S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Investiční desatero miliardářského investora Leona Coopermana, které vám pomůže k dosažení vyšší návratnosti

Pavel Botek
2. 12. 2022
7 min read

Dnes se podíváme na další investiční principy miliardářského investora, kterým je Leon Cooperman, jenž po dvě desetiletí dokázal v průměru zhodnocovat své investice o 14 % ročně.

Leon Cooperman

Leon Cooperman je americký miliardář investor a manažer hedgeových fondů. Je předsedou a generálním ředitelem Omega Advisors, investiční poradenské společnosti se sídlem v New Yorku, která spravuje aktiva ve výši více než 3,3 miliardy dolarů.

Co nám tento miliardářský investor doporučuje? Miliardář a investor Leon Cooperman říká, že investoři by se při investičním rozhodování neměli omezovat na konkrétní sektor nebo akcie a měli by být ochotni koupit jakoukoli akcii nebo dluhopis za správnou cenu. Cooperman oznámil, že ačkoli neexistuje žádná tajná ''omáčka'' pro investiční úspěch, je velmi důležité podívat se na volné peněžní toky při výběru společnosti, do které budete investovat.

"Volný peněžní tok dává společnostem možnost dělat dobré věci, ať už je to výplata dividend, odkup akcií, investice do nového vybavení atd. Stejně důležité je řízení a vlastnictví a to, jak řídí toto peněžní toky." 

Filozofie, strategie a investiční principy tohoto velikána 👇

Investiční filozofie

Ve společnosti Omega Advisors uplatňuje Leon Cooperman klasickou hodnotovou strategii. On a jeho tým provádějí intenzivní výzkum, aby identifikovali podhodnocené americké akcie.

Profil miliardáře z roku 2014 od Lawrence Delevigne popisuje Coopermanovu strategii:

Zatímco Cooperman se většinou zabývá vývojem a analýzou mikrospolečností, používá makroekonomickou analýzu vedenou dlouholetým nejvyšším zástupcem Stevem Einhornem, aby informoval, jak velké riziko podstoupit a kdy fušovat do jiných tříd aktiv, jako jsou mezinárodní akcie, dluhopisy, měny, komodity a akciové indexy. Firma také zaujímá pozice proti některým nadhodnoceným akciím pomocí krátkých sázek, ale drtivá většina jejích historických zisků pochází z dlouhé strany.


Obecně Cooperman nedoporučuje poslouchat odborníky

V roce 2021 prohlásil o rychlém tempu hospodářského růstu:

"Pokud byste dnes mluvili se stovkou ekonomů a zeptali se jich, jaký je jejich názor na potenciální reálný růst americké ekonomiky, odpověď by se soustředila kolem 2 %," řekl Cooperman. 

Realita však bude naprosto jiná a mimo jejich odhady, dodal.... To se mu také potvrdilo, což vrhlo ještě větší stín na názory odborníků, které pravidelně zatracuje.

Cooperman také říká, že investování přichází s mnoha vzestupy a pády. "V tomhle byznysu, pokud neděláte chyby, jste buď lhář, nebo se na ''míč moc nesáhnete''," řekl jednou.

Ve svých rozhovorech Cooperman odhalil některé investiční tipy, které mohou pomoci mnoha mladým investorům dosáhnout vynikajících výnosů. Podívejme se na některé z těchto tipů 👇

Aktiva

Legenda Wall Street říká, že primárním úkolem každého hodnotového investora je najít aktiva, která jsou dostatečně špatně oceněna, aby je bylo možné koupit za výhodnou cenu. Kupní cena poskytuje bezpečnostní rezervu. "Hledáme věci, které jsou špatně oceněny, kde existuje příležitost k dosažení nadměrných výnosů."

Ujistěte se, že máte pravdu

Je důležité mít pravdu při sledování kontrariánské strategie, varuje veterán trhu investory. Nemohou překonat dav tím, že budou sledovat akcie, ale zároveň se vždy vyhýbat tomu, co je populární. Cooperman je toho názoru, že dosažení investičního úspěchu vyžaduje tvrdou práci a kritické myšlení.

"S průměrným IQ, silnou pracovní morálkou a velkou dávkou štěstí můžete dojít velmi daleko. Čím tvrději jsem pracoval, tím jsem měl větší štěstí. Pokud nechcete pracovat a přemýšlet, kupte si nízkonákladový indexový fond," říká miliardářský investor.

Co je kontariánská strategie?

Kontrariánské investování je investiční strategie, která se vyznačuje nákupem a prodejem na rozdíl od převládajícího sentimentu doby. Protistrana se domnívá, že určité davové chování mezi investory může vést k zneužitelným chybným cenám na trzích cenných papírů.

Trpělivost
Trpělivost je velmi důležitá ctnost a je velmi důležitá pro hodnotového investora, protože cena, kterou investoři zaplatí za investici, není vždy to, co dostanou na konci, říká Cooperman. "Když vidíte příležitost, musíte také jednat rychle a agresivně. Jen málo investorů má temperament, aby to udělali, protože panikaří, když se dav bojí. Obrátit své emoce opačným směrem než dav není snadná věc. Téměř každému lépe poslouží, když se bude držet nízkonákladového diverzifikovaného portfolia indexových fondů," říká zakladatel Omega Advisors.

Bezpečnostní rezerva
Investoři by měli při investičním rozhodování vždy udržovat bezpečnostní rezervu. Nakoupit akcie za odpovídající cenu nemusí být stále výhodné a dlouhodobě efektivní, vždy bude lepší vypočítat vnitřní cenu a započíst i bezpečnostní složku - koupit pod cenou, tudíž výhodně.

Pochopte podnikání, do kterého investujete 

Investoři by měli rozumět všem aspektům podnikání, do kterého plánují investovat. Cooperman říká, že nevědět, co investoři dělají, vyvolává velké riziko.

"Jakožto investoři máme velmi těžký úkol, a to je znát společnost a vlastnit správnou společnost."

Investujte tam, kde je konkurence menší
Cooperman říká, že investování tam, kde je konkurence malá, dezinformovaná a líná, je vynikající způsob, jak zvýšit návratnost investic.

"Dobrou zprávou je, že lidé typu 'rychle zbohatnout' jsou ti, proti kterým soutěžíte. Kdyby ostatní investoři a obchodníci nebyli takový, hodnotové investování by nefungovalo. Proměnit jejich dysfunkční chování v zisk je vaše příležitost," říká.


Buďte opatrní ohledně stádní mentality
Cooperman říká, že je snadné se chytit pohybu stáda a je nejjednodušší sledovat stádo, když se blíží ke konci cyklu.

"Co dělá moudrý člověk na začátku, dělá hlupák na konci. I ti nejmoudřejší investoři se mohou stát obětí davového pošetilosti. Základní základní silou v práci je, že lidé se zřídka rozhodují nezávisle. Strach z chybějícího (FOMO) a lenost způsobují, že lidé následují vedení jiných lidí a tento proces může sněhovou kouli. Nebo taky ne. A bude to pokračovat, dokud se to nestane," zdůrazňuje.

  • Baví vás tyto články? Pokud ano, tak mi napište do komentáře a navrhněte mi dalšího známého investora, který má zajímavou výkonnost, strategii nebo investiční principy.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.