S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Sellel investoril ei ole kunagi olnud kahjumisaastat. Tutvuge Stanley Druckenmilleriga

Mart Poom
2. 12. 2022
5 min read

Kõik tunnevad Warren Buffetti. Kuid on palju vähemtuntud investoreid, kes võivad kiidelda sarnaste tulemustega. Nende hulgas on Stanley Druckenmiller, kes suutis teenida keskmiselt üle 30% tulu aastas ega olnud kunagi kahjumlik aasta.

Stanley Druckenmiller - tõenäoliselt parim "tundmatu" investor

Paljud investorid saavad kuulsaks oma tulemuste, naljakate ennustuste või lihtsalt sellepärast, et nad on valjuhäälsed ja väga nähtavad. Kuid on palju investoreid, kes ei ole nii nähtavad, kuid saavutavad samu (kui mitte paremaid) tulemusi kui need tuntud nimed. Ja Stanley Druckenmilleri võiks paigutada täpselt sellesse rühma.

Druckenmiller alustas 1977. aastal tavalise töötajana. Kuid 1981. aastaks oli ta juba asutanud omaenda firma Duquesne Capital Management.

1986. aastal nimetati ta Dreyfus'e fondi juhiks. Dreyfusega sõlmitud kokkuleppe raames jättis ta Duquesne'i juhtimise endale. 1988. aastal võttis George Soros ta tööle maailmakuulsasse Quantum Fundi. Ta ja Soros said kuulsaks legendaarse koera ja poni trikiga - nad "murdsid" Inglismaa Panga . 1992. aastal tegid nad musta kolmapäeva nime all tuntud sündmuse käigus lühikeseks tehingu Briti naelsterlingiga ja teenisid väidetavalt üle 1 miljardi dollari. Nad arvasid, et Inglismaa keskpangal ei ole piisavalt välisvaluutareserve. 2000. aastal lahkus Soros pärast suuri kahjumeid tehnoloogiaaktsiate puhul. Sellest ajast alates on ta täielikult keskendunud Duquesne Capitalile.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlmZ7WAMgU

2010. aastal otsustas ta fondi sulgeda, sest tema sõnul ei olnud enam talutav nii suure kapitalimahuga survet hoida. Tegelikult oli Duquesne Capital Managementi keskmine aastane tootlus 30% ilma ühegi kahjumliku aastata. Oma karjääri kõrghetkel haldas ta ainuüksi oma riskifondis rohkem kui 12 miljardi dollari suurust vara.

18. augustil 2010 teatas Druckenmiller klientidele, et ta tagastab nende raha ja lõpetab oma 30 aastat kestnud firma tegevuse, viidates "kõrgele emotsionaalsele teemale", et ta ei suutnud oma ootusi täita." Ta märkis, et väga suurte rahasummade käitlemisel ei ole lihtne suurt kasumit teenida. Ma pigem ei tea, millised olid tema sisemised ootused, kui isegi sellistest uskumatutest tulemustest ei piisanud 🫣

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

Must kolmapäev

Lisaks oma pikaajalistele tulemustele sai ta kuulsaks eelkõige ühe asja poolest - BofE lühikeseks müümine koos Sorosega. Ja see töötas.

Aastatel 1990-1992 toetas Inglismaa oma valuutat miljardite dollaritega, et hoida seda vee peal. Valuutakauplejad üle maailma olid juba hakanud Briti naela lühikeseks müüma ja pank pidi seda pidevalt turult ostma, et selle väärtust tõsta.

Paljud inimesed nägid seda tulemas, kuid keegi teine ei sekkunud. Oli mitu põhjust, miks keegi teine ei julgenud nii drastilist sammu astuda. Kõigepealt oli kuldne finantsreegel: ära võitle FEDiga. Vähesed inimesed ajaloos on julgenud võtta vastu sellist suurt valitsusjõudu nagu Fed ja võita. George Soros ja Stanley Druckenmiller purustasid Bank of Englandi, Suurbritannia rahvuspanga vaste . Kellelgi teisel ei olnud piisavalt nutikust - või võiks öelda, et ahnust -, et sellist sammu teha.

Kuidas sai olukord Ühendkuningriigis nii halvaks? Sündmus või õigemini inimene, kes selle laviini vallandas, oli Bundesbanki president Helmut Schlesinger. 15. septembril 1992 intervjueerisid teda Wall Street Journal ja Saksa ajaleht Handelsblatt. Ta väitis, et Euroopa valuutad tuleb ümber kujundada, ja pakkus välja devalveerimise idee. Schlesingeri arvates oli nael Saksa marga suhtes liiga tugev.

Need kommentaarid viisid musta kolmapäeva juurde. Meie kaks mainitud investorit ootasid õiget hetke ja see tuli. Oli aeg streikida. Pärast Schlesingeri kõnet teadis Ühendkuningriigi valitsus, et kui nael ei devalveeru, jääb see tõenäoliselt 6%-lise vahemiku alumisse otsa. Kuid kui valuuta devalveeruks, siis langeks see järsult. Valitsus kavatses osta suures koguses naelsterlingit, et valuuta väärtust taas tõsta. Lõpuks see plaan ebaõnnestus.

15. septembril hakkas Soros agressiivselt lühikeseks müüma Briti naela. Kui ma ütlen "lühikeseks müümine", siis mõtlen ma seda, et ta müüs naela, konverteerides need teistesse valuutadesse ja leppides kokku, et konverteerib need hiljem uuesti. See põhjustas naela väärtuse järsu languse.

16. septembril, kohe pärast aktsiaturu avanemist, hakkas Inglismaa keskpank ostma oma valuutat, püüdes heidutada karuteemalisi valuutakauplejaid. Soros aga purustas naela kohe, kui see vähegi tõusis. Pank sekkus kaks korda enne kella 8.30 hommikul, ostes iga kord tulutult suurtes kogustes naelsterlingit.

Võitlus jätkus hommikuni. Pank tõstis intressimäärasid 10%, seejärel 12% ja lõpuks 15%, et meelitada investoreid naela ostma. Miski ei toiminud. Valuuta väärtus langes 9,5%, kuna Soros ja Bank of England jätkasid kogu päeva jooksul võitlust. Lõpuks võitis ta selle lahingu. Tema nutikas taktika tõi talle rohkem kui 1 miljardi dollari suuruse kasumi.

https://www.youtube.com/watch?v=LJlXwF7ap7I

Kui teile meeldivad minu artiklid ja intervjuud, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetist ja muudest allikatest saadud andmetel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.