S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Ennek a befektetőnek SOHA nem volt vesztes éve. Ismerje meg Stanley Druckenmillert

György Sárosi
2. 12. 2022
6 min read

Warren Buffettet mindenki ismeri. De sok kevésbé ismert befektető van, aki hasonló eredményekkel büszkélkedhet. Közéjük tartozik Stanley Druckenmiller, aki évente átlagosan több mint 30%-os hozamot ért el, és soha nem volt veszteséges éve.

Stanley Druckenmiller - valószínűleg a legjobb "ismeretlen" befektető

Sok befektető az eredményei, vicces jóslatai, vagy egyszerűen csak hangos és jól láthatósága miatt válik híressé. De rengeteg olyan befektető van, akik nem annyira láthatóak, de ugyanolyan (ha nem jobb) eredményeket érnek el, mint ezek a jól ismert nevek. Stanley Druckenmiller pedig pontosan ebbe a csoportba sorolható.

Druckenmiller 1977-ben egyszerű alkalmazottként kezdett. De 1981-ben már saját céget alapított, a Duquesne Capital Managementet.

1986-ban kinevezték a Dreyfus Alap vezetőjévé. A Dreyfusszal kötött megállapodás részeként megtartotta a Duquesne irányítását. 1988-ban Soros György felkérte, hogy vállaljon állást a világhírű Quantum Alapnál. Ő és Soros egy legendás kutyaviadalról váltak híressé - ők "törték össze" a Bank of Englandet . 1992-ben, a Fekete Szerda néven ismert esemény során shortolták a brit font sterlinget, és állítólag több mint 1 milliárd dollárt kerestek. Kiszámították, hogy a Bank of Englandnek nincs elegendő devizatartaléka. 2000-ben Soros távozott, miután nagy veszteségeket szenvedett el a technológiai részvényeken. Azóta teljes mértékben a Duquesne Capitalra koncentrál.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlmZ7WAMgU

2010-ben úgy döntött, hogy bezárja az alapot, mert - szavai szerint - már nem volt elviselhető, hogy ekkora tőkeösszeggel folyamatosan nyomás alatt tartsa a teljesítményt. Valójában a Duquesne Capital Management átlagosan 30%-os éves hozamot ért el, egyetlen vesztes év nélkül. Karrierje csúcsán csak a fedezeti alapjában több mint 12 milliárd dollárnyi vagyont kezelt.

2010. augusztus 18-án Druckenmiller bejelentette az ügyfeleknek, hogy visszaadja a pénzüket, és befejezi 30 éves céges tevékenységét, arra hivatkozva, hogy "nagy érzelmi veszteséget" okozott neki, hogy nem tudott megfelelni a saját elvárásainak."" Rámutatott, hogy nem könnyű nagy nyereséget elérni, miközben nagyon nagy pénzösszegeket kezelünk. Inkább nem tudnám, hogy mik voltak a belső elvárásai, amikor még ilyen hihetetlen eredmények sem voltak elégségesek 🫣

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Fekete szerda

Hosszú távú eredményei mellett egy dologról vált híressé: Sorossal együtt shortolta a BofE-t. És működött.

1990-92-ben Anglia dollármilliárdokkal támogatta a valutáját, hogy fenntartsa azt. A devizakereskedők világszerte már elkezdték shortolni a brit fontot, és a banknak folyamatosan vásárolnia kellett a piacról, hogy növelje az értékét.

Sokan látták, hogy ez bekövetkezik, de senki más nem lépett közbe. Több oka is volt annak, hogy senki más nem mert ilyen drasztikus lépést tenni. Először is, ott volt az arany pénzügyi szabály: ne harcolj a Fed ellen. Kevés embernek volt a történelemben annyi bátorsága, hogy felvegye a harcot egy olyan jelentős kormányzati erővel, mint a Fed, és győzzön. Soros György és Stanley Druckenmiller szétzúzta a Bank of Englandet, a nemzeti bank brit megfelelőjét . Senki másnak nem volt annyi esze - vagy mondhatnánk, kapzsisága -, hogy megkíséreljen egy ilyen lépést.

Hogyan romlott el ennyire a helyzet az Egyesült Királyságban? Az esemény, vagy inkább a személy, aki ezt a lavinát elindította, a Bundesbank elnöke, Helmut Schlesinger volt. 1992. szeptember 15-én interjút adott a Wall Street Journal és a Handelsblatt című német lap. Kijelentette, hogy az európai valutákat újra kell igazítani, és felvetette a leértékelés gondolatát. Schlesinger szerint a font túl erős volt a német márkához képest.

Ezek a megjegyzések vezettek a fekete szerdához. A két említett befektetőnk a megfelelő pillanatra várt, és az eljött. Ideje volt lecsapni. Schlesinger előadása után az Egyesült Királyság kormánya tudta, hogy ha a font nem értékelődik le, akkor valószínűleg a 6%-os sáv alsó határán marad. De ha a valuta leértékelődne, akkor az árfolyam zuhanni fog. A kormány azt tervezte, hogy nagy mennyiségű fontot vásárol, hogy ismét felértékelje a valutát. Végül ez a terv kudarcot vallott.

Szeptember 15-én Soros agresszív shortolásba kezdett a brit fontban. Amikor azt mondom, hogy "shortolás", úgy értem, hogy fontot adott el úgy, hogy átváltotta más valutára, és megállapodott abban, hogy később újra átváltja. Ez a font értékének drasztikus csökkenését okozta.

Szeptember 16-án, amint a tőzsde kinyitott, a Bank of England elkezdte vásárolni a valutáját, hogy megpróbálja elriasztani a medvés devizakereskedőket. Soros azonban szétzúzta a fontot, amint az egy kicsit is emelkedett. A bank reggel 8:30 előtt kétszer is beavatkozott, és minden alkalommal hatalmas mennyiségű font sterlinget vásárolt, de eredménytelenül.

A küzdelem reggel is folytatódott. A Bank 10%-ra, majd 12%-ra, végül 15%-ra emelte a kamatlábakat, hogy a befektetőket fontvásárlásra csábítsa. Semmi sem működött. A valuta értéke 9,5%-kal esett, mivel Soros és a Bank of England egész nap folytatta a harcot. Végül megnyerte ezt a csatát. Okos taktikája több mint 1 milliárd dolláros nyereséget hozott neki.

https://www.youtube.com/watch?v=LJlXwF7ap7I

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.