S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Je tohle konec Credit Suisse? Kritický problém dostal akcie na nová minima

Pavel Botek
1. 12. 2022
6 min read

Credit Suisse si toho v posledních letech zažila mnoho, především tedy toho negativního. Letos to už vypadalo, že jsme z nejhoršího venku a plán restrukturalizace pomůže společnosti otočit svou sestupnou linii. Opak je ale pravdou a máme zde další problém, který dostal akcie CS na historická minima.

Credit Suisse

Akcie Credit Suisse klesly na nové rekordní minimum, když investoři zvažovali dopad masivního odlivu peněz, který banka oznámila v minulém týdnu, a zprávy, že konkurenti na klíčovém růstovém trhu Asie těží z problémů švýcarské firmy.

Akcie $CS+1.0% klesly minulý týden až o 5% poté, co analytik z Vontobel snížil svůj cenový cíl a uvedl, že firma "naléhavě" potřebuje zastavit odliv ve svém hlavním podnikání v oblasti správy majetku.

Andreas Venditti, analytik společnosti Vontobel, uvedl, že je "ohromen" odlivem a předpověděl, že Credit Suisse vykáže v příštím roce další ztrátu kvůli zvýšeným nákladům na financování. Snížil svůj cenový cíl pro akcie na 3,5 franku ze 4 franků.

"Masivní čistý odliv v oblasti správy majetku, což je vedle švýcarské banky hlavní byznys CS, je hluboce znepokojující - tím spíše, že se dosud neobrátil," uvedl analytik společnosti Vontobel Andreas Venditti. "CS musí obnovit důvěru co nejrychleji - ale to se snadněji řekne, než udělá."

  • Akcie klesaly deset dní v řadě, což je nejdelší série ztrát od roku 2014.

Credit Suisse minulou středu oznámila, že klienti v prvních šesti týdnech čtvrtého čtvrtletí vytáhli asi 84 miliard franků (89 miliard dolarůú, což bylo velice negativní. Odliv byl zvláště výrazný v útvaru správy majetku, kde činil 10 % spravovaných aktiv.

Soupeři včetně UBS Group AG a Morgan Stanley patří mezi příjemce tohoto exodu klientů, přičemž obě firmy zaznamenaly významné nové obchody v Asii, což je hlavní rostoucí trh pro správu majetku. UBS provozuje největší soukromou banku v Asii podle aktiv, s výjimkou onshore Číny, podle žebříčku asijského privátního bankéře z roku 2021, zatímco Credit Suisse je druhá největší.

Mezitím Credit Suisse $CS+1.0% také zpřístupnila 889 milionů nových akcií stávajícím investorům za 2,52 švýcarských franků (2,67 USD) za akcii, uvedla banka ve čtvrtek a potvrdila konečné podmínky navýšení kapitálu o 4 miliardy franků.

Navýšení kapitálu, které bylo schváleno investory, má financovat plán obratu banky, který se snaží zotavit z největší krize v její 166leté historii.

Očekává se, že emise akcií vynese zhruba 2,24 miliardy švýcarských franků, uvedla Credit Suisse. 4 miliardy franků, které Credit Suisse očekává, získá z umístění akcií a nabídky práv budou použity na podporu její restrukturalizace a odklonu od investičního bankovnictví.

V rámci navýšení kapitálu bude akcionářům přiděleno jedno předkupní právo na každou akcii, kterou drží k 25. listopadu. To umožní držiteli koupit dvě nové akcie za zvýhodněnou cenu 2,52 franku za akcii, přičemž realizační období bude probíhat od 28. listopadu do 12:00 místního času 8. prosince.

Další problém je v tom, že začátkem tohoto týdne Credit Suisse oznámila, že je na cestě ke ztrátě před zdaněním ve výši až 1,5 miliardy švýcarských franků ve čtvrtém čtvrtletí, čímž pokračuje v sérii obřích ztrát.

Banka uvedla, že "náročné" ekonomické a tržní prostředí poškodilo aktivitu klientů, zatímco odliv hotovosti v rámci podniku se na začátku čtvrtého čtvrtletí zvýšil. Banka také střízlivě zhodnotila rozsah svých problémů, které ještě zhoršily stahování úspor a investic klientů.

$CS+1.0% také uvedla, že na konci třetího čtvrtletí došlo k odlivu ve výši 6 % aktiv spravovaných skupinou. Uvedli, že tento trend v divizi správy majetku, která se stará o bohaté klienty, se od té doby zlepšil, ale dosud se nezměnil.

V důsledku toho byla banka nucena ponořit se do rezerv likvidity a sklouznout pod určité minimální regulatorní požadavky, i když uvedla, že její základní požadavky na likviditu a financování byly drženy.

Banka byla v minulosti zasažena řadou skandálů a ztrát, včetně ztráty 5,5 miliardy dolarů z rozpadu americké investiční společnosti Archegos. Musela také zmrazit finanční prostředky v dodavatelském řetězci v hodnotě 10 miliard dolarů spojené s insolventním britským finančníkem Greensillem.

"Investiční banka byla ovlivněna výrazným zpomalením kapitálových trhů v celém odvětví a sníženou aktivitou v oblasti prodeje a obchodování, což zhoršilo běžné sezónní poklesy a relativní podvýkonnost skupiny," uvedla druhá největší švýcarská banka.

Aktivita klientů v divizích správy majetku a švýcarských bank zůstala utlumená a očekává se, že tato situace bude pokračovat i v nadcházejících měsících, uvedla banka.

Credit Suisse také zdůraznila své úsilí o zlepšení své rozvahy a snížení rizika, včetně prodeje dluhopisů, které vynesly 5 miliard dolarů a prodeje části skupiny Securitized Products Group.

Na konci října představila Credit Suisse plán na zrušení tisíců pracovních míst a přesun pozornosti od investičního bankovnictví k méně turbulentní správě majetku. Společnost také uvedla, že dosahuje pokroku směrem ke svému cíli snížit náklady o 15% do roku 2025, včetně snížení výdajů o přibližně 1,2 miliardy franků do konce roku 2023.

"Skupina pokračuje v provádění rozhodujících strategických kroků podrobně popsaných 27. října 2022, aby vytvořila jednodušší, cílenější a stabilnější banku," uvedla skupina.

  • Jak tohle nakonec dopadne? 
  • Bude to pro CS znamenat definitivní konec?
  • Může odliv investorů znamenat značný problém z hlediska existence banky?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.