technologického sektoru, rostou stále výš. Prakticky to vypadá, že už našli dno a začínají mazat ztráty, které v posledních 2 letech způsobily. V podstatě se chovají, jako by se nic v Číně nedělo a všechno bylo v pořádku. Opak je ale bohužel pravdou. Abychom pochopili, proč je tento růst neopodstatněný, a proč bychom se mohli dočkat dalšího propadu, musíme si nejdříve vysvětlit aktuální situaci v Číně.

Politika nulového covidu

Napříč celou Čínou aktuálně padají rekordy v počtu nově nakažených, vláda se snaží prosazovat co nejpřísnější opatření, které si může dovolit. Problém je v tom, že tyto opatření nejsou jednotná, a například soukromé firmy a podniky si zavádějí vlastní opatření, které bývají drastičtější než ty zavedené vládou. Například do některých obchodních center vás nepustí bez PCR testu, který nesmí být starší víc než 24 hodin, přitom vládní nařízení říká, že nesmí byt starší víc jak 72 hodin.

Tady tyto nejasnosti mezi opatřeními zavedenými vládou, a opatřeními, které si zavádějí jednotlivé podnikatelské subjekty a čtvrti individuálně, způsobují lidem v hlavách zmatek. Neví totiž kam je s čím pustí, a kam ne.

Třešničkou na dortu jsou poté opatření některých společností, kdy jsou zaměstnanci nuceni spát v práci, aby mohli pracovat i v případě karantény. Prakticky když si to představíme, tak si představte, že jeden den odejdete z domu, přijdete do práce, a šéf vám řekne, že odteď už domů nepůjdete, a že v práci budete i spát. Takže nějakou dobu neuvidíte rodinu, přátelé atd.

Hromadné demonstrace

V důsledku výše zmíněného fungování jsou už lidé vyčerpaní a frustrovaní. Spousta z nich teď prakticky žije v práci, a pokud tedy nemají tak přísný režim od zaměstnavatele, a můžou z práce domů, tak si musí furt zjišťovat, jaké podmínky a kde musí splňovat.

Napříč Čínou se nyní pořádají různé demonstrace, a jsou zde nepokoje. Frustrovaní lidé si svůj vztek kolikrát vylívají na zdravotnících, a zdravotnickém personálu v testovacích místech. V důsledku nařízení ze strany firem, kdy bylo pracovníků sděleno, že od této doby budou v práci i spát, se zaměstnanci snaží i násilně dostat pryč z podniků.

Vzhledem k hromadným uzavírkám firem, které trvaly delší dobu, byly některé oblasti citelně postižené. Společnosti nyní fungují v “nouzovém režimu“, zejména pak výrobní podniky. Nikdo v tuto chvíli nedokáže odhadnout, kdy tento stav skončí. Opatření by měly trvat do chvíle, než přestanou přibývat nově nakažení. V tuto chvíli tedy nikdo není ani schopen určit nějaký přesný časový rámec, kdy by se mohla Čína zase dostat do normálních klejí.

Dopad na zahraniční ekonomiku

Bohužel i zde má tato situace důsledky i pro celý zbytek světa, zvláště v období před vánočními svátky, kdy je velká poptávka po hračkách a elektronice, a dalších věcech, které se vyrábějí v Číně.

Například pro společnost Apple $AAPL-0.4%  vyrábí iPhony čínská společnost Foxconn, ve které začátkem listopadu došlo k velkým protestům, a útěku několika zaměstnanců právě z důvodu frustrace z přísných opatření, které společnost zavedla. Odhaduje se, že produkce iPhonů v továrně Zhengzhou by mohla klesnout zhruba o 30 %. Podle neoficiálních informací společnost pracuje na zvýšení produkce ve své druhé továrně ve městě Shenzhen. Otázka je, zda se jím zde produkce povede navýšit o těchto 30 %, vzhledem k aktuální situaci. Foxconn zastřešuje zhruba 70 % celosvětové produkce iPhonů, tím pádem snížení produkce o zhruba 30 % může znamenat problém i pro společnost Apple, zvlášť před Vánoci.

Toto riziko nyní hrozí u všech společností, které mají výrobní závody v Číně, nebo zde mají dodavatele. Nikdo nikdy neví, kde se lidé začnou bouřit dál. Čínské společnosti jsou nyní v dost nepříjemné situaci. Buď mohou vládní opatření ohrozit jejich podnikání, a tím pádem i tržby a zisky, nebo se tomuto budou snažit předcházet vlastními opatřeními, aby zaměstnanci mohli pracovat i v případě karantény. Tím ale riskují, že se zaměstnanci začnou bouřit a hromadně odcházet.

Závěr

Za mě je v tuto chvíli Čína nepředvídatelná. Nějakou dobu bude trvat, než se aktuální situace začne promítat ve výsledcích čínských společností. Dále zde v tuto chvíli ještě není jasné, jak dlouho budou tyto opatření trvat, ale podle mě se určitě ještě dočkáme poklesu čínských akciových trhů, a možná tedy i lepších investičních příležitostí.

Osobně bych se teď po Číně moc nepokukoval, a počkal bych až se situace vrátí zpět do normálu, a budeme vědět, jak moc to čínské společnosti zasáhlo, a v jakém budou stavu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.